Η ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ ΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σχεδόν 2 χρόνια μετά την ανάληψη της αρχής από την κα Καλογήρου και την παράταξη της ερχόμαστε να συζητήσουμε για τη λειτουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε η παραμικρή προετοιμασία για το δύσκολο εγχείρημα της διοίκησης της Περιφέρειας. Η περιφερειακή αρχή δεν είχε και δεν έχει αναπτυξιακή στρατηγική και κυρίως δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι δεν αρκούν εξαγγελίες σε ημερίδες, συνέδρια και ΜΜΕ για να υπάρξει το όποιο αποτέλεσμα αλλά ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός που θα αναλαμβάνει την υλοποίηση ενός επεξεργασμένου σχεδίου. Η κα Καλογήρου και η ομάδα της φάνηκε να αγνοούν και τα στοιχειώδη που τα περιγράφει με σαφήνεια ο νόμος και επεσήμανε η αντιπολίτευση πριν ένα χρόνο: ότι με 3 αναπτυξιακής εταιρείες σε εκκαθάριση, δεν επρόκειτο να της δοθεί η άδεια να δημιουργήσει μια νέα. Ετσι χάθηκε ένας χρόνος ακόμη και βλέπουμε……..

Η παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ είχε με σαφήνεια τοποθετηθεί πριν ένα χρόνο (ioannispilanis.blogspot.com) για την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας που θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα και τις υπηρεσίες της για να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο, αφού κάθε δομή έχει συγκεκριμένες δυνατότητες παρέμβασης.     

Όμως είχε εκφράσει και μια σειρά επιφυλάξεις για το πώς η σημερινή περιφερειακή αρχή θα αξιοποιήσει το εργαλείο αυτό για μια σειρά από θέματα που δεν φαίνονται να ικανοποιούνται από τις εισηγήσεις που έχουμε στα χέρια μας. Πιο συγκεκριμένα:
-          Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση της αποτυχίας της ΕΝΑ ΧΙΟΥ (παρά τον μεγάλο αριθμό προγραμμάτων που εκτέλεσε), ούτε και των άλλων αναπτυξιακών εταιρειών (πελατειακές σχέσεις, κακοδιαχείριση, αποτυχημένες πρωτοβουλίες κλπ) ώστε να γίνει ο καταλογισμός των πολιτικών τουλάχιστον ευθυνών για λανθασμένες δράσεις και παραλήψεις προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών που έχουν οδηγήσει σε συσσώρευση χρεών που το κοινωνικό σύνολο θα κληθεί να πληρώσει στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον αλλά και να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη τους. Ειδικότερα θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα γιατί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έβαλε την εταιρεία σε εκκαθάριση, χωρίς να προχωρήσει σε οριστικό κλείσιμο από τη γεγονός που οδήγησε σε συσσώρευση χρεών (αύξηση υποχρεώσεων και απώλεια εσόδων ειδικά στο 2011 όπως αναφέρει η έκθεση), ενώ ταυτόχρονα στέρησε από τη Περιφέρεια ενός αναπτυξιακού εργαλείου. 
-          Δεν υπάρχει σήμερα σαφές σχέδιο το πώς θα μετατραπεί μια εταιρεία που λειτουργούσε σε νομαρχιακό επίπεδο σε εταιρεία που θα καλύπτει όλα τα νησιά της Περιφέρειας με οριζόντιες δράσεις λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τους Δήμους  και τις εταιρείες τους. Η πρόταση που κατατέθηκε δεν έχει περιφερειακή διάσταση (η ομάδα φαίνεται ότι δεν «εικόνα» της Περιφέρειας), ενώ η μόνη συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης της περιουσίας αφορά το Κέντρο Γ.Καλουτάς, σας να είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο της Περιφέρειας, αγνοώντας τα υπόλοιπα υλικά και άυλα «κεφάλαια» που σήμερα υποχρησιμοποιούνται όπως είναι συνεδριακές υποδομές, λιμάνια αναψυχής, ιαματικές πηγές, σημασμένα μονοπάτια, πολιτιστικοί πόροι, παραγωγικές παραδόσεις, φυσικοί πόροι, δυνατότητες σήμανσης και δικτύωσης επιχειρήσεων κλπ
-          Είναι σωστή η πρόταση η Αναπτυξιακή Εταιρεία να αναλάβει τη δομή καινοτομίας που προβλέπεται να συσταθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί, ενώ σκόπιμο είναι να αναλάβει και τη δομή υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας που προβλέπεται να συσταθεί σε κάθε Περιφέρεια. Αυτό θα αποτρέψει τη δημιουργία και νέων θνησιγενών δομών όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα της Αναπτυξιακής Εταιρείας στα πρώτα δύσκολα χρόνια και κυρίως θα συμβάλει στον α δημιουργηθεί και να διατηρηθεί σοβαρή τεχνογνωσία για τα θέματα αυτά που μπορεί να αποδώσει πολλαπλά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας.  
-          Δεν υπάρχει πρόταση για το πώς η Εταιρεία θα γίνει περιφερειακή σε ότι αφορά τους με τη συμμετοχή όλων των Δήμων της Περιφέρειας στην εταιρεία (πχ μέσω της ΠΕΔ), αλλά και άλλων φορέων όπως τα Επιμελητήρια και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
-          Δεν υπάρχει σαφές οργανόγραμμα, σχέδιο στελέχωσης και λειτουργίας για τη πρώτη 3ετία (που συμπίπτει με τη θητεία της σημερινής περιφερειακής αρχής), περίοδο κατά την οποία θα έχει να αντιμετωπίσει αυξημένα έξοδα για την αποπληρωμή των χρεών, περιορισμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες αν θέλει να παράξει έργο. Το σχέδιο αυτό θα έπρεπε βέβαια να είχε ενσωματωθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας που η πλειοψηφία του ΠΣ υιοθέτησε πριν μερικούς μήνες, αλλά δυστυχώς ΚΑΜΙΑ απολύτως αναφορά στην ύπαρξη και τον ρόλο της αναπτυξιακής εταιρείας όπως άλλωστε και των άλλων νομικών προσώπων της Περιφέρειας (Περιφερειακό Αναπτυξιακό Ταμείο, ΚΕΚΑΠΕΛ). Το σχέδιο που περιλαμβάνεται στην έκθεση που ανέθεσε η Περιφερειακή Αρχή (αλήθεια με ποια διαδικασία;) αναφέρονται γενικές και στοιχειώδεις αρχές για τη κερδοφόρο λειτουργία μιας εταιρείας ή σε αυτονόητες δράσεις (σελ. 51-59) παρά συγκεκριμένες προτάσεις για τη δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης εταιρείας. Αυτό το αφήνει στο ΔΣ της εταιρείας με αποτέλεσμα η ενεργοποίηση της εταιρείας να παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, υπονομεύοντας σαφώς τη βιωσιμότητα της εταιρείας. 

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχουμε επαναλάβει με κουραστικά μονότονο τρόπο ότι χωρίς ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους  φορείς στο πλαίσιο της Περιφερειακής Επιτροπής διαβούλευσης όπως ορίζει ο νόμος και θα αναλύεται σε στο επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας σε συγκεκριμένες δράσεις που θα αναλάβουν είτε οι υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα της Περιφέρειας, είτε οι άλλοι φορείς, έξοδος από τα αναπτυξιακά αδιέξοδα του Β.Αιγαίου δεν θα υπάρξει.

Εκτός και αν τα δάκρυα που συχνά χύνονται από τους εμπλεκόμενους φορείς είναι «κροκοδείλια» και έχουν ως μόνο σκοπό να διώξουν μακριά τις αναμφισβήτητες ευθύνες που είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας και ανικανότητας. 
Ας μην μπλέκουμε μεταναστευτικό και ΦΠΑ για λόγους εντυπώσεων ή εξ αιτίας της έλλειψης τεκμηριωμένων προτάσεων

Ο κ. Μαριάς δεν είναι ο πρώτος ο οποίος αναφέρεται στην ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ σε καταλύματα και εστίαση ως βασικού μέτρου για αποζημίωση των απωλειών από τη μείωση του τουρισμού λόγω του προσφυγικού (http://www.emprosnet.gr/…/85530-meiomenos-fpa-os-apozimiosi).

Η πρόταση αυτή έχει δύο μεγάλα μειονεκτήματα και κανένα πλεονέκτημα:

- αν μια τουριστική επιχείρηση δεν έχει πελάτες κατά τη τρέχουσα χρονιά και επομένως δεν έχει έσοδα σε τι θα την ωφελήσει να μειωθεί ο ΦΠΑ; Θα την βοηθήσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της; Θα τη βοηθήσει να αποκτήσει τα απαραίτητα έσοδα για τη διαβίωση των ιδιοκτητών και των μελών των οικογενειών τους; Θα καλύψει το πρόβλημα της μη πρόσληψης εργαζομένων;

- αν μειωθεί (αναδρομικά, μελλοντικά δεν διευκρινίζεται) ο ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις ανεξαιρέτως της επίπτωσης που είχε στη λειτουργία τους το μεταναστευτικό θεωρείται λογικό και δίκαιο; Δηλαδή θεωρείται λογικό και δίκαιο να μειωθεί το ίδιο ο συντελεστής ΦΠΑ για ένα ξενοδοχείο που ήταν γεμάτο όλο το χρόνο λόγω του μεταναστευτικού και για ένα ξενοδοχείο που δεν είδε πελάτη; Ακόμη και αν το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ αφορά στο μέλλον, θεωρεί κανείς ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης οφείλεται στις αυξημένες τιμές και μόλις αυτές μειωθούν θα έρθουν οι τουρίστες που δεν θέλουν να έρθουν στα νησιά επειδή φοβούνται για την ασφάλεια τους ή γιατί δεν θέλουν να έρθουν "αντιμέτωποι" με τους πρόσφυγες;

Το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά (ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό ή όχι) έχει να κάνει με την μερική αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κράτους αλλά και του κόστους ζωής των μονίμων κατοίκων λόγω της νησιωτικότητας και πρέπει να μείνει στο τραπέζι των συζητήσεων ως τέτοιο μαζί με άλλα συμπληρωματικά μέτρα. Ομως δεν πρέπει να συνδέεται με το μεταναστευτικό. Η Παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει κατ’επανάληψη ζητήσει από τη Περιφερειακή Αρχή του Β.Αιγαίου να θέσει το θέμα της νησιωτικής πολιτικής μέσω της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας αλλά δεν έχει εισακουστεί.

Το θέμα της αποζημίωσης των τουριστικών επιχειρήσεων που θίχτηκαν από το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφανή κριτήρια όπως είναι η σύγκριση των δηλώσεων εσόδων και δαπανών (πχ. νερού, ρεύματος, προμηθειών) αλλά και καταστάσεων απασχόλησης προσωπικού για τα έτη 2014, 2015 και 2016 όπου θα φαίνεται η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών και η μείωση της απασχόλησης προσωπικού. Εφόσον προκριθεί αυτού του τύπου η αποζημίωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η απόδοση ΦΠΑ ως στοιχείου για προκαταβολή τμήματος της αποζημίωσης μέχρι την υποβολή της δήλωσης του 2016.
Για τις επιχειρήσεις που θα κριθεί ότι έχουν υποστεί μείωση των εσόδων τους μπορεί να υπάρξουν και συμπληρωματικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων κλπ), ενώ ειδικά για τα ξενοδοχεία μπορεί να προβλεφθεί αναστολή της υποχρέωσης έκδοσης νέας άδειας λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2017 με βάση τις νέες προδιαγραφές του νόμου 216/8.1.2015 περί "Καθορισμού τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων".

Ούτε το θέμα του προσφυγικού, ούτε το θέμα του ΦΠΑ είναι θέματα που προσφέρονται για άσκηση πολιτικής εντυπώσεων, πόσο μάλλον άσκησης πολιτικών που θα ωφελήσουν κυρίως αυτούς οι οποίοι ήδη επωφελήθηκαν ή έστω δεν ζημιώθηκαν.

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να μελετήσουν τα προβλήματα και να καταθέσουν στο τραπέζι για συζήτηση σοβαρές προτάσεις τόσο για το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων του μεταναστευτικού, όσο και για τη νησιωτική πολιτική και στη συνέχεια να πιέσουμε όλοι μαζί για την εφαρμογή τους.

Γ.Σπιλάνης

Παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΑΤAΞΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Κύριε Πρόεδρε,

Η Παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ συμφώνησε στην δια περιφοράς σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να μην υπάρξει η υπόνοια ότι λειτουργούμε με παραταξιακά κίνητρα σε βάρος του κοινού οφέλους, παρά το γεγονός ότι η παράταξη της πλειοψηφίας κινείται ακριβώς από τα αντίθετα κίνητρα όπως έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη.

Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή υποβαθμίζει διαρκώς τη λειτουργία του ΠΣ, αλλά αυτό συμβαίνει και στις τακτικές συνεδριάσεις με τη διαδικασία που έχει επιλέξει να το λειτουργεί.


Σε ότι αφορά τα επιμέρους θέματα η τοποθέτηση μας είναι η ακόλουθη:

ΘΕΜΑ 1: ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Τ.Π. LEADER (CLLD) 2014-2020 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΧΙΟΥ & ΣΑΜΟΥ.

Ο ορισμός εκπροσώπου της ΠΒΑ στην Επιτροπή Διαχείρισης Τ.Π. LEADER (CLLD) 2014-2020 δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία αφού ο εκπρόσωπος αυτός οφείλει να μεταφέρει τις τεκμηριωμένες αναπτυξιακές προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχουν προκύψει μετά από εμπεριστατωμένη συζήτηση και όχι τις προσωπικές του απόψεις. Όμως για να γίνει αυτό θα έπρεπε η ΠΣ να έχει συγκροτημένη άποψη για την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και πως αυτή θα υλοποιηθεί αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περιορισμένους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Αλλά, παρά τις συνεχείς μας υποδείξεις και συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση αξιοποιώντας προς τη κατεύθυνση αυτή κάθε ευκαιρία που ένα σχετικό θέμα ερχόταν σε συζήτηση στο ΠΣ,  η Περιφερειακή Αρχή προτιμά την εύκολη λύση του μη σχεδιασμού και των έργων βιτρίνας (και ανάλογου ψηφοθηρικού περιεχομένου) γεγονός που δεν επιτρέπει στη ΠΒΑ να αντιμετωπίσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της υπανάπτυξης της.
Προφανώς θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της Περιφέρειας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων και τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Με βάση τα παραπάνω ψηφίζουμε λευκό

ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ << ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΗΘΥΜΝΑΣ >>.

Η επισκευή του χώρου παραστάσεων του Κάστρου Μήθυμνας δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε επείγουσα, αφού το πρόβλημα δεν μπορεί να παρουσιάστηκε τον Ιούλιο αλλά να προϋπήρχε, ούτε αρμοδιότητας της Περιφέρειας αφού οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται εκεί είναι εδώ και χρόνια αρμοδιότητας του Δήμου. 
Δυστυχώς και με αυτή την ενέργεια η Περιφερειακή Αρχή επιβεβαιώνει την άποψη μας ότι προτιμά να λειτουργεί χωρίς σχέδιο ανάδειξης του πολιτισμού σε εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής σε ολόκληρη την Περιφέρεια, αλλά με βάση «άμεσες ανάγκες» που εξυπηρετούν την πελατειακή της στρατηγική.
Με βάση τα παραπάνω ψηφίζουμε αρνητικά


Γιάννης Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ



3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ EIONET με θέμα
«Δημιουργία ενός μηχανισμού παραγωγής εκθέσεων στο θέμα «τουρισμός και περιβάλλον» TOUERM


Ολοκληρώθηκε η 3η συνάντηση εργασίας του ΕΙΟΝΕΤ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και Παρατήρησης) με θέμα τη «Δημιουργία ενός μηχανισμού παραγωγής εκθέσεων στο θέμα «τουρισμός και περιβάλλον» με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΕΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος), των μελετητών, εκπροσώπων του UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού) και της EUROSTAT (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) καθώς και εκπροσώπων των χωρών κρατών της ΕΕ και της Τουρκίας που έγινε στη Κοπεγχάγη στις 4&5 Ιουλίου.

Κατ’αρχή έγινε ανασκόπηση των 3 ετών λειτουργίας της επιτροπής τουρισμού, της προόδου των εργασιών και του στόχου της συνάντησης που είναι η συζήτηση για τις μεταβλητές που επιλέχθηκαν και το σχέδιο της έκθεσης που ετοιμάστηκε.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους του UNWTO σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες του οργανισμού σχετικά με τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού με ιδιαίτερη αναφορά στη πρόσφατη ανοιχτή διαβούλευση που έγινε στη Μαδρίτη με τους εκπροσώπους των Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού του UNWTO (όπως το Παρατηρητήριο Αιγαίου με διευθυντή τον υπογράφοντα), ανάλογες προσπάθειες που γίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη από τουριστικούς προορισμούς, τις προσπάθειες διεθνών οργανισμών αλλά και σκέψεις για αξιοποίηση των παραγόμενων πληροφοριών (big data) από φορείς τηλεπικοινωνιών, πιστωτικών καρτών, κοινωνικών δικτύων κλπ. Ανάλογη ενημέρωση έκανε και ο εκπρόσωπους της EUROSTAT, ενώ προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στη 14η συνάντηση για τις στατιστικές τουρισμού το προσεχή Νοέμβριο στη Βενετία.

Μετά ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του Παρατηρητηρίου Αιγαίου (με έμφαση στη μελέτη προορισμών της Μεσογείου υπό την αιγίδα του MAP/Blue Plan, της 1ης έκθεσης του Αιγαίου και της δράσης στη Σαντορίνη) και των συστημάτων παρακολούθησης του βιώσιμου τουρισμού της Σύμβασης των Αλπεων (http://www.alpconv.org/en/organization/groups/tourism/default.html) και των Καρπαθίων (http://www.carpathianconvention.org/tourism.html) που εστίασαν στον τρόπο εργασίας τους αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η αναλυτική παρουσίαση των δεικτών του TOUERM όπως είχαν αποφασιστεί σε προηγούμενες συναντήσεις με τις εξηγήσεις από τη πλευρά των εμπειρογνωμόνων του δικτύου και συζήτηση με την συμμετοχή των παρευρισκόμενων που τοποθετήθηκαν σχετικά με την σημασία των μεταβλητών και τις εναλλακτικές δυνατότητες με βάση την υπάρχουσα εθνική εμπειρία. Κατόπιν έγινε παρουσίαση της δομής και του περιεχομένου του σχεδίου έκθεσης που εντάσσεται στη περιοδική έκθεση της κατάστασης του περιβάλλοντος στην Ευρώπη (SOER http://www.eea.europa.eu/soer-2015/europe/tourism) και στη προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη ανάλυση στην επόμενη έκδοση. Μετά από εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων  προτάθηκε να σταλούν γραπτά οι παρατηρήσεις των εθνικών εκπροσώπων στην EEA μέχρι το τέλος Ιουλίου ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της έκθεσης πριν από το τέλος του 2016 όπως είναι η δέσμευση.

Παράλληλα έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη της ΕΕΑ για σημαντικά θέματα που συνδέονται με τον τουρισμό όπως είναι η διαθεσιμότητα νερού (η σχετική έκθεση θα δημοσιευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα) καθώς και οι δυνατότητες του νέου εργαλείου COPERNICUS (http://www.copernicus.eu/) ειδικά σε ότι αφορά την αστική εξάπλωση.

Γ.Σπιλάνης
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Δ/ντης Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου



Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...