Δήλωση για τη Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Η 20η Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται να υπενθυμίσει τα εκατομμύρια ανθρώπων που ξεριζώνονται εξαιτίας της βίας και των πολεμικών συρράξεων. Σε δεκάδες περιοχές του πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ τους παιδιά, γυναίκες και μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, θύματα της μισαλλοδοξίας, παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Η χώρα μας παραμένει βασική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητα, καταφθάνουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ, χωρίς στοιχειώδη κοινωνική προστασία, οδηγούνται στην περιθωριοποίηση, τροφοδοτώντας τα τελευταία χρόνια κοινωνικές εντάσεις, φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και ενίσχυσης του εκφασισμού.
Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής των Προσφύγων που θεσπίστηκαν με σκοπό να παραλαμβάνουν, να εξετάζουν και να αποφασίζουν τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, έχουν συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών σε σχέση με το παρελθόν, όπου την αρμοδιότητα είχε η αστυνομία.
Παρ΄όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Περιφέρεια, ιδιαίτερα στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές, αφού η υπηρεσία απουσιάζει από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ακόμα όμως και στις κεντρικές υπηρεσίες, που κατατίθεται η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, συνεχίζονται οι ολονύκτιες ουρές και οι μεγάλες καθυστερήσεις με συνέπεια, οι αιτούντες άσυλο να κινδυνεύουν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή.
Η συνδρομή σε πρόσφυγες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν είναι πράξη αλληλεγγύης, ούτε φιλανθρωπία. Είναι συμβατική υποχρέωση ενός κράτους Δικαίου, όπως αυτή απορρέει από τις Διεθνείς Συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική για την μετανάστευση με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δυστυχώς, η συνεχής άρνηση των Υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για ποσοτική κατανομή 40.000 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την δυσκολία του εγχειρήματος και θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιακές Αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πολιτισμού μας.

Μαρία Γιαννακάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος, Επικεφαλής «Παρέμβαση για την Αττική»
Γιάννης Σπιλάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο»
Βασίλης Τραϊφόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής «Γνώση και Συνεργασία» (Αν.
Μακεδονία-Θράκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...