O Γ. Σπιλάνης (Δημοκρατική Αριστερά) απαντά σε 5 ερωτήσεις του Lesvosnews
Από τον υποψήφιο Βουλευτή Λέσβου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιάννη Σπιλάνη λάβαμε το παρακάτω μήνυμα:
Θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός της ΔΗΜΑΡ από την «κοινή» συνέντευξη των θεωρούμενων ως μεγάλων κομμάτων στη Λέσβο που δημοσιεύσατε σήμερα είναι πέρα για πέρα αντιδεοντολογική και ζητάμε να δημοσιευθεί η συνέντευξη που σας αποστέλλουμε.
Απάντηση Lesvosnews
Στο Lesvosnews.net ποτέ δεν υπήρξε λογική αποκλεισμού υποψηφίων. Η επιλογή των 5 υποψήφιων στο debate του Lesvosnews έγινε με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ακόμη επιλέχτηκαν 5 υποψήφιοι για λόγους πρακτικούς (δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν όλοι στην ίδια ανάρτηση). Ωστόσο το Lesvosnews.net κατανοεί τις διαμαρτυρίες της Δημοκρατικής Αριστεράς και φιλοξενεί τις απαντήσεις του κ. Σπιλάνη στις 5 κοινές ερωτήσεις που απάντησαν και οι άλλοι υποψήφιοι
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης με το κ. Σπιλάνη
Ερώτηση 1
Τι σημαίνει η δαιμονοποίηση και η εξαγγελλόμενη από κάποιες πολιτικές δυνάμεις καταγγελία του Μνημονίου; Τι σημαίνει επίσης η έξοδος της χώρας απ’ την Ε.Ε. και απ τη ζώνη του Ευρώ; τη στιγμή μάλιστα που, από όσα καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις , τουλάχιστον το 80% του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή μας.
Η Ανανεωτική Αριστερά έχει υποστηρίξει από το 1979 τη συμμετοχή της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ γιατί θεωρούσε ότι το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της Δ.Ευρώπης παρά τις όποιες αδυναμίες του έχει τα καλύτερα στοιχεία συγκρινόμενο με αντίστοιχα άλλων χωρών του πλανήτη. Και τότε πολύ την λοιδόρησαν έστω και αν μετά έσπευσαν να εκμεταλλευτούν με τον χειρότερο τρόπο τις δυνατότητες που τους έδωσε η ένταξη για να στήσουν το πελατειακό κομματικό κράτος.
Παρά την επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την οικονομική κρίση και την ανεργία που καταγράφονται, η κατάσταση στη Ευρώπη παραμένει πολύ καλύτερη από ότι συμβαίνει σε όποια άλλη γωνιά του πλανήτη. Επομένως ως Δημοκρατική Αριστερά θεωρούμε προϋπόθεση να παραμείνει η Ελλάδα στη Ευρώπη και στο Ευρώ και ταυτόχρονα να επιδιώξουμε να υπάρξουν αλλαγές στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων για να αλλάξει και η πορεία της Ευρώπης ώστε οι πολίτες και οι ανάγκες τους να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις τράπεζες και τα κέρδη τους.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε απαραίτητη τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και τις καταστροφικές του συνέπειες μέσα από εντατικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και με τους Ελληνες πολίτες ώστε οι προτάσεις που θα υιοθετηθούν τελικά να είναι βιώσιμες και να δίνουν προοπτικές. Προϋπόθεση όμως αποτελεί η αλλαγή των δομών του πελατειακού κράτους και του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και μας έφεραν εδώ με ανύπαρκτο παραγωγικό ιστό και διαλυμένες υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος (υγεία, παιδεία, ενέργεια, μεταφορές, δημόσια διοίκηση κλπ).
Ερώτηση 2
Μπορεί σήμερα με την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ένα κράτος να επιβιώσει χωρίς τον εξωτερικό δανεισμό; Μπορεί η Ελλάδα; Όσοι καλλιεργούν και επαγγέλλονται την επιστροφή στην ευμάρεια, έχουν λύση για το πως θα καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μας;
Όπως κάθε πολίτης γνωρίζει ο δανεισμός δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη μια αρνητική πράξη, αρκεί να συνοδεύεται από ένα σχέδιο που θα αποδεικνύει πως από τα πρόσθετα εισοδήματα που θα αποκτήσει μια επιχείρηση ή ένας εργαζόμενος θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος και θα πετύχει ευημερία που θα διαρκέσει.
Δυστυχώς ο δανεισμός που έγινε κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η οικονομία της χώρας ποιο ανταγωνιστική και παραγωγική και οι πολίτες της ικανότεροι να παράγουν περισσότερα και να έχουν υψηλότερη ευημερία. Πράγματι τα χρήματα αυτά στράφηκαν στη εφήμερη κατανάλωση. Επομένως η επίπλαστη προσωπική ευμάρεια που δημιούργησε ο μακροχρόνιος δημόσιος και ο ιδιωτικός δανεισμός δεν είναι δυνατόν πλέον να συνεχιστεί και όποια πολιτική δύναμη αφήνει να εννοηθεί κάτι σχετικό απλά ψεύδεται, χαϊδεύει αυτιά για να μαζέψει μερικούς ψήφους. Αντίθετα σήμερα η χώρα μας καλείται τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει να τους χρησιμοποιήσει για την ανασύνταξη του κράτους και του παραγωγικού της ιστού προς το δημόσιο συμφέρον, ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος και το κοινωνικό κράτος ιδιαίτερα υπερ των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας.
Ερώτηση 3
Από όσο δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία και σ’ αυτές τις εκλογές, από κανένα κόμμα. Το κόμμα σας και σεις τι θέση έχετε; Τι εκτιμάτε λοιπόν θ α υπάρξει Κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε για τρίτη φορά στην κάλπη;
Η Δημοκρατική Αριστερά από τη πρώτη εκλογική αναμέτρηση είχε προβλέψει ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και ότι θα χρειαστούν συγκλίσεις. Όχι μόνο δικαιώθηκε αλλά και μετά τις εκλογές έβαλε όλες τις δυνάμεις της στη προσπάθεια να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με μεγάλη κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή με προϋποθέσεις τη παραμονή στη ΕΕ και στο ευρώ, τη σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο, φερέγγυα πρόσωπα και πολιτικές. Δυστυχώς δεν στάθηκε δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση γιατί τα πρώτα κόμματα είχαν στρέψει τη προσοχή τους στην αύξηση της εκλογικής τους ισχύος και όχι στη σωτηρία της χώρας.
Τώρα, στις παραμονές της νέας εκλογικής αναμέτρησης και με δεδομένο ότι και πάλι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος, η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε, πέρα από το γενικό πλαίσιο που αναφέρθηκε παραπάνω, συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από ένα βασικό κυβερνητικό πρόγραμμα με προοδευτική κατεύθυνση γιατί δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Δυστυχώς τα άλλα κόμματα απλά συνεχίζουν με βάση τις παλιές γνωστές πρακτικές να ψηφοθηρούν χωρίς να ασχολούνται με το αύριο των ελλήνων πολιτών και της χώρας. Η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει ότι υπάρχει λύση, ζητά την ενίσχυση της για να πάρει διερευνητική εντολή και από το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου να εργαστεί για την έξοδο από τη κρίση.
Ερώτηση 4
Ο Λεσβιακός Λαός ακούει για έργα , αλλά έργα δεν βλέπει. Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ, τι γίνεται με τους οδικούς άξονες Καλλονής – Ερεσού και Καλλονής –Πέτρας; Επηρεάζεται η πορεία τους απ την γενικότερη οικονομική κρίση;
Δυστυχώς ο Λεσβιακός λαός όπως και συνολικά ο ελληνικός λαός εθίστηκε στην ιδέα ότι τα έργα φέρνουν από μόνα τους ανάπτυξη. Ετσι σήμερα καλείται να εναποθέσει τις ελπίδες του στους οδικούς άξονες που αναφέρετε. Δυστυχώς όμως όπως δείχνουν οι αριθμοί, οι οδικοί άξονες δεν φέρνουν από μόνοι τους ανάπτυξη. Αυτό το δείχνουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα τα έχουν οι Περιφέρειες της Β.Ελλάδας από εκεί όπου περνά το μεγαλύτερο οδικό έργο της σύγχρονης Ελλάδας, η Εγνατία Οδος με επικεφαλής τη Δ.Μακεδονία με 28,5% και η Κεντρική Μακεδονία με 24,7%.
Η έλλειψη σχεδίου για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών τομέων της οικονομίας που συρρικνώνονται καθημερινά αυξάνοντας τον δανεισμό και την ανεργία είναι το πρόβλημα και δυστυχώς τα κόμματα δεν έχουν προτάσεις γι’αυτό. Αλλωστε το πρόβλημα απορρόφησης του ΕΣΠΑ και των προηγούμενων κοινοτικών προγραμμάτων εντοπίζονταν πάντα στις δράσεις που προϋπέθεταν διαρθρωτικές αλλαγές και καινοτομία, ενώ υπήρχε υπερκάλυψη σε δρόμους και άλλα έργα υποδομών.
Η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και σε εθνικό επίπεδο για τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη κλπ αλλά και σε τοπικό επίπεδο όπως για τις «ανοιχτές Επιχειρήσεις», για το «Λεσβιακό Πρωινό», την ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων, τη προώθηση της καινοτομίας, την στήριξη των επιχειρήσεων κλπ. Η Δημοκρατική Αριστερά δεσμεύεται να εργαστεί σε τοπικό επίπεδο ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν οι δράσεις εκείνες που θα αλλάξουν τη πορεία του τόπου με σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Ερώτηση 5
Και οι πέντε, βάσει του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος είστε «εν δυνάμει» διεκδικητές των 3 βουλευτικών εδρών στον Νομό Λέσβου. Τι μηνύματα λαμβάνετε έως τώρα, θα παραμείνει η θα ανατραπεί η σειρά κατάταξης;
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ήταν το 6ο κόμμα στην Λέσβο και ελπίζει βάσιμα ότι με βάση την ανταπόκριση που είχαμε στις συναντήσεις μας με τους πολίτες ότι θα βελτιώσει σημαντικά τη θέση της. Οι πολίτες έχουν αξιολογήσει θετικά τόσο τις κεντρικές θέσεις του κόμματος για παραμονή στο ευρώ και στην ΕΕ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε για Νησιωτική Πολιτική αλλά και για τοπικά θέματα και πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου