ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ.

 

Είδαμε με ενδιαφέρον τα σχόλια του κ.Ποδιά τόσο κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχαμε για το αναπτυξιακό μέλλον της Χίου όσο και από τις δημοσιεύσεις του στο Facebook.
Σαφώς και το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού και της σταδιακής αποχώρησης των δημόσιων υπηρεσιών είναι ένα θέμα που θίγει τα Καρδάμυλα, αφορά όμως και ολόκληρη τη Χίο. Δυστυχώς οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, ειδικά στα νησιά του Β. Αιγαίου, στάθηκαν εντελώς ανεπιτυχείς να κρατήσουν τον κόσμο και ειδικά τους νέους στα νησιά εξ αιτίας της έλλειψης προοπτικών εργασίας. Οι δείκτες φυσικής κίνησης και γήρανσης είναι δραματικοί. Αυτά τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα σε όλες τις αγροτικές, αλλά και ημιαστικές περιοχές των νησιών, όπως τα Καρδάμυλα.
Το ερώτημα πράγματι σήμερα είναι πως μπορούμε να κάνουμε τη περιοχή ελκυστική για δραστηριότητες και κατοίκους.

Αναφέρεται ο κ.Ποδιάς στο Ναυτικό Μουσείο στο Μάρμαρο και στην ανάγκη ολοκλήρωσης του. Αρκεί όμως; Προφανώς δεν μας διαφεύγει της προσοχής ότι στη πόλη της Χίου υπάρχει ένα Ναυτικό Μουσείο που υπολειτουργεί, όπως και αυτό των Οινουσσών. Η απλή ύπαρξη ενός μουσείου ελάχιστα προσθέτει αναπτυξιακά στην περιοχή και  χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης που να ξεπερνά τα τετριμμένα. Το μουσείο χρειάζεται να λειτουργεί όχι απλά ως σημείο επίσκεψης των σχολείων και των κατοίκων του νησιού, αλλά ως ένας δημιουργικός πόλος αναφοράς στο θέμα της ναυτοσύνης με δράσεις και δραστηριότητες όλο το χρόνο.
Προφανώς η ιστορία των Καρδαμύλων είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ναυτοσύνη, όπως άλλωστε και του νησιού ολόκληρου, αλλά και των Ψαρών και των Οινουσσών. Επομένως χρειάζεται η πρόταση να είναι ολοκληρωμένη για την ανάδειξη της μέσα σε ένα νέο cluster ναυτικής παράδοσης, εκπαίδευσης και έρευνας, ναυταθλητισμού και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων προκειμένου να προσελκύουν επισκέπτες που θα θέλουν να βιώσουν αυτό το κλίμα. και να ωφεληθούν από την επίσκεψη τους. Και  γι’ αυτό τόσο η «εκπαιδευτική διαδικασία» πρέπει να είναι έντονη, όσο και το «κλίμα» που θα επικρατεί στον τόπο ελκυστικό και μοναδικό. Η αξιοποίηση αρχοντικών του οικισμού πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο όλο σχέδιο.

Όμως η αναζωογόνηση των Καρδαμύλων δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, γιατί θα είναι και πάλι εύθραυστη. Κατά τις επισκέψεις μας στα Καρδάμυλα και τις συζητήσεις που έγιναν από μέλη μας, προέκυψαν και άλλα στοιχεία που παραμένουν αναξιοποίητα:
  • Η οικολογική αξία του Πελ(η)ιναίου που μπορεί να βάλει τη βάση για την ανάπτυξη περιπατητικού τουρισμού για ειδικούς επισκέπτες, κυρίως στην εκτός τουριστικής περιόδου εποχή. Ειδικά τώρα που προχωρούν οι περιπατητικές διαδρομές σε όλο το νησί, είναι μια ευκαιρία η ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων να συνδεθεί με αυτό. Βέβαια θα χρειαστεί εμπλουτισμός και αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών σε όλο τον ορεινό όγκο, ενώ λύσεις στην έλλειψη καταλυμάτων θα μπορούσε να δώσει το «άνοιγμα» των κλειστών σπιτιών ως Airbnb για όσους θέλουν πραγματικά να ζήσουν τη φύση και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής (τουρισμός ευεξίας).
  • Η κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής, όπως του Πιτιούς για παράδειγμα, που μπορεί να δώσει μια διαφορετική διάσταση στη γαστρονομία του νησιού. Η Γιορτή της Κτηνοτροφίας που οργανώθηκε εκεί το 2019 μας δείχνει το δρόμο και πρέπει να υποστηριχθεί από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Τέλος η δημιουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ στο Πιτυός δείχνει ότι τις λύσεις πρέπει να τις δώσει η ενεργοποίηση των άμεσα ενδιαφερόμενων και δεν θα έρθει «εκ των άνω».
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνοντας τον «Θερμαλισμό και Τουρισμό Ευεξίας» ως τρίτο πυλώνα στη Χίο παράλληλα με τη «Μαστίχα» και την ανάδειξη της Θάλασσας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, πιστεύει ότι μπορεί να δώσει αυτό που σήμερα λείπει και να μετατρέψει τον ορεινό όγκο της Β.Χίου από «αφιλόξενο τόπο» που έδιωξε τα παιδιά του στις θάλασσες και στα πέρατα της οικουμένης, σε έναν τόπο ελκυστικό για τους ανθρώπους του σήμερα, που δίνουν διαφορετική σημασία στους τόπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Είναι βέβαιο ότι και με τη συνδρομή όλων όσων έχουν θεσμικό ρόλο αλλά κυρίως όσων έχουν διάθεση να δουλέψουν γι’αυτό, η ενεργοποίηση των κατοίκων θα φέρει στη συζήτηση και άλλες γόνιμες προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν το σχέδιο ανάπτυξης για τη Β.Α Χίο, που όπως και η Β.Δ περιοχή της Αμανής το έχουν τόσο ανάγκη. Ας αποτελέσει ο νέος δρόμος που κατασκευάζεται στα Λεπτόποδα την αφορμή μιας αναγκαίας συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...