Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ: ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ

 

Ζούμε σε μια περίοδο ανατροπών. Τίποτα από όσα θεωρούσαμε δεδομένα τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ισχύει σήμερα.
Η οικονομική κρίση, το προσφυγικό και η πανδημία ανέτρεψαν όλα όσα πιστεύαμε για τα οικονομικά, την ασφάλεια και την υγεία μας. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν είμαστε καθόλου «άτρωτοι» και πολύ περισσότερο ότι δεν μπορούμε να ζούμε όπως πριν.

Αν εσείς οι νέοι μας φεύγατε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα η τάση αυτή είναι όλο και μεγαλύτερη. Ήδη πριν έρθουν οι κρίσεις αυτές, το Βόρειο Αιγαίο ήταν σε μια εύθραυστη κατάσταση οικονομικά αλλά και δημογραφικά, μια και την εποχή των «παχιών αγελάδων» δεν κατάφερε να βελτιώσει την ελκυστικότητα του ως τόπος επαγγελματικής δραστηριοποίησης και εγκατάστασης νέων ανθρώπων ώστε να κρατήσει τα παιδιά του στον τόπο τους. Έτσι βρέθηκε στην δίνη της κρίσης χωρίς όπλα με αποτέλεσμα να χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος και δυνάμεις.

Με δεδομένη τη κατάσταση αυτή, βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά από προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του αύριο. Η συγκυρία φέρνει ότι ο σχεδιασμός την επόμενης δεκαετίας να πρέπει να γίνει τώρα, σήμερα.

Ένας σχεδιασμός που δεν μπορεί και δεν πρέπει  να γίνει με την λογική του χτες και από ανθρώπους που αντικειμενικά, λόγω ηλικίας και εμπειριών, δεν είμαστε σε θέση ή έστω δυσκολευόμαστε πολύ να «αλλάξουμε περπατησιά», να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική.

Επομένως ο ρόλος ο δικός σας , εσάς των νέων γίνεται κρίσιμος.

Θα κληθείτε να ζήσετε αυτό το μέλλον που σχεδιάζεται σήμερα και πρέπει να συμμετάσχετε ενεργά στην διαμόρφωσή του. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν λάβουμε υπόψη μας όλα όσα σας ενοχλούν και σας κρατούν μακριά από τα νησιά μας. Αν δεν ακούσουμε πως βλέπετε το δικό σας μέλλον επαγγελματικά και προσωπικά και κυρίως  χρειαζόμαστε τις προτάσεις σας για το αύριο όπως εσείς το ονειρεύεστε.

Εμείς ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Β. Αιγαίο κάνουμε ένα πρώτο βήμα: σας δίνουμε τον λόγο. Ζητάμε όσοι είστε 17-39 ετών και κατάγεστε από ή μένετε στα νησιά του Β. Αιγαίου να διαθέσετε λίγα λεπτά από το χρόνο σας για να συμπληρώσετε αυτό το μικρό, αλλά πολύ σημαντικό ερωτηματολόγιο. Σας ζητάμε επίσης να το διαδώσετε μέσα από τα κοινωνικά σας δίκτυα με τον απλό και γρήγορο τρόπο που κάνετε εσείς οι νέοι. Όσο περισσότεροι απαντήσετε τόσο καλύτερα.

(https://tinyurl.com/y3pu6tp2


Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι από μόνο του δεν αρκεί  για  να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων. Ξέρουμε ότι θα απαιτηθεί και ένα δεύτερο βήμα πιο δύσκολο και ουσιαστικό, να έρθετε να δουλέψουμε όλοι μαζί για να κάνουμε πραγματικότητα το αύριο που ονειρεύεστε. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και σε αυτό.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στις 2 Νοεμβρίου υπέβαλε αίτημα για συζήτηση του θέματος του καταστροφικού σεισμού της Σάμου στο ΠΣ. Στόχος της συζήτησης δεν θα ήταν απλά η κατάθεση της συμπάθειας μας σε θύματα και πληγέντες, αυτό το κάναμε από την πρώτη ημέρα, αλλά η συζήτηση για τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για όσα πρέπει να γίνουν άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αξιοποιώντας και την εμπειρία από τον σεισμό της Λέσβου το 2017.

Δυστυχώς σήμερα, είκοσι-μία ημέρες μετά το σεισμό, είμαστε μάρτυρες της ουσιαστικής απουσίας της κυβέρνησης, αλλά και της απουσίας συντονισμού μεταξύ των τοπικών παραγόντων, ενώ η Περιφερειακή Αρχή παραμένει απούσα. Ας μην βιαστούν να μας απαντήσουν περί αρμοδιοτήτων γιατί δεν πρόκειται περί αυτού. Όπως από την αρχή υποστηρίξαμε η Περιφέρεια οφείλει να εργαστεί για την εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Σάμου και να πιέσει ώστε αυτό να υλοποιηθεί από τους κατά νόμο αρμόδιους που όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκονται κάτω από καθημερινό έλεγχο.

Ο ρόλος της Περιφέρειας γίνεται ακόμη περισσότερο σημαντικός με δεδομένη τη κυβερνητική απραξία.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ.

 

Είδαμε με ενδιαφέρον τα σχόλια του κ.Ποδιά τόσο κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχαμε για το αναπτυξιακό μέλλον της Χίου όσο και από τις δημοσιεύσεις του στο Facebook.
Σαφώς και το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού και της σταδιακής αποχώρησης των δημόσιων υπηρεσιών είναι ένα θέμα που θίγει τα Καρδάμυλα, αφορά όμως και ολόκληρη τη Χίο. Δυστυχώς οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, ειδικά στα νησιά του Β. Αιγαίου, στάθηκαν εντελώς ανεπιτυχείς να κρατήσουν τον κόσμο και ειδικά τους νέους στα νησιά εξ αιτίας της έλλειψης προοπτικών εργασίας. Οι δείκτες φυσικής κίνησης και γήρανσης είναι δραματικοί. Αυτά τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα σε όλες τις αγροτικές, αλλά και ημιαστικές περιοχές των νησιών, όπως τα Καρδάμυλα.
Το ερώτημα πράγματι σήμερα είναι πως μπορούμε να κάνουμε τη περιοχή ελκυστική για δραστηριότητες και κατοίκους.

Αναφέρεται ο κ.Ποδιάς στο Ναυτικό Μουσείο στο Μάρμαρο και στην ανάγκη ολοκλήρωσης του. Αρκεί όμως; Προφανώς δεν μας διαφεύγει της προσοχής ότι στη πόλη της Χίου υπάρχει ένα Ναυτικό Μουσείο που υπολειτουργεί, όπως και αυτό των Οινουσσών. Η απλή ύπαρξη ενός μουσείου ελάχιστα προσθέτει αναπτυξιακά στην περιοχή και  χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης που να ξεπερνά τα τετριμμένα. Το μουσείο χρειάζεται να λειτουργεί όχι απλά ως σημείο επίσκεψης των σχολείων και των κατοίκων του νησιού, αλλά ως ένας δημιουργικός πόλος αναφοράς στο θέμα της ναυτοσύνης με δράσεις και δραστηριότητες όλο το χρόνο.
Προφανώς η ιστορία των Καρδαμύλων είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ναυτοσύνη, όπως άλλωστε και του νησιού ολόκληρου, αλλά και των Ψαρών και των Οινουσσών. Επομένως χρειάζεται η πρόταση να είναι ολοκληρωμένη για την ανάδειξη της μέσα σε ένα νέο cluster ναυτικής παράδοσης, εκπαίδευσης και έρευνας, ναυταθλητισμού και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων προκειμένου να προσελκύουν επισκέπτες που θα θέλουν να βιώσουν αυτό το κλίμα. και να ωφεληθούν από την επίσκεψη τους. Και  γι’ αυτό τόσο η «εκπαιδευτική διαδικασία» πρέπει να είναι έντονη, όσο και το «κλίμα» που θα επικρατεί στον τόπο ελκυστικό και μοναδικό. Η αξιοποίηση αρχοντικών του οικισμού πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο όλο σχέδιο.

Όμως η αναζωογόνηση των Καρδαμύλων δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, γιατί θα είναι και πάλι εύθραυστη. Κατά τις επισκέψεις μας στα Καρδάμυλα και τις συζητήσεις που έγιναν από μέλη μας, προέκυψαν και άλλα στοιχεία που παραμένουν αναξιοποίητα:
  • Η οικολογική αξία του Πελ(η)ιναίου που μπορεί να βάλει τη βάση για την ανάπτυξη περιπατητικού τουρισμού για ειδικούς επισκέπτες, κυρίως στην εκτός τουριστικής περιόδου εποχή. Ειδικά τώρα που προχωρούν οι περιπατητικές διαδρομές σε όλο το νησί, είναι μια ευκαιρία η ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων να συνδεθεί με αυτό. Βέβαια θα χρειαστεί εμπλουτισμός και αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών σε όλο τον ορεινό όγκο, ενώ λύσεις στην έλλειψη καταλυμάτων θα μπορούσε να δώσει το «άνοιγμα» των κλειστών σπιτιών ως Airbnb για όσους θέλουν πραγματικά να ζήσουν τη φύση και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής (τουρισμός ευεξίας).
  • Η κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής, όπως του Πιτιούς για παράδειγμα, που μπορεί να δώσει μια διαφορετική διάσταση στη γαστρονομία του νησιού. Η Γιορτή της Κτηνοτροφίας που οργανώθηκε εκεί το 2019 μας δείχνει το δρόμο και πρέπει να υποστηριχθεί από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Τέλος η δημιουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ στο Πιτυός δείχνει ότι τις λύσεις πρέπει να τις δώσει η ενεργοποίηση των άμεσα ενδιαφερόμενων και δεν θα έρθει «εκ των άνω».
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνοντας τον «Θερμαλισμό και Τουρισμό Ευεξίας» ως τρίτο πυλώνα στη Χίο παράλληλα με τη «Μαστίχα» και την ανάδειξη της Θάλασσας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, πιστεύει ότι μπορεί να δώσει αυτό που σήμερα λείπει και να μετατρέψει τον ορεινό όγκο της Β.Χίου από «αφιλόξενο τόπο» που έδιωξε τα παιδιά του στις θάλασσες και στα πέρατα της οικουμένης, σε έναν τόπο ελκυστικό για τους ανθρώπους του σήμερα, που δίνουν διαφορετική σημασία στους τόπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Είναι βέβαιο ότι και με τη συνδρομή όλων όσων έχουν θεσμικό ρόλο αλλά κυρίως όσων έχουν διάθεση να δουλέψουν γι’αυτό, η ενεργοποίηση των κατοίκων θα φέρει στη συζήτηση και άλλες γόνιμες προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν το σχέδιο ανάπτυξης για τη Β.Α Χίο, που όπως και η Β.Δ περιοχή της Αμανής το έχουν τόσο ανάγκη. Ας αποτελέσει ο νέος δρόμος που κατασκευάζεται στα Λεπτόποδα την αφορμή μιας αναγκαίας συνεργασίας.

Ερώτηση ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ προς Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού για αίτημα μουσικών Σάμου

 

Ερώτηση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Προς την κα Α.Αντωνέλλη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού

 

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,

Όταν στη συνεδρίαση της 30/9 του Περιφερειακού Συμβουλίου φέρατε το θέμα της υπερψήφισης του αιτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μουσικών για στήριξη των αιτημάτων τους προς τη Κυβέρνηση, ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταθέσαμε τη πρόταση ότι ρόλος της αυτοδιοίκησης δεν είναι απλά να μεταβιβάζει αιτήματα, αλλά να δει πως μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους.

Προτείναμε μάλιστα, μετά από συνεννόηση με το Παράρτημα Μουσικών Σάμου που είχε υποβάλει το αίτημα, να αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει παραγωγές με επαγγελματίες καλλιτέχνες των νησιών μας που να συμβάλλουν τριπλά:

-          στην οικονομική ανακούφιση των παραγωγών πολιτισμού των νησιών μας, αλλά και στην παραγωγική αξιοποίηση τους δεδομένου ότι η αεργία την οποία τους επιβάλει ο κορωναϊός είναι και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά εξοντωτική.

-          στην επιμόρφωση και  ψυχαγωγία των συμπολιτών μας αφού οι παραγωγές αυτές πέρα από την δυνατότητα για ζωντανή αναμετάδοση, θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τα προγράμματα τηλεόρασης των τοπικών καναλιών με παραγωγές επιπέδου που θα επέτρεπαν σε όλους μας να γνωρίσουμε καλύτερα τα νησιά μας και τον πολιτισμό τους.

-          στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, αφού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τμήμα του τοπικού τουριστικού πολιτιστικού προϊόντος.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήραμε ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, το Παράρτημα Σάμου έστειλε στις 26 Οκτωβρίου σε όλα μέλη του ΠΣ το αίτημα του. Θεωρούμε ότι το αίτημα αυτό πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα γιατί αποτελεί θέμα επιβίωσης συμπολιτών μας που πλήττονται σκληρά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση που κάνατε στο ΠΣ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Δράσης για τον Πολιτισμό ότι το πρόγραμμα δεν είναι «κλειστό» αλλά μπορεί να συμπεριλάβει και νέες προτάσεις, ζητάμε να ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους άμεσα ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας τι θα πράξετε προς τη κατεύθυνση αυτή .

 

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

Ερώτηση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ προς την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού για τη στήριξη των καλλιτεχνών της ΠΒΑ

 


 Ερώτηση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Προς την κα Α.Αντωνέλλη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού

 

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,

Όταν στη συνεδρίαση της 30/9 του Περιφερειακού Συμβουλίου φέρατε το θέμα της υπερψήφισης του αιτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μουσικών για στήριξη των αιτημάτων τους προς τη Κυβέρνηση, ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταθέσαμε τη πρόταση ότι ρόλος της αυτοδιοίκησης δεν είναι απλά να μεταβιβάζει αιτήματα, αλλά να δει πως μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους.

Προτείναμε μάλιστα, μετά από συνεννόηση με το Παράρτημα Μουσικών Σάμου που είχε υποβάλει το αίτημα, να αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει παραγωγές με επαγγελματίες καλλιτέχνες των νησιών μας που να συμβάλλουν τριπλά:

-          Την οικονομική ανακούφιση των παραγωγών πολιτισμού των νησιών μας, αλλά και τη παραγωγική αξιοποίηση τους δεδομένου ότι η αεργία στην οποία τους επιβάλει ο κορωναϊός δεν είναι μόνο οικονομικά εξοντωτική, αλλά και ψυχολογικά

-          Την επιμόρφωση και  ψυχαγωγία των συμπολιτών μας αφού οι παραγωγές αυτές πέρα από την δυνατότητα για ζωντανή αναμετάδοση, θα μπορούσε να εμπλουτίσει τα προγράμματα τηλεόρασης των τοπικών καναλιών με παραγωγές επιπέδου που θα επέτρεπαν σε όλους μας να γνωρίσουμε καλύτερα τα νησιά μας και τον πολιτισμό τους

-          Τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, αφού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τμήμα του τοπικού τουριστικού πολιτιστικού προϊόντος.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήραμε ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, το Παράρτημα Σάμου έστειλε στις 26 Οκτωβρίου σε όλους του ΠΣ το αίτημα του. Θεωρούμε ότι το αίτημα αυτό πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα γιατί αποτελεί θέμα επιβίωσης συμπολιτών μας που πλήττονται σκληρά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση που κάνατε στο ΠΣ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Δράσης για τον Πολιτισμό ότι το πρόγραμμα δεν είναι «κλειστό» αλλά μπορεί να συμπεριλάβει και νέες προτάσεις, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε τι θα κάνετε προς τη κατεύθυνση αυτή.

 

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

Αίτημα για συζήτηση στο επόμενο ΠΣ του θέματος «σχεδιασμός προγράμματος αποκατάστασης ζημιών και σχεδιασμός παρεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας»

 

Μυτιλήνη 2/11/2020

 

Αίτημα για συζήτηση στο επόμενο ΠΣ του θέματος «σχεδιασμός προγράμματος αποκατάστασης ζημιών και σχεδιασμός παρεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας»

 προς τον κ. Κ.Μουτζούρη, Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου

                   κ. Κ.Αρώνη, πρόεδρο ΠΣ

 

Κύριε Περιφερειάρχη, κε Πρόεδρε,

Ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου που έπληξε κυρίως τη Σάμο, αλλά και τη Χίο και την Ικαρία σε μικρότερο βαθμό, αφήνει πίσω του πολλές πληγές που πρέπει να επουλωθούν. Η οδύνη μας για το χαμό των δύο νέων είναι βαθιά και η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειες τους. Εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στο Σαμιώτικο λαό που αυτή τη φορά πλήγηκε περισσότερο απ’όλους.

Ως περιφερειακή παράταξη οφείλουμε να μην σταθούμε απλά στην έκφραση των συναισθημάτων μας, αλλά η οδύνη όλων μας πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη δράσης και διεκδίκησης για την επούλωση των υλικών ζημιών και τη πολλαπλή θωράκιση του Αιγαίου.

Δεν υπάρχει για το Αιγαίο, και ιδιαίτερα για το Βόρειο Αιγαίο, ούτε λεπτό εφησυχασμού σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, πόσο μάλλον μετά από τόσο χρόνια αδράνειας κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Μόλις στη πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΣ εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ότι δεν προχωρά η άρση των ετοιμόρροπων βράχων που κρέμονται πάνω από το χωριό της Συκαμιάς. Το αντίστοιχο συμβαίνει με τα βράχια που κρέμονται στη κυριολεξία πάνω από το Πλωμάρι, αλλά με τα βράχια που πέφτουν στον δρόμο Χίου Καρδαμύλων, χωρίς ο κατάλογος αυτός να είναι πλήρης. Την ίδια ανησυχία είχαμε εκφράσει στο παρελθόν για τη μη υλοποίηση του έργου «Αντισεισμικός έλεγχος Δημόσιων Κτιρίων» που είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά δεν εκτελείται. Και από άλλες παρατάξεις εκφράστηκαν ανάλογες ανησυχίες όταν, 3 ½ χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό της Βρίσας, πολλές πληγές παραμένουν ανοιχτές. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτά και στη Σάμο.

Ο τελευταίος σεισμός επιτάσσει άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου ώστε τα νησιά μας να θωρακιστούν από τις επιπτώσεις κάθε καταστροφικού φυσικού φαινομένου καθώς δεν πρέπει να παρακολουθούμε άπραγοι τις πλημμύρες χωρίς να προχωρούμε στην άρση των αιτίων τους και τις καταστροφικές πυρκαγιές χωρίς να επενδύουμε στη πρόληψη τους.

Καλούμε τη Περιφερειακή Αρχή, χωρίς καμία χρονοτριβή, να δημιουργήσει σχετική γνωμοδοτική επιτροπή και σε συνεργασία με τους Δήμους, τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, τους φορείς της κοινωνίας και εμπειρογνώμονες να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας με στόχο τη πρόληψη, ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι αλλά και οι συνέπειες από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις). Η αξιοποίηση δράσεων που έχουν υλοποιηθεί κατά καιρούς, όπως το πρόγραμμα ERMIS F που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορά τις πλημμύρες, πρέπει να αποτελεί διαρκή και  απόλυτη προτεραιότητα.

Οι προτάσεις αυτές μαζί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, επιχειρήσεις και κατοικίες θα πρέπει να κατατεθούν στη Κυβέρνηση που οφείλει να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους από το σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ για φυσικές καταστροφές, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης ζητάμε να  διεξαχθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτηση για τα σοβαρά αυτά θέματα.

Το χρωστάμε στη μνήμη των δυο παιδιών που χάθηκαν τόσο άδοξα στη Σάμο, αλλά και όλων των θυμάτων και των πληγέντων από προηγούμενες φυσικές καταστροφές.
Και κυρίως πρέπει να προλάβουμε τις επόμενες.

 

Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΑΡΩΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 


Την αντίληψη περί αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει η Περιφερειακή Αρχή μας ξεδίπλωσε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο η κα Αντωνέλλη με την αφορμή της ψήφισης του προγράμματος δράσης για τον πολιτισμό.

Η πρόταση πιστώνεται με το γεγονός ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα δράσης που έρχεται για έγκριση (απαραίτητη για να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι ετήσιες δράσεις) έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών. Στην πραγματικότητα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του στρατηγικού και του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της. Μια δουλειά που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Ο μεγάλος όγκος του, αλλά και η έμφαση που δόθηκε στην ύπαρξη επιτροπής αξιολόγησης των προτάσεων, που ζητήθηκαν από τους φορείς μετά από προκήρυξη, προσπάθησε να καλύψει προφανείς αδυναμίες ουσίας, που επισημάναμε ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Πιο συγκεκριμένα τονίσαμε ότι:

-          Θα περίμενε κανείς να δει την Επιτροπή των ειδικών, που είδε και έκρινε τις προτάσεις, να συμμετάσχει στη σύνταξη της πρότασης. Με λύπη μας διαπιστώσαμε, ότι τελικά κανένας άνθρωπος του πολιτισμού, αλλά ούτε έμπειρα περί τον σχεδιασμό πρόσωπα δεν ήταν στην ομάδα που συνέταξε τη πρόταση. Και αυτό είναι εμφανές από το αποτέλεσμα.

-          Η παράθεση των πολιτιστικών πόρων και της ιστορίας των νησιών έγινε χωρίς να υπάρξει κάποια κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα, αλλά και τελικά χωρίς καμία σύνδεση με το ίδιο το σχέδιο. Δηλαδή ήταν απλά μια έκθεση ιδεών χωρίς καμία χρησιμότητα. Για παράδειγμα δεν αξιολογήθηκε αν ο Πυθαγόρας, το Ευπαλίνειο και το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου του Πυθαγορείου ξεχωρίζει ή όχι από τον πλούτο της Σάμου, ο Όμηρος, η Σαπφώ, ο Ίκαρος, ο Ήφαιστος ή το κρασί, το λάδι και ο πολιτισμός του (κτίρια, τοπία, γαστρονομία κλπ), η ναυτικο-ναυπηγική παράδοση, τα νησιά ως τόποι εξορίας κλπ είναι σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να αναδειχτούν ή όχι.  Δεν μπορεί να είναι όλα ισοπεδωμένα και να περιμένουμε να υπάρξει ορατό αποτέλεσμα και προστιθέμενη πολιτιστική και οικονομική αξία.

-          Η παράθεση των έργων που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στη Περιφέρεια γίνεται χωρίς καμία αναφορά σε αποτελέσματα και το πως θα αξιοποιηθούν.

-          Από τη πρόσκληση και τα κριτήρια αξιολόγησης φαίνεται ότι το ενδιαφέρον ήταν να ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα με τα χαρακτηριστικά του …τεχνικού προγράμματος, όπου  πλίνθοι και κέραμοι βρίσκονται ατάκτως ειρημένοι. Η έλλειψη κεντρικής ιδέας  που να ενοποιεί τις δράσεις των φορέων που έχουν επιλεγεί για υλοποίηση και των δράσεων που προτείνει η ίδια η Περιφέρεια ήταν εμφανής. Η ΠΑ θα έπρεπε να έχει επιλέξει άξονες δράσης που να έχουν συνάφεια και με άλλους τομείς δράσης της και να ζητήσει εστιασμένες προτάσεις. Στην ενότητα «Αρχιτεκτονική Σχεδίου Δράσης» υπάρχει απλή παράθεση τους, ανά τύπο δράσεων και όχι ανά θεματική. Και πάλι η λογική του τεχνικού προγράμματος φαίνεται να επικρατεί.

-          Τα κριτήρια επιλογής ελάχιστα τηρήθηκαν πχ. όπως η διαπεριφερειακότητα των δράσεων και η στήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής από επαγγελματίες του είδους.

-          Υπάρχουν σημαντικές ανισότητες στη κατανομή των πόρων μεταξύ των νησιών

-          Καμία αναφορά δεν υπάρχει για την αξιοποίηση του Επικούρειου, που ίσως να είναι και ο μόνος χώρος ιδιοκτησίας της Περιφέρειας, αλλά και άλλων υποδομών που παραμένουν κλειστές και υπολειτουργούν. Καμία αναφορά ούτε για τον Ίκαρο και την Ικάρια Ακαδημία που υιοθέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, αλλά που προφανώς δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα αθλητισμού

-          Υπήρξε απόλυτη προχειρότητα στη σύνταξη της πρότασης. Ένας προσεκτικός αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι οι προϋπολογισμοί αλλάζουν από σελίδα σε σελίδα: έτσι η πρόταση του ΤΕΕ για τα βιομηχανικά κτίρια της ΠΒΑ με προϋπολογισμό 930.000€  στον ένα πίνακα, βρίσκεται με 600.000€ στον επόμενο, χωρίς καμία δικαιολογία. Το ίδιο και για τη πρόταση του Πολιτιστικού Κέντρου «Θεόφιλος», που από 80.000€ έγινε στη συνέχεια 99.200€.     

Πέρα από αυτά, διαπιστώθηκε στη συζήτηση ότι έγινε προσπάθεια παραπληροφόρησης των περιφερειακών συμβούλων, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει χρηματοδότηση των όσων «εγκρίθηκαν», που θα ήταν σε μεγάλο βαθμό θεμιτό, εάν και εφόσον υπήρχε η ανάλογη ρητή δήλωση είτε στο κείμενο, είτε στη προφορική παρουσίαση, αλλά αντίθετα υπήρχε η ψευδής αναφορά ότι κάποιες δράσεις (τα 2/3 των έργων από πλευράς ύψους προϋπολογισμού) είχαν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ και άλλες σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η απάντηση της κας Αντωνέλλη ότι δεν πρόλαβαν να αλλάξουν το κείμενο (ενός λεπτού υπόθεση) λόγω φόρτου εργασίας, δεν έπεισε παρά μόνο όσους ήθελαν να πεισθούν.

Τα «λάθη» αυτά θα είχαν αποφευχθεί και πιθανά διορθωθεί αν η κα Αντωνέλλη είχε δεχτεί τη πρόταση του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για απόσυρση του θέματος. Η επιμονή της να συζητηθεί και να ψηφιστεί οδήγησε στην αποχώρηση των παρατάξεων της κας Καλογήρου και της ΛΑΣ, γεγονός που διευκόλυνε την ολοκλήρωση της συζήτησης και τη ψήφιση του προγράμματος.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ παραμείναμε στην συζήτηση, και πέρα από τη κριτική, υποβάλαμε, όπως το συνηθίζουμε άλλωστε, και προτάσεις ώστε να βελτιωθεί το σχέδιο προς όφελος των πολιτών των νησιών. Πιο συγκεκριμένα ζητήσαμε:

-          Να υπάρξει Γνωμοδοτική Επιτροπή Πολιτισμού - όπως έχουμε προτείνει για όλους τους τομείς δράσης της Περιφέρειας - που με εκπροσώπους των παρατάξεων, της τοπικής κοινωνίας και εμπειρογνώμονες, να συντάξει πρόταση πολιτισμού που θα έρθει για έγκριση στο ΠΣ στο ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας.

-          Να αποφασιστεί με ποιόν τρόπο αξιοποιούνται, λειτουργούν και συντηρούνται οι υποδομές και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν.

-          Να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας χώρος που να παρουσιάζει συνολικά την ιστορία του και τα διάφορα αξιοθέατα του, λειτουργώντας ως πόλος γνωριμίας του νησιού τόσο με τους κατοίκους του όσο και με τους επισκέπτες τους

-          Να υπάρξουν προτάσεις ενίσχυσης των επαγγελματιών του πολιτισμού, μέσα από πολύπλευρο σχέδιο δράσης, όπως αυτό που υπέβαλε ο Τοπικός Σύλλογος Μουσικών Σάμου και αγνοήθηκε από τη κα Αντωνέλλη, που φαίνεται να προτιμά τα ανώδυνα ψηφίσματα από την ουσιαστική δράση.

-          Να σχεδιαστούν δραστηριότητες όλο το χρόνο γύρω από τα σημαντικότερα ή τα μοναδικά ή απλά τα γνωστότερα στοιχεία του πολιτισμού του κάθε τόπου που ταυτόχρονα τον συνδέουν με την υπόλοιπη Ελλάδα (πχ. μυθολογία-ιστορία, γαστρονομία-παραγωγή, θάλασσα-δραστηριότητες & επαγγέλματα) ώστε να είναι αναγνωρίσιμα από την παγκόσμια κοινότητα.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες με επεξεργασμένες προτάσεις, τόσο προς τους πολίτες των νησιών, όσο και προς τα όργανα της περιφέρειας, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να επιβάλουμε τον δημόσιο διάλογο και τις συμμετοχικές διαδικασίες μέσα από τη λειτουργία οργάνων όπως η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε να «σπάσουμε» τις πρακτικές των πελατειακών σχέσεων.

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...