ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑ-ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ


Δύο μέρες ήδη  με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού στη Λέσβο και βλέπουμε το πρόβλημα, που τείνει να πάρει διαστάσεις πανδημίας σε όλο τον πλανήτη, στην πόρτα μας.
Κι εδώ -πέραν των άλλων- αρχίζει η συζήτηση των αρμοδιοτήτων της Δημόσιας υγείας που ο νομοθέτης ανέθεσε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα στα άλλα και ενδιαφέροντα καθήκοντα για το συγκεκριμένο θέμα έχει υποχρέωση  να παρεμβαίνει κατ’ αρχήν με μέτρα ενημέρωσης και στη συνέχεια με μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού από την εξάπλωση της ασθένειας, με εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για λήψη αποφάσεων - σε ό,τι αφορά τη λειτουργία σχολείων, καταστημάτων, άλλων χώρων κλπ,- με βάση είτε τις εντολές που έρχονται από το αρμόδιο υπουργείο είτε τις οδηγίες, που οφείλουν να εξειδικεύονται ανάλογα με τη κατάσταση. Για όλα αυτά η Περιφέρεια οφείλει να έχει σχέδιο, τόσο για τις διαδικασίες ρουτίνας, όπως και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση κρίσης.

Τι είδαμε από όλα αυτά από τον Γενάρη που είναι γνωστή και αναμενόμενη σε όλο τον πλανήτη η εξάπλωση της νόσου; Μια σύσκεψη σήμερα στη Λέσβο με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους φορείς, ίσα για να φανεί στους πολίτες ότι «υπάρχουμε  και κάτι κάνουμε». Χωρίς καν τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Από ουσία όμως ;
Απ τον περασμένο Οκτώβρη η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είχε επιμείνει στην αναγκαιότητα της διάκρισης μεταξύ της «δημόσιας υγείας», που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του «συστήματος υγείας» που είναι αρμοδιότητα  του Υπουργείου Υγείας.
Με βάση αυτήν την προσέγγιση εκδόθηκε ψήφισμα απ το Περιφερειακό Συμβούλιο που καλούσε την Περιφερειακή Αρχή να προβεί σε δύο τύπους ενεργειών:
  • Ενέργειες προς το Υπουργείο ώστε να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν οι υγειονομικές μονάδες της ΠΒΑ ως συνέπεια τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και εξ αιτίας της νησιωτικότητας, αλλά και του προσφυγικού.
  • Ενέργειες για τη κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης με βάση τις αρμοδιότητες σε θέματα δημόσιας υγείας.
Τι έγινε αυτή η απόφαση; Έμεινε νεκρό γράμμα. Και σήμερα βρισκόμαστε και για το θέμα αυτό, χωρίς έστω ένα στοιχειώδες σχέδιο δράσης με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό. Από την άλλη, ούτε η Κυβέρνηση που έχει «υποσχεθεί» πολλές φορές ότι θα υποστηρίξει τις δομές των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό, έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια προς την ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών μας. 
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα επιμείνει για μια ακόμη φορά ότι για να μην τρέχουμε πίσω απ τα γεγονότα και την δημιουργία εντυπώσεων , θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι -και πρώτη απ’ όλους η Περιφερειακή Αρχή- το ρόλο που μας έχουν αναθέσει οι πολίτες της περιφέρειας. Δρώντας  πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μας έχουν εκχωρηθεί. Μπορεί με τις εντυπώσεις να κερδίζονται εκλογές, αλλά δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των συμπατριωτών μας.
Καλούμε λοιπόν τον κ. Περιφερειάρχη να χαράξει επιτέλους πορεία τόσο στο θέμα της δημόσιας υγείας όπως και σε όλα τα άλλα των οποίων η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια. Φέρνοντας προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και προς έγκριση απ το Περιφερειακό Συμβούλιο, προτάσεις για ουσιαστικά σχέδια δράσης και πρόγραμμα για την υλοποίηση τους.

Καλούμε τους συμπολίτες μας με σύνεση, ψυχραιμία, τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και με υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε την εισβολή του κορονοϊού στα νησιά μας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα κάθε είδους συμπεριφορές που οδηγούν σε κανιβαλισμό συνανθρώπων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...