ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ VS ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προοδευτική Διακυβέρνηση vs Αυταρχική Κυβέρνηση

Οφείλουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική στα μέλη της κοινωνίας που αισθάνονται παραγκωνισμένα από το σύστημα. Να τους βοηθήσουμε να βρουν την αξιοπρέπεια τους που έχει χαθεί κάτω από τα θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά συντρίμμια που δημιούργησαν οι αυταρχικές και με νεο-φιλελεύθερο προσανατολισμό κυβερνήσεις που ενισχύθηκαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Ποια είναι τα βασικά διακυβεύματα για μια κοινωνία που θέλει να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση; 6 βασικοί άξονες:

       Κράτος Δικαίου VS Κράτος των Ισχυρών

       Ισχυροί Θεσμοί – Συμμετοχικές διαδικασίες VS Πελατειακό κράτος

       Δημόσιο Συμφέρον VS Ιδιωτικά – Επιχειρηματικά Συμφέροντα

       Κοινωνικός φιλελευθερισμός – κοινωνικά δικαιώματα VS Συντηρητική Κοινωνία

       Ισχυρή Αυτοδιοίκηση VS συγκεντρωτικό - «επιτελικό» κράτος

       Βιώσιμη Ανάπτυξη VS Νεοφιλελεύθερη οικονομική ανάπτυξη

Οι 5 πρώτοι άξονες αποτελούν τους πυλώνες του «παραδοσιακού» ευρωπαϊκού αστικού κράτους -που εδώ και μερικές δεκαετίες υφίστανται πιέσεις από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, κράτος που μόνο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο «άγγιξε» η χώρα μας. Ο 6ος, η Βιώσιμη Ανάπτυξη που εμπεριέχει τη κοινωνική δικαιοσύνη και τη περιβαλλοντική διαχείριση, αποτελεί τον παγκόσμιο στόχο που έθεσαν τα ηνωμένα Εθνη ως βασική προϋπόθεση επιβίωσης του πλανήτη.

 

Κράτος δικαίου

Αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού κράτους από τη σύσταση του. Το «δίκαιο» χτίζεται με βάση τις προσταγές των ισχυρών που επηρεάζουν (όταν δεν ποδηγετούν) την νομοθετική εξουσία και η απόδοση του από τη δικαστική εξουσία αλλά και τα σώματα ασφαλείας γίνεται όπως τους εξυπηρετεί μέσα από τα παραδικαστικά κυκλώματα που ελέγχουν.

Το σύστημα οφείλει να ακολουθεί τέσσερεις οικουμενικές αρχές.

       η κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι και οι κρατικοί παράγοντες είναι υπόλογοι σύμφωνα με τον νόμο.

       οι νόμοι είναι σαφείς, δημοσιοποιούνται και εφαρμόζονται ομοιόμορφα και προστατεύουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ασφάλεια των ατόμων και των αγαθών.

       Η διαδικασία με την οποία θεσπίζονται και επιβάλλονται οι νόμοι είναι προσβάσιμη, δίκαιη και αποτελεσματική.

       η δικαιοσύνη αποδίδεται έγκαιρα από ικανούς, ηθικούς, και ανεξάρτητους εκπροσώπους σε ικανό αριθμό, οι οποίοι διαθέτουν επαρκείς πόρους και αντικατοπτρίζουν την κοινότητα που υπηρετούν»

 

Ισχυροί θεσμοί

Η έλλειψη ισχυρών και σωστά λειτουργούντων θεσμών (Εκτελεστική εξουσία -κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση-, Νομοθετική εξουσία, Δικαστική εξουσία) θεριεύει το πελατειακό κράτος αφού ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο πολίτης να εξυπηρετηθεί είναι να ζητήσει διαμεσολάβηση από την εξουσία, ενώ δίνει χώρο λειτουργίας  στους παραθεσμούς (Οικονομικοί παράγοντες, Εκκλησία, ΜΜΕ)

Είναι αναγκαία η εμπέδωση της διάκρισης μεταξύ αποφάσεων σκοπιμότητας (πολιτικά όργανα) και αποφάσεων νομιμότητας (διοίκηση) στη διαδικασία λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων.

Η τήρηση του κράτους δικαίου απαιτεί ισχυρούς θεσμούς και οι ισχυροί θεσμοί συμβάλλουν στο να υπάρχει κράτος δικαίου.

 

Δημόσιο Συμφέρον – Δημόσιοι πόροι – Δημόσιος χώρος

Η ενίσχυση της ατομικότητας σε βάρος της συλλογικότητας έχει οδηγήσει στη χρήση των δημόσιων πόρων προς ίδιο όφελος από τους ισχυρούς και από τους «έξυπνους» και όχι για το κοινό καλό.

Ορίζεται ως «δημόσιο συμφέρον» τα καθαρά οφέλη που προκύπτουν για όλη την κοινωνία, καθώς και η τήρηση των διαδικαστικών κανόνων που εφαρμόζονται για λογαριασμό αυτής σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια, απόφαση ή πολιτική.

Οι δημόσιες πολιτικές, αποφάσεις και ενέργειες, η χρήση των δημόσιων πόρων (δημόσιας περιουσίας και δημόσιου χρήματος) καθώς και του δημόσιου χώρου οφείλουν να στοχεύουν κατά προτεραιότητα στο κοινό συμφέρον.

 

Κοινωνικός φιλελευθερισμός – κοινωνικά δικαιώματα

Ο σεβασμός των κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και η ειρηνική συμβίωση όλων αυτών αποτελούν θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας

Σύμφωνα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, το καλό της κοινότητας είναι σε αρμονία με την ελευθερία του ατόμου.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει επίσης συνδεθεί στην Ευρώπη με την υπεράσπιση όλων των ατομικών δικαιωμάτων που δεν ανήκουν στην οικονομική σφαίρα (διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, αποποινικοποίηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αναγνώριση νομικών δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ίδιου φύλου κ.α.).

 

 

 

 

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση

Μια προοδευτική διακυβέρνηση οφείλει να δώσει στις τοπικές κοινωνίες τα μέσα ώστε να αποφασίζουν για τα θέματα που τις απασχολούν και να επικεντρώνεται στο στρατηγικό σχεδιασμό και σε παρεμβάσεις εθνικού χαρακτήρα.

Η Αυτοδιοίκηση για να απομακρυνθεί από τις πελατειακές και αναποτελεσματικές για τους πολίτες πρακτικές μέσα από διαφανή λειτουργία και λογοδοσία που ενισχύονται μέσα από εκλογικά συστήματα απλής αναλογικής και συμμετοχικές διαδικασίες (ενεργοποίηση του τετραπλού έλικα) στη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων.

 

Βιώσιμη ανάπτυξη; Οι 3 πυλώνες

Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο που δεν θα έχει αποκλειστικό στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών αλλά θα επιδιώκει τη ταυτόχρονη επίτευξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων όπως:

       Μια οικονομία που συνεχίζει να παράγει εμπορεύσιμα και εξαγώγιμα προϊόντα (αγροτικά, βιομηχανικά, τουρισμό) μέσα από μια παραγωγική ανασυγκρότηση που θα δίνει έμφαση στη ποιότητα και όχι στο φτηνό κόστος παραγωγής που εγκλωβίζει τη χώρα

       Μια κοινωνία που έχει ηλικιακή ισορροπία με παραγωγικό δυναμισμό και δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργείται ώστε να ελαχιστοποιηθούν όσοι κινδυνεύουν από φτώχεια και αποκλεισμό

       Ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη παραγωγή αγαθών (τροφίμων, νερού κλπ), υπηρεσιών (πχ. αναψυχής) και μια ποιότητα ζωής (πχ. καθαρό αέρα)

Ο ρόλος του αναπτυξιακού σχεδιασμού με «προοδευτικούς» στόχους και διαφορετικά εργαλεία (πχ. κοινωνική οικονομία).

Μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί να έχει διαφορετικές δοσολογίες «βιωσιμότητας» που να ενισχύονται σταδιακά με βάση τα όσα συμβαίνουν στον παγκόσμιο περίγυρο. Η καθυστέρηση της εφαρμογής τους δεν μπορεί να έχει ως δικαιολογία την απώλεια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά αντίθετα η επιτάχυνση τους προσθέτει ανταγωνιστικότητα.

 

Πως επιτυγχάνεται η Προοδευτική Διακυβέρνηση

       Την ανάδειξη των κρίσεων (οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές) που προκαλεί η συντηρητική νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση και η διαμόρφωση της εναλλακτικής πολιτικής πάνω στο αφήγημα της ΒΑ μέσα από ένα νέο παραγωγικό σχέδιο

       Ο ρόλος της διάχυσης της γνώσης στη κοινωνία ώστε να συμμετέχει ουσιαστικά στη διακυβέρνηση και να μην εξαρτάται από πελατειακές σχέσεις (διαμεσολάβηση)

       Η άμεση προσέγγιση της κοινωνίας για τα θέματα που την απασχολούν και ο δημόσιος διάλογος μετά τον κατακερματισμό της «εργατικής τάξης» μέσα από το νέο παραγωγικό σχέδιο όπου ο καθένας θα βρει τον ρόλο του μέσα από αυτοοργάνωση

       Η εμπλοκή των νέων που έχουν άμεσο ενδιαφέρον να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες για να ενταχθούν σε ένα παραγωγικό σχέδιο που τους αφορά και τους ελκύει, διαμορφώνοντας έτσι τη ζωή τους.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Η απαράδεκτη εισβολή των δυνάμεων καταστολής της κυβέρνησης στα νησιά συνεχίζεται με τα ΜΑΤ να δέρνουν πολίτες και να κάνουν χρήση χημικών. Έτσι μετά την επίταξη εδαφών συμπληρώνεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.Μια Κυβέρνηση που είναι εγκλωβισμένη στο ιδεοληπτικό αφήγημα των Σαμαρά-Γεωργιάδη-Βορίδη-Πλεύρη και των συνοδοιπόρων τους.
Εμείς όμως οι άνθρωποι των νησιών ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μην γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών. ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ τώρα.
Ως πολίτες των νησιών απαιτούμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και όχι στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες στα νησιά μας. Μια κατάσταση που ξυπνά τα πιο φοβικά ένστικτα των ανθρώπων για μικροπολιτικούς στόχους.
Ως πολίτες της χώρας αυτής ζητάμε από τους πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας και της Ευρώπης να δουν το πρόβλημα και να ενώσουν την φωνή τους με τη δική μας, , για μια διαφορετική διαχείριση του προσφυγικού που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, και των κατοίκων και των προσφύγων.
Οι πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το αυτονόητο: τη ζωή στο τόπο που γεννηθήκαμε με ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να ακουστεί η φωνή αυτή και να επικρατήσει το δίκιο της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου αλλά και της Λέρου και της Κω.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Η απαράδεκτη εισβολή των δυνάμεων καταστολής της κυβέρνησης στα νησιά συνεχίζεται με τα ΜΑΤ να δέρνουν πολίτες και να κάνουν χρήση χημικών στο ψαχνό όπως ήταν οι οδηγίες που είχαν. Ετσι μετά την επίταξη εδαφών συμπληρώνεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια Κυβέρνηση που είναι εγκλωβισμένη στο ιδεοληπτικό αφήγημα των Σαμαρά-Γεωργιάδη-Βορίδη-Πλεύρη και των συνοδοιπόρων τους.

Εμείς όμως οι άνθρωποι των νησιών ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μην γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών. ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ τώρα.

Ως πολίτες των νησιών απαιτούμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και όχι στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες στα νησιά μας. Μια κατάσταση που ξυπνά τα πιο φοβικά ένστικτα των ανθρώπων για μικροπολιτικούς στόχους.

Ως πολίτες της χώρας αυτής ζητάμε από τους πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας και της Ευρώπης να δουν το πρόβλημα και να ενώσουν την φωνή τους με τη δική μας, , για μια διαφορετική διαχείριση του προσφυγικού που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, και των κατοίκων και των προσφύγων.

Οι πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το αυτονόητο: τη ζωή στο τόπο που γεννηθήκαμε με ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να ακουστεί η φωνή αυτή και να επικρατήσει το δίκιο της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου αλλά και της Λέρου και της Κω.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΕΝΩ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ο Κ.ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΔΡΟΜΟ


Μόνος του τελικά επιλέγει να συνεχίσει τον διάλογο με την Κυβέρνηση ο κ.Περιφερειάρχης? Από μηδενική βάση ή για το που θα γίνει το κλειστό κέντρο;
Δεν θέλουμε να κάνουμε δίκη προθέσεων ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που απαιτεί ενότητα και ομοψυχία. Άλλωστε με αυτή τη διάθεση συμμετείχαμε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και καταθέσαμε τις προτάσεις μας.
Κρίνουμε θετικό το πρώτο βήμα εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε με την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στις Βρυξέλλες αφού επιμένουμε εδώ και μήνες ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, πόσο μάλλον -όπως έχει εξελιχθεί- αποκλειστικά πρόβλημα των νησιών. Σε μια εποχή που δείχνει πως στην  Ευρώπη αρχίζει να δημιουργείται μια ρωγμή-αφορμή για συζήτηση μπροστά στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της στο προσφυγικό, οφείλουμε με παρρησία, σωφροσύνη και στα πλαίσια των κανόνων του διπλωματικού διαλόγου να συμβάλλουμε κι εμείς. Προκειμένου να αρθούν εν τέλει  κάποιες έστω από τις επιπτώσεις των πολιτικών τους στη ζωή των νησιών μας.

Συνεπείς στις θέσεις μας προβάλαμε την ανάγκη επιμονής στις βασικές θέσεις που ένωσαν την πλειοψηφία των παρατάξεων του ΠΣ στο πρόσφατο ψήφισμα:
  • Άμεση αποσυμφόρηση με μεταφορές στην ενδοχώρα
  • Καμία νέα δομή στα νησιά μας
Και όλα αυτά να συμβούν με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και των κατοίκων των νησιών και των προσφύγων
Και ζητήσαμε την υλοποίηση και των άλλων αποφάσεων του ψηφίσματος που ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επιμείναμε να ενσωματωθούν:

  • Ενημέρωση όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου
  • Πρόκληση προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή
  • Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αρχηγών των κομμάτων
  • Συνέχιση των επαφών στα όργανα της Ε.Ε

Παράλληλα προτείναμε:
  1. Την έναρξη του διαλόγου από μηδενική βάση σε κοινή συνεδρίαση των πολιτικών εκπροσώπων των νησιών (Βουλευτές, εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων) παρουσία του Υπουργού κ.Μηταράκη. Την ίδια ώρα η κοινωνίες των νησιών μας να εκφράσουν τη διάθεσή τους με μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις.
  2. Να απευθυνθεί επιστολή σε όλους τους βουλευτές με την οποία να τους ζητάμε να καταψηφίσουν την τροπολογία που θα κυρώνει την ΠΝΠ , όποτε αυτή έρθει στη Βουλή. Ιδιαίτερα στους βουλευτές Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να τους ζητήσουμε να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
  3. Για την ενίσχυση του αγώνα μας αξιοποίηση των τοπικών συλλόγων της Αθήνας, που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί, στην κατεύθυνση των δύο κυρίαρχων αιτημάτων και σε αυτό της άρσης της επίταξης
Με έκπληξη διαπιστώσαμε όμως ότι η Περιφερειακή Αρχή- όπως μας δήλωσε ο κ.Περτιφερειάρχης- προτίθεται να προχωρήσει μόνη της. Αγνοώντας την ανάγκη ενότητας, τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η ενέργεια και την αξιοπιστία που παρέχει στον συνομιλητή Υπουργό, η συνομιλία με το 25% του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Θεωρούμε πως είναι επικίνδυνα μονοπάτια αυτά τα πίσω από κλειστές πόρτες και καλούμε τον Περιφερειάρχη- μπροστά σε αυτό το κρίσιμο θέμα- να ανοίξει την πόρτα στη διαφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα είμαστε δίπλα στους νησιώτες υποστηρίζοντας με σταθερότητα τα αιτήματα πάνω στα οποία χωρίς κραυγές μπορεί να χτιστεί η ενότητα αυτού του αγώνα, ώστε να υπάρξουν απαντήσεις στα προβλήματα που υποσκάπτουν το μέλλον των νησιών μας.

ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΞΗΣ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ;


Το πάγωμα της επίταξης είναι μια πρώτη νίκη των πολιτών του Βόρειου Αιγαίου. Απαιτείται να τη διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και κυρίως διαφάνεια.

Η νίκη αυτή μας βάζει μπροστά σε νέα καθήκοντα και διαρκή επαγρύπνηση γιατί τα κυρίαρχα ζητούμενα είναι ακόμα επάνω στο τραπέζι. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ-ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ-ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ.

Γι αυτό καλούμε τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των νησιών μας να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις ανάγκες των νησιών μας και τις αποφάσεις των οργάνων. Ειδικά μετά από το μήνυμα του κ.Υπουργού ότι η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά και μόνο τους χώρους όπου θα γίνουν τα κέντρα. Με τη στάση τους να διαψεύσουν τις φημολογίες που σέρνονται στον τύπο για ‘’μαλάκωμα’’ της θέσης τους με κάθε λογής ανταλλάγματα.

Καλούμε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να μην αποδεχτούν πλέον καμία συνομιλία πίσω από κλειστές πόρτες και να επιβάλλουν στο διάλογο την παρουσία τουλάχιστον των βουλευτών όλων των κομμάτων απ όλα τα νησιά.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες οικοδομούνται βήμα το βήμα.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με θετικές παρεμβάσεις και τις θέσεις μας που έχουμε από καιρό καταθέσει, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στον αγώνα των νησιών μας, προτάσσοντας το συμφέρον με πίστη στις αξίες της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;


Η αγωνία για τις εξελίξεις του προσφυγικού και ο θυμός προς τη κυβέρνηση για την απόφαση της να θυσιάσει τα νησιά ώστε να μειώσει τα πολιτικά και τα ενδοκομματικά της προβλήματα είναι γεγονός.
Γεγονός όμως είναι και ο έντονος προβληματισμός των νησιωτών για τη συνεχιζόμενη έλλειψη και της παραμικρής συζήτησης για την αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά.
Ο Γιάννης Σπιλάνης  με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας ταξίδεψε στην Ικαρία, στη Σάμο και τις τελευταίες ημέρες στη Χίο και από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα, η έντονη ανησυχία για το αύριο που έρχεται ….έτσι χωρίς πρόγραμμα.
Οι άνθρωποι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αναγνωρίζουν ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, το προσφυγικό και η έλλειψη οράματος και αναπτυξιακού σχεδιασμού, είναι αυτός που οδηγεί στην ερήμωση και την ανέχεια. Ξέρουν ότι η ανάγκη των νέων αλλά και των πιο δυναμικών στοιχείων της κοινωνίας μας να φύγουν από τον τόπο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, οδηγεί τα νησιά με μαθηματική ακρίβεια σε μια μη βιώσιμη κατάσταση. Η έλλειψη  νέων ανθρώπων οδηγεί στο κλείσιμο υπηρεσιών, σε υπολειτουργία σχολείων, κέντρων υγείας, δημοτικών υπηρεσιών και έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο.
Η συζήτηση λοιπόν για τον Ιαματικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας γρήγορα  «ξεφεύγει» από τα στενά όρια της ποιότητας των ιαματικών νερών και της ανάγκης αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και «ξεχύνεται» στην αναγκαιότητα για αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αναγκαιότητα που γίνεται επιτακτική με βάση το νέο ΕΣΠΑ που έρχεται και τους υπάρχοντες αδιάθετους πόρους.
Οι συναντήσεις των τελευταίων ημερών στη Χίο με τα Τοπικά Συμβούλια Καρδαμύλων, Πιτυούς και Βολισσού, αλλά και στις συζητήσεις με τον Δήμο Χίο, τον Φορέα Τουρισμού καθώς και με επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτόν, έκαναν φανερή τη επιτακτική ανάγκη για μια άλλη προσέγγιση του τουρισμού στο σύνολο του, με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό και ιδίως σε 3 άξονες:
  • Τον τουρισμό ευεξίας που συνδέεται με τη φύση με υπαίθριες δραστηριότητες (περπατήματα, πουλιά, ιδιαίτερα φυτά και βότανα της περιοχής), με τα ιαματικά λουτρά, με την γαστρονομία, με γνωριμία με τον τόπο, τους ανθρώπους του, τον πολιτισμό του.
  • Τον τουρισμό της θάλασσας όχι πλέον μόνο με ξαπλώστρες, αλλά με άνοιγμα σε θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, αλιευτικό τουρισμό, yachting, παρατήρηση της θαλάσσιας φύσης, ανάδειξη της ναυτικής και της ναυπηγικής παράδοσης και άλλα.
  • Τον πολιτιστικό τουρισμό όπου ο Όμηρος, η ναυτική παράδοση και η μαστίχα είναι το κυρίαρχο τρίγωνο για την Χίο που θα συνδέσει την πλούσια αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία της με τα σημαντικά μνημεία και τις παραδόσεις της.

Η Χίος είναι ιδανική ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, αλλά το ίδιο είναι και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο, από τους Φούρνους και την Ικαρία μέχρι τη Λήμνο και τον Αη Στράτη. Το «Εναλλακτικό Αιγαίο», με κάθε νησί να βάζει τις δικές του ξεχωριστές ψηφίδες συνθέτοντας και εμπλουτίζοντας αυτό το μεγάλο παζλ.
Εμείς στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος να ανατραπεί η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο.

ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΕΤΟ ΠΙΛΟΤΟ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΘ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


Λεφτά υπάρχουν σχέδιο ανάπτυξης δεν υπάρχει.
Ο μύθος δεν υπάρχουν χρήματα.
Η αλήθεια χρήματα υπάρχουν. Υπάρχουν και είναι παρκαρισμένα στη Τράπεζα της Ελλάδας και στα ταμεία του κράτους. Από το 2015 και μετά, τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρήματα που έχει στη διάθεση της η ΠΒΑ και οι υπόλοιποι φορείς είναι υπερβολικά πολλά, παρά τα όσα λέγονται.
Χωρίς όμως αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς συστηματική δουλειά, χωρίς συνεργασίες και χωρίς ανθρώπινο δυναμικό τα χρήματα δεν αξιοποιούνται και κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα.
Αντίθετα τα λόγια είναι πολλά και οι υποσχέσεις περισσότερες, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι  σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας δεν υπάρχει.
Ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα, η προβολή και προώθηση των προϊόντων,  η διαχείριση του νερού και άλλα σοβαρά θέματα είναι στον αέρα.
Με την Περιφερειακή Αρχή παρούσα-απούσα,  φτάσαμε χθες να συζητάμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 μόνο με τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κ. Μαλακό. Ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς καμία πολιτική εισήγηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να θεραπευτεί η κατάσταση.
Η πραγματικότητα είναι αυτή Από τα 702 έργα που υπάρχουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα τα 435 (!!!!!) δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΑΠΑΝΗ. ΜΗΝ ρωτήσετε γιατί; Γιατί όταν εντάχθηκαν δεν είχαν καμία προετοιμασία (πχ. μελέτη), για να υλοποιηθούν. Εντάχθηκαν «δι ενεργειών μου» όπως λέγεται η διαδικασία, χωρίς την άποψη της υπηρεσίας κατά πόσο μπορούν να γίνουν. Εντάχθηκαν κυρίως για να ικανοποιήσουν πελατειακές λογικές και πρακτικές.
Το προτελευταίο επεισόδιο του δράματος παίχτηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η απερχόμενη αρχή Καλογήρου-Βαλσαμίδη ενέταξε 55 νέα έργα, μικρά (δημοτικά) και μεγάλα με προϋπολογισμό ύψους 39 εκ €. Αυτό έγινε με τις ψήφους περιφερειακών συμβούλων που είχαν ήδη εκλεγεί με τον κ.Μουτζούρη ή είχαν ξεκάθαρα διαχωρίσει τη θέση τους από αυτήν. Τότε η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είχαμε πει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί η ένταξη αυτών των έργων γιατί δεσμεύουν το πρόγραμμα μέχρι το 2032. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Το τελευταίο (;;;;) όμως επεισόδιο του δράματος παίχτηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη προσπαθούσε αγωνιωδώς να εντάξει νέα έργα στο πρόγραμμα ώστε να μην βρεθεί στη θέση να ψηφίζει το «πρόγραμμα Καλογήρου». Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική όμως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεντρώθηκε από το πουθενά ένας κατάλογος 40 περίπου έργων και επιχειρήθηκε να στριμωχτεί στο υπάρχον πρόγραμμα.
Όμως δεν «χώραγε» αφού αυτό είχε «μπουκώσει» από τους προηγούμενους και το Υπουργείο Ανάπτυξης επανέλαβε τον κανόνα του, που ήταν γνωστός από καιρό: όταν το πρόγραμμα έχει πολλά έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί και πολλά χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί, για να προσθέσεις ένα νέο έργο πρέπει να αφαιρέσεις ένα ή περισσότερα έργα ίσου προϋπολογισμού.
Ποιος θα πάρει όμως την πολιτική ευθύνη να το προτείνει και ποιος θα το ψηφίσει; Σιγή ιχθύος.
Εχτές στο ΠΣ έγινε αυτό που είχε αναβληθεί στο προηγούμενο συμβούλιο που έγινε στη Σάμο: ψηφίστηκε, με βαριά καρδιά από τη παράταξη Μουτζούρη και άλλες παρατάξεις το «σχέδιο Καλογήρου». Χωρίς τις ψήφους της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ που δεν θέλει να είναι συμμέτοχος σε αυτό το δράμα.
Το ίδιο δράμα θα συνεχίζει να παίζεται σε κάθε ευκαιρία με θεατές τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές που εμείς προτείνουμε διαρκώς και επαναλάβαμε για μια ακόμη φορά: Πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση που θα βάλει αναπτυξιακές προτεραιότητες και θα καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία εντάσσονται τα έργα. 
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι χρειάζεται να υπάρξει Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού που:
  • θα ασχολείται καθημερινά με το θέμα αυτό, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν έναν πολιτικό προϊστάμενο, που να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις και να λύνει τα προβλήματα που έχουν πολιτικό περιεχόμενο.
  • θα συντονίζει τους χωρικούς και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, ώστε να κινούνται συντεταγμένα και με συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να φέρνουν ώριμες προτάσεις που να συγκροτούν ένα στοιχειώδες χωρικό ή τομεακό αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει προκύψει μετά από διαβούλευση τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, όσο και με τις υπηρεσίες που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.
  • θα ξεκινήσει μέσα από τη Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης (που δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής) να συζητά με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τις κλαδικές ενώσεις παραγωγών, τους επιστημονικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το αναπτυξιακό αύριο των νησιών μας που θα πρέπει να αποτυπωθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27 αλλά και στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) του οποίου ξεκίνησε η σύνταξη.
  • θα εξειδικεύσει τις ανάγκες σε προσωπικό και θα εισηγηθεί συγκεκριμένες κινήσεις για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού θέματος.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ διαπιστώνοντας την αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες πρότεινε να συσταθεί συμβουλευτική επιτροπή του ΠΣ για να ξαναδεί το πρόγραμμα έργο-έργο, να μελετήσει τη σκοπιμότητα και την ωριμότητα των έργων ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
Θα συνεχίσουμε  να πιέζουμε με τις δυνάμεις που έχουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις των νησιών μας να απαιτήσουν να υπάρξει αναπτυξιακό σχέδιο που θα ανατρέψει την πορεία.
Τα φώτα των επιχειρήσεων και των σπιτιών στο Β. Αιγαίο σβήνουν καθημερινά και όσο περνά από το χέρι μας θα προσπαθούμε διαρκώς να αλλάξουμε αυτή τη πορεία. 
Τελικά διαπιστώνουμε ότι από τη διακυβέρνηση Καλογήρου, στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη ήταν μια ανάσα δρόμος. Η μία από τα ίδια, όπως λέμε συνήθως.

ΕΠΙΤΑΣΣΕΤΑΙ …. Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ


Μέχρις εκεί φτάνει η δημοκρατία της Κυβέρνησης λοιπόν, μέχρι την επίταξη;
Μέχρι την επίταξη για να λύσουν ένα πρόβλημα που διόγκωσαν με την ιδεοληψία και την εμμονή τους, που προεκλογικά διατυμπάνιζαν πως τη λύση του την έχουν στο τσεπάκι.

Η Κυβέρνηση μετά από 7 μηνών "πράξεις", οδηγεί στην κορύφωση του δράματος των νησιών μας, δείχνοντας μάλιστα πως οι επιδιώξεις της αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, που προεκλογικά τις παραμύθιαζαν. Αφού πρώτα επιχείρησαν τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής των πολιτών στα νησιά, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις τους και καταδίκασαν στη λάσπη του χειμώνα των νησιών μας 50 χιλιάδες ψυχές αιτούντων άσυλο.
Επίταξη για την ικανοποίηση της εκλογικής τους πελατείας στην ηπειρωτική Ελλάδα δημιουργώντας και νέα κέντρα στα νησιά μας.

Και δεν είναι άμοιροι  ευθυνών κάποιοι απ' τους εκπροσώπους μας στην αυτοδιοίκηση, της Περιφερειακής Αρχής συμπεριλαμβανομένης, γιατί με την ανοχή –αν όχι με την ενθάρρυνσή τους-επέτρεψαν να σέρνεται ο αντιπροσφυγικός, ρατσιστικός και ξενοφοβικός λόγος, απέτυχαν να υπερασπιστούν το κυρίαρχο αίτημα όλων ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΡΑ.
Ταυτόχρονα με τις κραυγές για κατάλυση του κράτους, για ανάγκη κήρυξης των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «νομιμοποίησαν» την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιείται σε παρόμοιες καταστάσεις, την επίταξη.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των νησιών μας να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις ανάγκες των νησιών μας και της κοινωνίας. Καμία συνομιλία αν δεν αποσύρει την ΠΝΠ και δεν ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση με την μεταφορά αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα.
Στα "νέα επιχειρήματα" της Κυβέρνησης ενόψει του "15νθήμερου προσχηματικού διαλόγου" να της στείλουν χαιρετίσματα πως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες οικοδομούνται βήμα το βήμα, δεν επιβάλλονται με επιτάξεις.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Β.Αιγαίο

ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΣΠΙΛΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ


«Μήπως τελικά υπάρχει σχέδιο;

Μήπως τους αδικούμε τόσον καιρό που μιλάμε για εγκληματική αδράνεια απέναντι σε αιτούντες άσυλο και μόνιμους κατοίκους των νησιών; Μήπως περιμένουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας και μετά να φανεί πως τα κλειστά κέντρα είναι η μοναδική λύση; Να γίνουν τα νησιά μας φυλακές με δικό μας αίτημα;

Πώς αλλιώς να εξηγήσει λογικός νους ότι με το νέο νόμο για το άσυλο που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ , εξετάζονται πρώτα τα αιτήματα των νεοεισερχόμενων , κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα και μπαίνουν στον πάγο τα αιτήματα των χιλιάδων που είναι στα νησιά μας; Βγάζοντας τους στους δρόμους όπως σήμερα στη Μυτιλήνη;

Αυτό ήθελαν, αυτό ήταν το σχέδιο; Μαζί με το πλωτό δίχτυ; Μαζί με το κακό φαγητό; 

Αιδώς Αργείοι

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΤΩΡΑ!!!

Κοινό το αίτημα τόσο από τους μόνιμους κατοίκους όσο και από τους αιτούντες άσυλο»

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...