ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΛΛΑΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ……. ΣΤΟΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΙΚΟ» ΔΙΑΠΛΟΥ


Η ανακοίνωση ότι ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή υποστηρίζουν τον διάπλου διαμαρτυρίας του τέως μακεδονομάχου και νυν «προσφυγομάχου» κρητικού που αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους απανταχού της Ελλάδας «πατριώτες», ξεπερνά και την πιο νοσηρή πολιτική φαντασία. Εκεί κατέληξε η αγωνιστική δράση του «μετώπου» μετά την ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν αποφασίσει σύσσωμα τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο με την συμπαράταξη των παραγωγικών φορέων των νησιών, αντιδρώντας στην διπλή κυβερνητική απόφαση: να μην απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες από τα νησιά αλλά και να δημιουργήσει κλειστά κέντρα ώστε να τους «τακτοποιήσει» εκεί.

Ετσι ο «αγωνιστικός» διάπλους βρέθηκε να αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι της εγκλωβισμένης στο προσφυγικό περιφερειακής αρχής. Μιας αρχής που μαζί με τις περισσότερες δημοτικές αρχές των νησιών επένδυσαν προεκλογικά και μετεκλογικά, όχι απλά στην κόπωση και στην αντίδραση των κατοίκων λόγω της διατάραξης της καθημερινότητας τους μετά από την πολυετή προσφυγική πίεση, αλλά κυρίως στο αφήγημα ξενοφοβίας και στα περί απειλής αλλοίωσης της εθνικής σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού αν όχι της ισλαμοποίησης του. Οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε εδώ, ότι, ειδικά τα νησιά μας, είναι ελεύθερα μόλις εκατό χρόνια μετά από σχεδόν πέντε αιώνων τουρκική κατοχή και κανείς δεν έχει εκφράσει την άποψη περί αλλοίωσης του πληθυσμού!!!. Και ούτε αναφορά έχει γίνει στη δύναμη που επιδείξαμε συνολικά ως έθνος ενσωματώνοντας 1εκ. οικονομικούς μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας τα προηγούμενα 25 χρόνια. Με τέτοια επιτεύγματα, πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της αλλοίωσης;

Και όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από κραυγές περί «επαγγελματιών ανθρωπιστών» και υπονοούμενα εναντίον όσων σκέφτονται και δρουν διαφορετικά: τους πολιτικούς αντιπάλους, τις κάθε φύσης και δράσης ΜΚΟ, την Υπατη Αρμοστεία, την Frontex και όποιον άλλον εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα στο προσφυγικό, επαγγελματικά ή εθελοντικά. Φωνές που θέλουν να κρύψουν μεταξύ άλλων ότι πίσω από τις απλωμένες ελληνικές σημαίες δεν κρύβονται μόνο μετανάστες αλλά και «πατριώτες», που την ημέρα το παίζουν φλογεροί «προσφυγομάχοι» και τη νύχτα διακινητές. Εργο που είχε παιχτεί με ανάλογο τρόπο και στη Β.Ελλάδα με «ημερήσιους» μακεδονομάχους και «νυχτερινούς» διακινητές παράνομων καυσίμων και τακτικούς πελάτες στα καζίνο της επάρατης Macedonia.

Ο εγκλωβισμός αυτός είναι εμφανής ακόμη από τον λόγο ή από τη συνειδητή δημόσια απουσία και αφωνία των μέχρι χτες λαλίστατων «προσφυγοφάγων» του Αιγαίου, αλλά και από ενέργειες όπως αυτή του Δημάρχου Α.Σάμου που πριν λίγες μέρες έσπρωχνε τους μετανάστες να φύγουν από τη πλατεία του Βαθιού, χωρίς να μπορεί να τους πει που να πάνε. Μήπως κε Στάντζο και αυτοί δεν θέλουν να φύγουν; Εχουν άλλωστε και όλα τα σχετικά χαρτιά, αλλά οι κυβερνώντες αποφάσισαν να μην τους το επιτρέψουν. Το γιατί, ρωτήστε τους, αν και ήδη το ξέρετε.

Οι νησιωτικές κοινωνίες οφείλουμε να αντιδράσουμε σ’αυτόν τον διπλό εγκλωβισμό της περιφερειακής αρχής:
  • από την μια πλευρά ο κ.Μουτζούρης φαίνεται να έχει αποδεχτεί τις κυβερνητικές επιλογές, παρά τους υψηλούς τόνους που συνηθίζει να επαναλαμβάνει και που τον οδήγησαν στο να υιοθετήσει τον διάπλου.
  • από την άλλη συνεχίζει να μην κάνει τίποτα σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά και στην διαχείριση του προσφυγικού.
Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφώσουμε άποψη για το πως βλέπουμε τους εαυτούς μας στην κατάσταση που περιλαμβάνει και τη διαχείριση του προσφυγικού, εντάσσοντας το στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που οφείλουμε να εκπονήσουμε. Σ’αυτόν τον σχεδιασμό δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται τα κέντρα εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Οφείλουμε να το επιβάλουμε στις δημοτικές, στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές αρχές που προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία τους να σχεδιάσουν το μέλλον μας.

Ο ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Β.ΑΙΓΑΙΟ - 1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Σπιλάνης Γ., Νύκτας Ν., Αδαμίδης Κ., Καρασάββας Ν., Σταμούλος Στ., Αργυρούδη Γ., Μπουρνιάς Π), εκπροσώπων τοπικών φορέων (Καρρά Κ., Μανωλέλλης Χρ. Κονταξοπούλου Κ.) και υπηρεσιακών παραγόντων έγινε η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας που συστήθηκε πρόσφατα μετά από πρόταση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ που αποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος Γ.Σπιλάνης παρουσίασε το σκεπτικό λειτουργίας της Επιτροπής που εστιάζεται σε δύο επίπεδα:
  • Το πρώτο αφορά κατά προτεραιότητα την νομιμοποίηση της λειτουργίας των υφιστάμενων πηγών και εγκαταστάσεων σε ότι αφορά την αναγνώριση του πόρου και το ειδικό σήμα λειτουργίας και τα παρεμφερή θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (πχ. κριτήρια διανομής ιαματικών φυσικών πόρων, καθορισμό ζώνης προστασίας φυσικού πόρου), την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη προβολή των δυνατοτήτων τους.
  • Το δεύτερο αφορά την ένταξη των αναβαθμισμένων πηγών σε ένα ευρύτερο σχέδιο Θερμαλισμού και Τουρισμού Ευεξίας σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις που συνδέουν την λουτροθεραπεία και την θαλασσοθεραπεία με κάθε φύσης και έντασης δραστηριότητες στην ύπαιθρο και την τοπική γαστρονομία, αλλά και γνώσης της πολικής ζωής και του πολιτισμού. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να δημιουργηθούν με τοπική πρωτοβουλία «οικοσυστημάτων» που να περιλαμβάνουν εκπροσώπους τοπικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών ώστε να ωριμάσουν το σχετικό τουριστικό προϊόν που θα μπορεί να τύχει χρηματοδότησης ως ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στο νέο ΕΣΠΑ.
Άμεσος στόχος της πρώτης δέσμης ενεργειών είναι:
  • από τη μια πλευρά να υποστηριχθούν οι ιδιοκτήτες των πηγών να ολοκληρώσουν την αδειοδότηση, να γίνουν μελέτες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων όπου χρειάζεται και να ολοκληρωθούν οι ήδη υπάρχουσες και να διερευνηθούν οι δυνατότητες για χρηματοδότηση τους, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση στον τρόπο που ο κάθε φορέας έχει αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την περιουσία του.
  • Από την άλλη πλευρά να υπάρξει ολοκληρωμένη εισήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει το νομοθετικό πλαίσιο ειδικά σε ότι αφορά της μικρής κλίμακας πηγές της ΠΒΑ και τα υφιστάμενα κτίρια που πιθανά δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες προδιαγραφές που προβλέπει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ΥΑ 2704/22-2-18/ΦΕΚ Β’603) σε συνεργασία και με τους πανελλήνιους φορείς που ασχολούνται με το θέμα (Παρέμβαση κας Καρρά και κ.Αδαμίδη) 
Με δεδομένο ότι υπάρχει διαφορετική κατάσταση σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν συναντήσεις σε κάθε νησί με τους αρμόδιους φορείς ώστε να υπάρξει η σωστή καταγραφή της παρούσας κατάστασης. Σε ότι αφορά τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών, ο Πρόεδρος είχε αποστείλει στους συμμετέχοντες σχετική ενημέρωση από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπ. Τουρισμού.

Συμφωνήθηκε ότι μέχρι το τέλος Γενάρη θα έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές σε κάθε νησί ώστε να συζητηθεί στην Επιτροπή η δέσμη των επόμενων ενεργειών. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι έγινε η πρώτη συνάντηση στη Χίο, όπου ζητήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τουρισμού (κ.Βεργίνα) να οργανώσει συνάντηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Στη συνάντηση ήταν ακόμη ο αντιδήμαρχος Β.Χίου, ο Πρόεδρος του ΤΣ Λεπτοπόδων-Αγιασμάτων, ο Πρόεδρος και η Διευθύντρια της ΔΙΚΕΧ που είναι το νομικό πρόσωπο του Δήμου στο οποίο ανήκει το υδροθεραπευτήριο και εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων που υποστηρίζουν την λειτουργία του. Επίσης έγινε επαφή με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών επισκευής του κτιρίου ώστε να υπάρξει ένταξη τους στο τρέχον ΕΣΠΑ μετά από σχετική συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την πηγή ΣΑΡΛΙΤΖΑ (με τη συμμετοχή των κκ. Μανωλέλλη και Καρασάββα) δεδομένου του γεγονότος ότι η πηγή αυτή αλλά και η περιοχή του πρώην ξενοδοχείου που ανήκουν στον ΕΦΚΑ έχουν παραχωρηθεί στην ΠΒΑ για εκμετάλλευση για περίοδο 25 ετών εφόσον όμως υπάρξει λειτουργία των λουτρών. Διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις σε ότι αφορά τη λειτουργία των λουτρών γεγονός που κινδυνεύει να οδηγήσει στην διακοπή της παραχώρησης και συζητήθηκε να υπάρξει από την μια πλευρά συνάντηση με την επιτροπή διαχείρισης της σχετικής προγραμματικής συμφωνίας για συνολική ενημέρωση σχετικά με την πορεία της υλοποίησης της σύμβασης καθώς και υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση της άμεσης εκπόνησης τοπογραφικού σχεδίου από το τεχνικό πρόγραμμα της ΠΒΑ (εκτιμώμενο ύψος 8.000€) ως προϋπόθεσης για την αναγνώριση του πόρου και την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την επισκευή των λουτροπηγών.

Με αφορμή την παρέμβαση του κ.Σταμούλου σχετικά με το συνέδριο για τον Ιαματικό Τουρισμό που είχε οργανώσει ο Δήμος Ικαρίας το 2016 ζητήθηκε και από άλλα μέλη της Επιτροπής το θέμα της συγκέντρωσης και αξιοποίησης όλων των σχετικών μελετών.
Σε ότι αφορά την ανάδειξη των ιαματικών πόρων και την ανάγκη εμπλουτισμού και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της ΠΒΑ (Γ.Αργυρούδη) αποφασίστηκε να υπάρξει συγκρότηση Επιτροπής-Ομάδας υποστήριξης ανά νησί που θα δημιουργήσει το σχετικό «οικοσύστημα» που είναι απαραίτητο για να αλλάξει η λογική της διαχείρισης των πηγών από διοικητικό-γραφειοκρατικό θέμα μεταξύ Υπουργείου- Δήμου σε θέμα της τοπικής κοινωνίας και της ανάπτυξης των νησιών. Ζητήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής- τα οποία αυτοδίκαια θα συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές- να συμβάλουν στον εντοπισμό των ατόμων που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τοπικά στη κατεύθυνση αυτή.

Τέλος αποφασίστηκε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συναντήσεων σε όλα τα νησιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΤΕΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ερώτηση για το θέμα των νέων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού και της απαγόρευσης εξόδου απ το νησί αμνοεριφίων για σφαγή, καθώς και για όλα τα σχετικά με το θέμα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια το νησί και την κτηνοτροφία του ,απηύθυνε χτες κατά την συνεδρίαση του ΠΣ προς τον Περιφερειάρχη κ.Μουτζούρη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ.Κουφέλο, η Περιφερειακή Σύμβουλος της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Μαρία Νικολάρα. Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΤΕΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Κ. Περιφερειάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι, στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί το ΄΄ όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τέτοιες κρίσιμες μέρες για την οικονομία και την επιβίωση των κτηνοτρόφων της Λέσβου, έτσι και φέτος΄΄ έχουμε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού.
Έτσι κάτω από αυξημένα μέτρα καραντίνας βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο η κτηνοτροφία της Λέσβου με βασικότερο την απαγόρευση εξαγωγών ζώντων αμνοεριφίων για σφαγή, γιατί για κάτι άλλο ούτε λόγος χρόνια τώρα .
Αυτήν την  κρίσιμη πριν τα Χριστούγεννα περίοδο, κατά τα οποία θα εξάγονταν αρνιά και κατσίκια για σφαγή από το νησί μας, χωρίς να αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν σε χαμηλές ή και εξοντωτικές τιμές εδώ, μη έχοντας άλλη επιλογή
Αγαπητοί συνάδελφοι και κ. Αρμόδιε Αντιπεριφερειάρχη, ο καταρροϊκός πυρετός δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη Λέσβο. Το νησί βρίσκεται σε συνεχόμενη καραντίνα εδώ και δέκα χρόνια με ανυπολόγιστες απώλειες στο εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και στην οικονομία του νησιού.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΩΤΑ:
  1. Τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα επιτήρησης για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού που ταλανίζει χρόνια τώρα τη Λέσβο και την οικονομία της? Έχει πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα και ποια τα αποτελέσματά της; Τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις σχετικές οδηγίες και τα πρωτόκολλα για την αποτροπή και άλλων ζωονόσων , ιδιαίτερα από αυτές που πλήττουν την γειτονική μας χώρα Τουρκία;
  2. Σκοπεύει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να εξηγήσει στους κτηνοτρόφους και την κοινωνία γιατί κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έχουμε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, προκειμένου να απαντηθεί και η έρπουσα φημολογία;
  3. Σκοπεύει  η Περιφέρεια  Β. Αιγαίου να φτιάξει  ένα σχέδιο εξάλειψης της ασθένειας ή ένα σχέδιο με βάση το οποίο να φεύγουν ελεγχόμενα ζώα από το νησί? Θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργηθεί ένα κέντρο ελέγχου που θα συγκεντρώνονται τα ζώα θα παρακολουθούνται, θα υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα φεύγουν ελεγμένα;
  4. Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο έτσι να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση de minimis στους κτηνοτρόφους της Λέσβου που πλήττονται για μία ακόμα χρονιά;

ΑΡΓΟΤΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Ή ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ-ΤΥΡΟΚΟΜΩΝ


Ήρθε η εποχή που πρέπει να αποφασίσουμε αν θα επενδύσουμε στα μαύρα πρόβατα (λεσβιακή φυλή) και στα χλωμά (σκληρά) τυριά.
Όσο και αν ηχεί το σχήμα οξύμωρο, αυτό φαίνεται η μόνη πρόκληση του σήμερα στο τυρί. Δηλαδή η στροφή σε ένα προϊόν με έντονα τα τοπικά χαρακτηριστικά, ποιοτικό και προπάντων ασφαλές.
Στη Λέσβο του περασμένου αιώνα το ελαιόλαδο - με τις σπουδαίες διατροφικές ιδιότητες - χρησιμοποιήθηκε ως μέσο συντήρησης του ντόπιου τυριού (κεφαλάκι) χαρίζοντας του πικάντικη γεύση, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης. Σπουδαίο, ως και εφάμιλλο ρόλο, για το καταπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα του τυριού όμως έπαιζε και το γάλα από τη λεσβιακή φυλή προβάτου (αυτό με την παχιά ουρά) που ζει στις αστιβιές, που καλύπτουν κυρίως τη Δ. Λέσβο αλλά και μέσα στα δάση και τους ελαιώνες και αντέχει, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες του νησιού.
Το λαδοτύρι όμως, όταν ήρθε η ώρα να πιστοποιηθεί, δεν πήρε την ονομασία προέλευσης του με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά συντήρησης του μέσα σε ελαιόλαδο, αλλά λουσμένο στην παραφίνη. Και από τότε αρχίζει ο κατήφορος.
Σήμερα στην εποχή  μετά την κρίση, όσοι έμειναν, παλεύουν με τον μεγάλο ανταγωνισμό της αγοράς. Οι μικροί παραγωγοί-τυροκόμοι της Λέσβου, αλλά και των άλλων νησιών, βρίσκονται να πορεύονται μόνοι ανάμεσα σε άλλους μικρούς παραγωγούς τοπικών προϊόντων, ενώ θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με ασπίδα την τοπική ταυτότητα. Όμως, ποιός μπορεί να μιλήσει, σήμερα, στη Λέσβο για συνεργασίες,   μετά την κατάρρευση του Lesvos Shop ή σε ποια τράπεζα μπορεί να ελπίζει για χρηματοδότηση μετά από την αποτυχία της Συνεταιριστικής;
Η μόνη ελπίδα μας είναι να ξαναμελετήσουμε τις παραμέτρους της σύγχρονης κατάστασης που μπορεί να φαίνονται «βουνό», αλλά δεν είναι «απλησίαστες» και να ξαναπροσδιορίσουμε τη θέση των προϊόντων μας. Το αίτημα της αγοράς για μικρές τοπικές ποιοτικές παραγωγές με το ξεχωριστό τους αφήγημα, με ταυτότητα, είναι εδώ. Θέλουμε πραγματικά να το υιοθετήσουμε; Υπάρχει άλλη προοπτική; Πάντως, μόνο με την φυσική μας παρουσία και την κατάθεση θέσεων και προτάσεων μπορούμε να επηρεάσουμε, και ακόμα καλύτερα, να δημιουργήσουμε τις εξελίξεις.

Με αυτές τις σκέψεις η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προσκάλεσε τους τυροκόμους σε μια πρώτη συνάντηση καταγραφής των απόψεων τους. Μια συνάντηση που αφορούσε τα προβλήματα του σήμερα αλλά και για το πως μπορούμε να βγούμε από την αδιέξοδη αντιπαλότητα μεταξύ παραγωγών και τυροκόμων για μερικά λεπτά του ευρώ, θέμα που επανειλημμένα επανέρχεται στις  μέχρι τώρα συναντήσεις που οργανώνει η Περιφερειακή Αρχή.
Αυτά που ακούστηκαν ήταν:
  • Για εισαγόμενα πρόβατα, ζωοτροφές και γάλατα, που όμως απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, και ανύπαρκτους ελέγχους,
  • Για χρήση μέσων που ανεβάζουν την ποσότητα παραγωγής ανά ζώο, αλλά κατεβάζουν την ποιότητα του γάλακτος, με αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να αναζητούν αγορές μέσα από πολύ χαμηλές τιμές,
  • Για την έλλειψη ενός, έστω μικρού, κέντρου έρευνας που θα δουλεύει πάνω στο αυτόχθονο πρόβατο για να βρει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του, που εμπλουτίζονται από τις ιδιαιτερότητες της λεσβιακής φύσης, ώστε να φτιαχτεί ο μύθος «τι έχει το γάλα μου», το brand name,
  • Για την έλλειψη υποστήριξης της έρευνας στα τυροκομεία, για τον έλεγχο της παραγωγής, την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και την παραγωγή νέων,
  • Για τον κίνδυνο να χαθεί το μονοπώλιο για το λαδοτύρι, που άλλωστε δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε,
  • Για τις πολύ χαμηλές τιμές των μυτιληνιών τυριών στις αγορές, όταν παραγωγές από άλλα νησιά {όπως για παράδειγμα το Σαν Μιχάλη της Σύρου και η γραβιέρα Νάξου}, πιάνουν τιμές πάνω από 15€ το κιλό,
  • Για την ανυπαρξία φορέα-οχήματος από τη πλευρά της περιφέρειας που να σχεδιάζει και να προωθεί με επαγγελματικό τρόπο τα προϊόντα ενός κλάδου που έχει τόσο μεγάλους τζίρους. Αντ’ αυτού, αποσπασματική και ελάχιστα οργανωμένη παρουσία σε εκθέσεις, με ανύπαρκτα αποτελέσματα.
Μέσα από την συζήτηση έγινε σαφής  για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η αναγκαιότητα:
  • δημιουργίας ενός φορέα εκπροσώπησης των τυροκόμων του νησιού (και γιατί όχι όλης της Περιφέρειας)
  • επαναλειτουργίας της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ σε επαγγελματική βάση, με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας που έχουν και σήμερα ορισμένα τυριά, κρέατα, λάδια, ελιές, μέλια, κρασιά, αρωματικά φυτά, μαρμελάδες, τραχανάδες και άλλα τοπικά προϊόντα. Μέσα από διάφορες δράσεις στρατηγικής marketing, μέσα από εκθέσεις-«διαμάντια» για μικρούς παραγωγούς
  • δημιουργίας  μιας δομής για έρευνα πάνω στα χαρακτηριστικά και στην πιστοποίηση του τοπικού γάλακτος, με αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας
  • εκπαίδευσης των παραγωγών - σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής - ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την στροφή στην ποιότητα και την τοπικότητα. 
Το κάλεσμα σε θεματικές και τοπικές συναντήσεις των ντόπιων παραγωγών φαίνεται να είναι ανάγκη. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ αναλαμβάνει να τις συντονίσει, να φέρει τους εισηγητές, να τολμήσει την αναμόχλευση μιας στάσιμης κατάστασης. Και είναι βέβαιο πως το αύριο θα φέρει νέες συνεργασίες, θα δοκιμάσει νέες συνταγές και τίποτα δεν εμποδίζει την προοπτική …..τούτες να πετύχουν.
Στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, συνεπείς στις διακηρύξεις μας, εργόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα νησιά μας με βάση την διακηρυγμένη στρατηγική μας: ποιότητα και συμμετοχικές διαδικασίες. Ξέρουμε ότι ο δρόμος αυτός είναι ανηφορικός, αλλά βλέποντας το πως λειτούργησαν οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές και τη σημερινή κατάσταση είμαστε πεισμένοι ότι είναι μονόδρομος.

Εμείς, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα επιμείνουμε με προτάσεις ώστε το σχέδιο δράσης για τον αγροτικό τομέα που θα υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει όραμα την στροφή στην ποιότητα και θα περιλαμβάνει τις δράσεις εκείνες που θα κάνουν το όραμα πραγματικότητα.

ΟΙ 100 ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ Κ.ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ ΣΗΜΑΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΚΟ ΤΗΣ "ΑΠΕΡΓΙΑΣ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ


Αξιοποιώντας την εκδήλωση της επαναλειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ, ο κ.Μουτζούρης έκανε έναν απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του. Έναν απολογισμό που έγινε μια μέρα πριν το μεγάλο φιάσκο της «απεργίας» που εξαγγέλθηκε πομπωδώς ως πρώτο βήμα εναντίωσης στη πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων μεγάλων διαστάσεων. Ένα φιάσκο που σημαδεύει τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Μουτζούρη ο οποίος από τη μέρα της ορκωμοσίας δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της δικής του αρχής είναι το προσφυγικό.
Εχοντας πρακτικά σπαταλήσει τις 99 από τις 100 αυτές μέρες στο προσφυγικό, δεν είχε να δείξει ως έργο κάτι περισσότερο από τη λειτουργία του ΚΤΕΟ που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Ο κ.Μουτζούρης βέβαια δήλωσε ότι οι μέρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για την οργάνωση των υπηρεσιών και γενικά της Περιφέρειας.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα μας επιτρέψει να έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη, όπως την έχουμε δημόσια εκφράσει μέσα από 4 επερωτήσεις, 18 δελτία τύπου και αναρίθμητες άλλες παρεμβάσεις, όπου και όταν χρειάζεται, και ειδικά μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η οργάνωση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της δεν μπορεί παρά να γίνει με βάση συγκεκριμένους στόχους και ένα σχέδιο δράσης. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν υπάρχει παρόλο που η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τον προκάλεσε πολλές φορές να το καταθέσει και να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης. Ετσι:
  • Δεν  ξεκίνησε καν η διαδικασία επεξεργασίας του επιχειρησιακού προγράμματος δράσης της ΠΒΑ που κατά νόμο αποτελεί τον καθημερινό μπούσουλα λειτουργίας τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιών αφού καταγράφει στόχους, δράσεις και τρόπους υλοποίησης.
  • Δεν ξεκίνησαν καν οι διαδικασίες σύστασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, του θεσμοθετημένου οργάνου για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού πλαισίου της περιφέρειας και αρμόδιου οργάνου για την έκφραση γνώμης για το τεχνικό πρόγραμμα.
  • Δεν έφεραν, ως Περιφερειακή Αρχή, συγκεκριμένη πρόταση κατανομής των πόρων του προϋπολογισμού στους επιμέρους τομείς ευθύνης της Περιφέρειας, ενώ φρόντισε ο ίδιος να απορρίψει χωρίς συζήτηση την μόνη συγκροτημένη πρόταση με συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκε, αυτή της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Δεν έφερε για συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα μαζί με τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και αποτυπώνει έστω έμμεσα την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής.
  • Δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο ΠΣ την πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ και προτάσεις για την επιτάχυνση του, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις που δημιουργούν κίνδυνο απώλειας πόρων.
  • Δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο ΠΣ το σχέδιο του ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά ούτε και τις μελέτες ωρίμανσης έργων που θα προταθούν κατά προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δώσαμε από την αρχή έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης αναπτυξιακών στόχων, συνολικών και ανά τομέα, και συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που προφανώς θα εξειδικεύεται με το χρόνο και θα προσαρμόζεται στις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται. Χωρίς αυτό ο μηχανισμός υλοποίησης δράσεων και έργων δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε στοιχειωδώς, όπως διαπιστώνεται σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ψάχνουν στοχοθεσία και βηματισμό. Χωρίς αυτό δεν θα αναπληρωθεί ο χαμένος «αναπτυξιακός χρόνος» όπως αποτυπώνεται από τις επιδόσεις της ΠΒΑ αλλά και από αυτές τις απορροφήσεις των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίζουμε να πιέζουμε καθημερινά και με κάθε πρόσφορο μέσο την Περιφερειακή Αρχή ώστε να πετύχουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες των νησιών μας: να εργαστούμε ώστε το καράβι «Βόρειο Αιγαίο» να αλλάξει πορεία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι «επιβάτες» του να δουν καλύτερες μέρες.


ΑΓΝΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΙ ΑΝΕΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ


Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απόλυτα συνεπής με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις της- ότι θα συμβάλει με τις δυνάμεις της για τα προβλήματα που χρονίζουν- παρουσίασε έγκαιρα, χωρίς αιφνιδιασμούς, προτάσεις για επεξεργασία, όμως για άλλη μια φορά βρήκε την πόρτα κλειστή. Στον κόσμο της αριστείας που ζούμε, είναι προβληματικό και μεμπτό, από ότι φαίνεται,  να έχεις επεξεργαστεί και να καταθέτεις τεκμηριωμένες προτάσεις.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό όχι μόνο μην να έχουν θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις όλοι εκείνοι που λόγω θέσης όφειλαν να έχουν, αλλά να μην «προλαβαίνουν» καν να επεξεργαστούν ακόμα και την έτοιμη τροφή. Τους περισσεύει όμως ο επαναστατικός βερμπαλισμός. Αυτά συμβαίνουν σε όποιους συγχρωτίζονται με …μόνιμους επαναστάτες. Δηλώνουν με πολύ αυτοπεποίθηση δημόσια ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη. Όταν η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν απορροφηθεί σημαντικά κονδύλια, όπως 7 εκατ.€ στον τακτικό προϋπολογισμό, 38εκ € ταμειακά υπόλοιπα  στο ΠΔΕ από Εθνικούς Πόρους (κατά δήλωση του κ. Βαλσαμίδη, που υπερηφανεύτηκε για την …. αναποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης Καλογήρου) και 200 εκ. € που παραμένουν στα αζήτητα από το ΕΣΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και στη πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Περιφέρεια.

Ποσά που κινδυνεύουν να χαθούν, σύμφωνα με την «απειλή» του Πρωθυπουργού στη πρόσφατη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες, όταν μίλησε για την ανάγκη για αποτελεσματικότητα και έργο. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Είναι καιρός να εμπεδώσουμε ότι ανάπτυξη δεν είναι να μοιράζεις χρήματα στην εκλογική σου πελατεία, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πολλές-πολλές διαδικασίες. Οι πρακτικές αυτές μας έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε πτώχευση της χώρας ολόκληρης, αλλά ειδικά ως Περιφέρεια κυριολεκτικά στον πάτο της ΕΕ από πλευράς ανταγωνιστικότητας, παραγωγής, απασχόλησης και εισοδήματος.
Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε …..επαναστατικά τραγούδια, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το μεταναστευτικό.

Απαιτείται όραμα, στόχοι, διαβούλευση, σχέδιο, συνεργασίες και οργάνωση της δουλειάς. Τίποτα από αυτά δεν έχουμε δει από την Περιφερειακή Αρχή μέχρι τώρα.

Κάποιες από τις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς είναι μεταξύ άλλων:
  • Μια σειρά παρεμβάσεων στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας σημαντικών προϊόντων (πχ. λάδι, κρασί, αρωματικά φυτά, μέλι κλπ). Για παράδειγμα σε ότι αφορά στο γάλα, έργα τόσο στη διαχείριση των βοσκοτόπων ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της υπερβόσκησης που έχει φτάσει σε επίπεδο καταστροφής παραγωγής και περιουσιών στα περισσότερα νησιά -με πιο ακραίο παράδειγμα τη Ικαρία-, όσο στη στήριξη των τυροκόμων ώστε να βγουν στην αγορά με ποιοτικά προϊόντα και υψηλότερες τιμές που θα τους επιτρέπουν να δώσουν καλές τιμές στους παραγωγούς
  • Ένα διαφορετικό πρόγραμμα στον τουρισμό που να υπερβαίνει την αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος και επαναλαμβανόμενη σημερινή πολιτική προβολής. Ένα σχέδιο που να αξιοποιεί:
    • μύθους και «μυθικά» πρόσωπα παγκόσμια γνωστά όπως η Σαπφώ, ο Ομηρος, ο Πυθαγόρας, ο Ικαρος , ο Ηφαιστος, ο Θεόφραστος ο Αριστοτέλης, σημαντικά μνημεία και τόπους αλλά και τον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό για έναν δημιουργικό πολιτιστικό τουρισμό εμπειρίας,
    • τη δύναμη της γης όπως το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα ιαματικά νερά στα 5 μεγάλα νησιά, τις μοναδικές προστατευόμενες φυσικές περιοχές και τα τοπικά προϊόντα για τη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος τουρισμού ευεξίας σε νησιωτικούς προορισμούς και τέλος,
    • το μοναδικό Αιγαίο-αρχιπέλαγος για δραστηριότητες πέρα από τα όρια της ….ξαπλώστρας για την ανακάλυψη της θαλάσσιας φύσης (καταδυτικός τουρισμός,) αλλά της ευχαρίστησης του ψαρέματος (αλιευτικός τουρισμός), της άθλησης ή του ταξιδιού φτάνοντας και στα απομακρυσμένα μικρονήσια της και τη γνωριμία με τον μοναδικό πολιτισμό τους με τη δημιουργία μιας διαφορετικής εμπειρίας στον θαλάσσιο τουρισμό.
Δράσεις στον τομέα των μεταφορών σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για την οδική ασφάλεια ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα - ειδικά των νέων - που έχουν εξελιχθεί σε δημογραφική, κοινωνική και οικονομική μάστιγα στα νησιά μας.
  • Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ που θα περιλαμβάνει δράσεις για χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό που θα πρέπει σε δεύτερη φάση να συμπληρωθούν από υποδομές. Δράσεις δηλαδή όπως:
    • η καταγραφή των ομάδων γονέων που απασχολούνται με ΑΜΕΑ και υποστήριξη της δράσης τους,
    • η δημιουργία σελίδας που να ενημερώνει τα άτομα ΑΜΕΑ για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και όπου θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήματα των ΑΜΕΑ,
    • επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς για αναπηρία και αυτισμό,
    • δράσεις για τα παιδιά που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη και διευκόλυνση της καθημερινότητας των παιδιών όπως πχ. μουσικοκινητική, γυμναστική, απασχόληση, εξοπλισμός και δράσεις για παιδιά και ενήλικες – πχ. αθλητισμό,
    • ειδικά όργανα σε παιδικές χαρές, ειδικές κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις,
    • εκπαίδευση επαγγελματιών και γιατρών για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, χώρο για δημιουργική απασχόληση ΑΜΕΑ σε διάφορες ηλικίες, κλπ
Δράσεις που δεν έγιναν δεκτές, και ας μην είχαν προλάβει να στεγνώσουν οι δηλώσεις συμπαράστασης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες.


Προτάσεις που, όπως φαίνεται, δεν έχουν θέση στον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής.  Σχεδιασμός που καθυστερεί επειδή περιμένει να εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών την εγκύκλιο για σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας. Τόσο υψηλή αυτοδιοικητική αγωνιστικότητα.
Προς το παρόν όμως, και με ευθύνη και άλλων παρατάξεων πέραν αυτής του Περιφερειάρχη, αφήσαμε για το απώτερο μέλλον το χτίσιμο ενός προϋπολογισμού, που να σχηματοποιεί έστω σε αρχικό στάδιο το πλαίσιο των παρεμβάσεων της νέας Περιφερειακής Αρχής. Αναβάλαμε για άλλη μια φορά τις αποφάσεις για σημαντικά θέματα όπως το Σχέδιο Δράσης του Τουρισμού και την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, αφού δεν δημιουργήθηκε η ελάχιστη συναίνεση μετά από λάθη και του Προεδρείου.  Λες και έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει τη δύναμη να κάνει προτάσεις που μπορούν να βγάλουν την Περιφέρεια από το τέλμα. Δεν έχει όμως τη δύναμη να τις επιβάλει. Επομένως ας περιμένουμε.

Σε ότι αφορά την προσωπική επίθεση της κας Αντωνέλλη στον επικεφαλής της παράταξης, που έρχεται μετά από ανάλογη επίθεση του κ.Χατζηκομνηνού στο προηγούμενο ΠΣ, μάλλον σχετίζεται με τον εκνευρισμό που τους δημιουργεί το γεγονός ότι η παράταξη μας έχει προτάσεις και ασκεί κριτική ουσίας αναδεικνύοντας τις δικές τους αδυναμίες. Καλό είναι να μάθει ότι προϋπολογισμός συντάσσεται πάντα στη βάση ενός προγράμματος και όχι "μοιράζουμε" τώρα τα λεφτά και μετά θα δούμε το πρόγραμμα ". Εκτός αν αυτό που θέλει να μας πει είναι ότι "η πολιτική που θέλει να υλοποιήσει η αρχή Μουτζούρη απλά είναι χωρίς πρόγραμμα»?

Επίσης καλό είναι να μην ξεχνά η κα Αντωνελλη που κόπτεται για την Δημοκρατία ότι καμία εντολή άσκησης της πολιτικής του δεν έδωσε ο λαός στον κ. Μουτζουρη. Του έδωσε 10 συμβούλους και τον υποχρέωσε, ως επικεφαλής της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας, σε συνεργασίες μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που παραμένει, έστω και κολοβωμένο από την «Νέα Δημοκρατία» της κας Αντωνέλλη, το αποφασιστικό όργανο.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ


Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού είναι η κορυφαία στιγμή σε κάθε ετήσιο κύκλο μιας εκλεγμένης αρχής αφού αποτυπώνει το τι σχεδιάζει να υλοποιήσει τον επόμενο χρόνο και μέσα από ποιες συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς αρμοδιότητας της.  Στη περίπτωση της Περιφέρειας είναι η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η κοινωνική πολιτική, η πολιτική προστασία, η επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, ο αθλητισμός, η κατάρτιση και η δια βίου μάθηση.
Βέβαια για να είναι ορθολογική η συζήτηση θα έπρεπε να είχαμε συζητήσει και αποφασίσει ως ΠΣ πρώτα την συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της ΠΒΑ και τα σχέδια δράσης ανά τομέα (έστω πρωτόλεια αφού είναι η πρώτη χρονιά της θητείας της ΠΑ) και σήμερα να συζητάμε τόσο τις προτεινόμενες δεσμεύσεις ανά κωδικό του προϋπολογισμού σε αντιστοιχία με τις αποφασισμένες ενέργειες όσο και το τεχνικό πρόγραμμα – του οποίου τα κονδύλια είναι πλέον υποχρεωτικά ενσωματωμένα στον προϋπολογισμό - αφού κατά τεκμήριο σε κάθε τομέα οι δράσεις που απαιτούνται για επιτευχθούν οι στόχοι περιλαμβάνουν και «λειτουργικές δαπάνες» και «επενδύσεις»- έργα. Δυστυχώς κατά μία λανθασμένη αντίληψη ο προϋπολογισμός έρχεται στο ΠΣ ως κατάλογος κωδικών στους οποίους αντιστοιχούν δαπάνες χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο το οποίο θα προκύψει στη πορεία, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα έρχεται αργότερα, ως ένας κατάλογος έργων χωρίς συνοχή και σαφή στόχευση και ποτέ δεν έρχονται συνολική στρατηγική και σχέδια δράσης παρά τις σχετικές προβλέψεις των νόμων που διέπουν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.
Το τεχνικό πρόγραμμα έχει προβλεπόμενες δαπάνες 16,8 εκ € και παρουσιάζει μια διπλή εικόνα: το εθνικό του σκέλος (το ΠΔΕ) έχει έργα με εκκρεμή προϋπολογισμό πολλαπλάσιο από τις πιστώσεις του (8,5 εκ έναντι 200 εκ) και το ευρωπαϊκό του σκέλος (ΕΣΠΑ) με ενταγμένα έργα πολύ λιγότερα από τις υπάρχουσες πιστώσεις, αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία και ενταγμένη δαπάνη 2020 μόλις 8,6 εκ €. Ένα τεχνικό πρόγραμμα που δεν μπορεί να απορροφήσει τους αυξημένους πόρους που έχουν δοθεί τα τελευταία 5 χρόνια με εμφανή κίνδυνο να χαθούν πολύτιμοι για την ανάπτυξη αλλά και για την τόνωση της οικονομίας πόροι της τάξεως των 20εκ € εκτός από τα 2,5εκ € που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής για τη παράκαμψη Πλωμαρίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναλαμβάνονται «δεσμεύσεις» και εντάσσονται έργα μετά από επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας στα νησιά που τελικά καταλήγουν σε προτάσεις έργων που φουσκώνουν δυσανάλογα το τεχνικό πρόγραμμα αλλά όχι την απορρόφηση. Εργα, μη ώριμα από τεχνικής πλευράς, που αφού ενταχθούν παραμένουν λιμνασμένα και χωρίς κάποιος φορέας να αναλαμβάνει να φροντίσει να προχωρήσουν. Σοβαρή υστέρηση που πρέπει να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν.
Οι λειτουργικές δαπάνες προβλέπονται σε ύψος 33,6 εκ €. Μεγάλο τμήμα των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες είναι δεσμευμένο σε μισθούς και αποζημιώσεις αιρετών και υπαλλήλων, στη μεταφορά μαθητών, στη δακοκτονία και σε δαπάνες λειτουργίας της περιφέρειας (πχ. καύσιμα, ενοίκια, δαπάνες ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιών, αναλώσιμα γραφείου κλπ). Υπάρχουν όμως και άλλες πιστώσεις (τις εκτιμούμε σε τουλάχιστον 2εκ €) σε κωδικούς όπως τον 840 (δημοσιεύσεις, εκδόσεις και δαπάνες δημοσίων σχέσεων) που μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκαν με αδιαφάνεια και την λογική «του ότι και αν τύχει», δηλαδή αιτήματα πάσης φύσεως φορέων, συλλόγων κλπ  «αναγκών», χωρίς κριτήρια, χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα από το πώς αυξομειώνονταν τα ποσά όλη τη προηγούμενη περίοδο όπως προκύπτει και από τα απολογιστικά στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών από το 2014 και μετά. Υπάρχουν επίσης οι κωδικοί 5240 (Αγροτικών δραστηριοτήτων και δασοπροστασίας) και ειδικά αυτοί για δασοπροστασία και διαχειριστικά σχέδια βόσκησης & κατασκευής έργων υποδομής βοσκήσιμων γαιών που δεν απορροφούνται ενώ οι ανάγκες είναι τεράστιες, οι 5150 για δαπάνες ΠΣΕΑ κλπ. Την ίδια στιγμή που η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης ομιλεί για περιορισμένες πιστώσεις υπάρχουν 3,2 εκ € ως αδιάθετο ταμειακό υπόλοιπο (Τ140) που θα πρέπει να προγραμματιστούν από τώρα και να δοθούν οδηγίες στις υπηρεσίες για το πως θα το χρησιμοποιήσουν.
Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι τα προβλήματα της Περιφέρειας σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων να παραμένουν και να διευρύνονται με συνέπεια το κλείσιμο επιχειρήσεων, την μείωση των εισοδημάτων, την μετανάστευση, τη γήρανση του πληθυσμού. Αψευδής μάρτυρας η τελευταία θέση της ΠΒΑ στον δείκτη ανταγωνιστικότητας αλλά και η υστέρηση της σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης.
Με βάση τα παραπάνω θα έπρεπε η συζήτηση του προϋπολογισμού να μην αφορά κατάλογο με κωδικούς, αλλά σχέδια δράσης ανά τομέα που να παρουσιάζονται από τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες με συγκεκριμένη στόχευση που θα περιλαμβάνουν δράσεις από το σύνολο του προϋπολογισμού.
Η πρόταση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι να τελειώσουμε σήμερα με αυτή τη πρακτική και να προχωρήσουμε με συστηματικό τρόπο, που θα συμφωνήσουμε, πάνω σε συγκεκριμένους άξονες δράσης με στόχους που να αφορούν το σύνολο της δράσης της ΠΒΑ ανεξάρτητα από ποια πηγή χρηματοδοτούνται οι δαπάνες. Η πρόταση μας εστιάζεται σε 3 βασικούς στόχους:
  • Την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών (φυσικό, πολιτιστικό και παραγωγικό κεφάλαιο) για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας (ποιοτικά νησιά)
  • Τη προστασία των περιορισμένων περιβαλλοντικών πόρων, την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την θωράκιση των νησιών της Περιφέρειας από την κλιματική αλλαγή (πράσινα νησιά)
  • Την μείωση των επιπτώσεων της νησιωτικότητας με συμβολή στην αναβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος ώστε να βελτιωθεί η ελκυστικότητα των νησιών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά (νησιά ίσων ευκαιριών).
Η επίτευξη των στόχων αυτών επιτυγχάνεται μέσα από εστιασμένες δράσεις σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε πολύ συνοπτικά σχέδια δράσης για κάθε τομέα με ενέργειες-έργα που αφορούν το σύνολο του προϋπολογισμού.

Σε ότι αφορά τον Πρωτογενή τομέα υποστηρίζουμε να ξεκινήσουν μια σειρά δράσεων που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας και της τυποποίησης των προϊόντων καθώς και την υποστήριξη δράσεων εξωστρέφειας (ως μόνο μέσο για την αντιστροφή των καταστροφικά χαμηλών τιμών των πρώτων υλών) όπως:
  • Ανάδειξη και προβολή καλών πρακτικών στη παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία προϊόντων διατροφής
  • Σύνδεση αγροδιατροφής με τουρισμό με στήριξη της προώθησης τοπικών προϊόντων (πχ. καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά, τυρί, γιαούρτι, κρασί, μέλι, χάχλες, ούζο κλπ) με δράσεις στήριξης προβολής των τουριστικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα
  • Καθιέρωση και προβολή της ΠΒΑ ως της περιοχής παραγωγής του εθνικού ποτού μας του ούζου μέσα από τη στήριξη και προβολή δράσεων των ποτοποιών
  • Στήριξη δράσεων ανάδειξης της ποιότητας του λαδιού (πχ. δράσεις γευσιγνωσίας) ώστε να βρεθούν νέες αγορές με καλύτερες τιμές
  • Στήριξη δράσεων ανάδειξης των τυριών με έμφαση στα κίτρινα τυριά (πχ. δράσεις ενημέρωσης τοπικών παραγωγών και δράσεις γευσιγνωσίας) για εξεύρεση νέων αγορών με στόχο την
  • Στήριξη δράσεων ανάδειξης της ποιότητας και προώθησης του κρασιού
  • Στήριξη δράσεων που να αναδεικνύουν την ΠΒΑ ως γαστρονομικό προορισμό με δικτύωση, αναβάθμιση, εμπλουτισμό και προβολή δράσεων που αναφέρονται σε τοπικά προϊόντα (πχ. γιορτή του κάστανου, γιορτή του σύκου, γιορτή της μαστίχας κλπ) και γιορτές τοπικής κουζίνας (πχ. Food fest) με τη δημιουργία καλενταριού της Περιφέρειας.
  • Σταδιακή αξιοποίηση των μελετών που ανέθεσε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή και αφορούν στον πρωτογενή τομέα
  • Μελέτη και σχέδιο δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζωονόσων.
  • Δράσεις στήριξης των γυναικείων συνεταιρισμών και γενικά της κοινωνικής οικονομίας
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης ομάδων παραγωγών
  • Υλοποίηση των διαχειριστικών σχέδια βοσκοτόπων ώστε να στηριχθεί η κτηνοτροφική παραγωγή και να προστατευθεί το περιβάλλον
Ένα τμήμα του έργου αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες της ΓΔ Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά είναι απαραίτητη και η αναβίωση της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ, αλλά και η αξιοποίηση της ΕΛΟΡΙΣ ΑΕ.

Σε ότι αφορά στον Τουρισμό θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του στόχου της αντιγραφής του μοντέλου ανάπτυξης άλλων νησιωτικών προορισμών που όπως φαίνεται, από τα αποτελέσματα των τελευταίων 20 ετών, έχει αποτύχει να και να στηρίξουμε την επιλογή για έναν νησιωτικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού βασισμένο σε 3 άξονες:
  • Θαλάσσιο τουρισμό (κρουαζιέρα, yatching, θαλάσσιες δραστηριότητες, θαλάσσια σπορ, αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό κλπ δίνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο στα μικρά νησιά της Περιφέρειας
  • Ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας (με αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, βοτάνων, φύσης, γαστρονομίας κλπ) με βάση το σχέδιο που θα ετοιμάσει η Επιτροπή που συστάθηκε και ήδη άρχισε να λειτουργεί
  • Ανάδειξη των ισχυρών μυθολογικών και ιστορικών προσώπων των νησιών όπως πχ. ο Ομηρος, η Σαπφώ, ο Αριστοτέλης, ο Θεόφραστος, ο Αρίων, ο Ορφέας, ο Πυθαγόρας, ο Ικαρος, ο Ηφαιστος κλπ σε συνδυασμό με άλλα πολιτιστικά στοιχεία
Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζεται να υπάρξει εφαρμογή ενός διαφορετικού σχεδίου δράσης για τον τουρισμό που θα περιλαμβάνει σειρά δράσεων που αφορά τον εμπλουτισμό του προϊόντος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανανέωση του σχεδίου προβολής και πλήρης διαφοροποίηση του μοντέλου λήψης αποφάσεων στον τουρισμό που περιλαμβάνονται στο αναλυτικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό που κατέθεσε η Συμπαράταξη Πολιτών με δράσεις που καλείται να υλοποιήσει η Δ/νση Τουρισμού σε συνεργασία με άλλες διευθύνσεις και νομικά πρόσωπα όπως η ΕΛΟΡΙΣ ΑΕ, το ΚΑΕΕΚΤ Σάμου, η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ.

Σε ότι αφορά στον Πολιτισμό προτείνονται δύο άξονες δράσης: ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών και την στήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας με υπερτοπικές δράσεις. Θεωρούμε ως προτεραιότητες δράσεις όπως:
  • δικτύωση και κατάλληλη προβολή μνημείων, μουσείων και συλλογών για την ανάδειξη των σημαντικότερων πτυχών της ιστορίας και της παραγωγικής παράδοσης νησιών μας (πχ. ναυτική παράδοση, παραγωγή ούζου, κεραμική, λαδιού, κρασιού, εσπεριδοειδών κλπ)
  • δικτύωση δρώμενων λαϊκού πολιτισμού και την προβολή τους μέσα από τη δημιουργία καλενταριού της περιφέρειας
  • προετοιμασία δημιουργίας κέντρων διήγησης της τοπικής ιστορίας ανά νησί τόσο για τη βελτίωση της αυτογνωσίας των τοπικών πληθυσμών όσο και για την ενημέρωση των τουριστών (προμελέτες ωρίμανσης) αξιοποιώντας υπάρχοντα κτίρια.
  • στήριξη δράσεων νέας πολιτιστικής παραγωγής μέσα από πχ. την δημιουργία χώρων πολιτιστικής παραγωγής και έκθεσης, την υποστήριξη μετακινήσεων καλλιτεχνών και έργων από και προς τα νησιά, την οργάνωση εργαστηρίων τέχνης για παιδιά διαφορετικών ηλικιών με εναλλασσόμενα θέματα, υλικά και εκπαιδευτές, την ανάδειξη της τοπικής μυθολογίας και ιστορίας μέσα από την καλλιτεχνική παραγωγή (πχ. προτομές για σχολεία και δημόσιους χώρους), την οργάνωση συμποσίων καλλιτεχνών με θεματικές που συνδέονται με την ιστορία, τη φύση, την καθημερινότητα των νησιών πχ. πουλιά, δέντρα, απολιθώματα, ναυάγια κλπ

Σε ότι αφορά στον Αθλητισμό η στόχευση θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή του πολιτισμού δηλαδή υποστήριξη υπερ-τοπικών δράσεων (με έμφαση στη νέα γενιά) αλλά και σε αθλήματα που έχουν έμφαση στη θάλασσα, το στοιχείο που ενώνει όλα τα νησιά και είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας (ιστιοπλοϊα, κωπηλασία, surfing, κανό κλπ), αλλά και τον αέρα ή την ανάδειξη της φύσης και των τοπίων (πχ. αγώνες ανωμάλου και ποδηλάτου). Οι δράσεις αυτές θα μπορεί να μην είναι στενά αγωνιστικές αλλά να προσελκύουν και ερασιτέχνες. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί σε συνεργασία με τους δήμους να δημιουργεί τις αντίστοιχες υποδομές. Με βάση αυτό το σκεπτικό προτείνεται να υπάρξει αρχικά στήριξη υπαρχουσών δράσεων αλλά και προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος ανάπτυξης νέων.

Σε ότι αφορά στη Πολιτική Προστασία προτείνουμε να αναπτυχθούν δράσεις που να στοχεύουν στην πρόληψη από πυρκαγιές και από πλημύρες με παράλληλη ανάδειξη του Φυσικού Περιβάλλοντος και ειδικά των προστατευόμενων περιοχών  με δράσεις όπως:
  • Ενημέρωση πολιτών με φυλλάδια, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, διαφημίσεις, ημερίδες
  • Εξοπλισμό εθελοντικών οργανώσεων
  • Οργάνωση σεμιναρίων για πιστοποίηση εθελοντών
  • Παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών
  • Παρεμβάσεις για τη μείωση κινδύνου πλημμυρών
  • Δράσεις προστασίας και ανάδειξης περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος
  • Αξιοποίηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής
  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων
Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν σε συνεργασία με Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος γενικότερα καθώς και τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Β.Αιγαίου.

Σε ότι αφορά δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής, είναι σημαντικό να λειτουργήσει ουσιαστικά το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που θα καταγράψει τις ανάγκες που έχουν οι διάφορες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για σχεδιασμό πολιτικής παρέμβασης συμπληρωματικά (και όχι ανταγωνιστικά) με δράσεις των δήμων. Μέχρι να τεκμηριωθούν οι ανάγκες παρέμβασης προτείνουμε:
  • Τη επιχορήγηση σε ιδρύματα και εταιρείες προστασίας ανηλίκων και ενηλίκων στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια ή εδρεύουν στα όρια της για υλοποίηση δράσεων
  • Την ανάπτυξη δράσεων για ομάδες πολιτικών με ειδικά προβλήματα (πχ. ΑΜΕΑ) όπως: καταγραφή των ομάδων γονέων που απασχολούνται με ΑΜΕΑ και υποστήριξη της δράσης του, δημιουργία σελίδας που να ενημερώνει τα άτομα ΑΜΕΑ για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και όπου θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήματα των ΑΜΕΑ, επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς για αναπηρία και αυτισμό, spot για την αναπηρία, δράσεις για τα παιδιά που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη και διευκόλυνση της καθημερινότητας των παιδιών όπως πχ. μουσικοκινητική, γυμναστική, απασχόληση, εξοπλισμός και δράσεις για παιδιά και ενήλικες – πχ. αθλητισμό, ειδικά όργανα σε παιδικές χαρές, ειδικές κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, εκπαίδευση επαγγελματιών και γιατρών για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, χώρο για δημιουργική απασχόληση ΑΜΕΑ, έρευνα για καταγραφή των ΑΜΕΑ και των αναγκών τους ανά κατηγορία.
  • Την ανάπτυξη δράσεων για δημιουργική απασχόληση, επιμόρφωση και στήριξη επιχειρηματικότητας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (συμπεριλαμβανόμενων και των προσφύγων).
Σε ότι αφορά στον τομέα των Μεταφορών η πρόβλεψη δράσεων για πολύπλευρη ενημέρωση των οδηγών αλλά και των μελλοντικών οδηγών σε θέματα οδικής συμπεριφοράς ώστε να περιοριστεί η μάστιγα των ατυχημάτων - ειδικά νέων ανθρώπων- που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο δημογραφικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό και τελικά αναπτυξιακό πρόβλημα ειδικά στη περιφέρεια μας.

Σε ότι αφορά δράσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας προτείνουμε:
  • Διεξαγωγή έρευνας για τη κατάσταση υγείας των πολιτών, τις αιτίες που δημιουργούν την όποια νοσηρότητα και το πως το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται
  • Εφαρμογή της επιδότησης των επικουρικών γιατρών όπως συμβαίνει με τους αγροτικούς με ενιαία κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικές περιπτώσεις (πχ. παιδίατροι Νοσοκομείου Σάμου).
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε όπως υπάρξει δέσμευση των παρακάτω ποσών ανά τομέα και η δέσμευση των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών να συμπεριλάβουν τις παραπάνω προτάσεις στα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης που υποχρεούνται να φέρουν προς ψήφιση με ανάλυση σε επίπεδο ενέργειας και κατανομή πόρων ανά κωδικό ή έργο που θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα. Αναλυτικότερα στοιχεία περιλαμβάνονται στο κείμενο του προϋπολογισμού.
Αγροτική Ανάπτυξη: 480.000€
Τουρισμός: 520.000
Πολιτισμός: 240.000
Αθλητισμός: 60.000
Πολιτική Προστασία και Διαχείριση Περιβάλλοντος: 70.000
Κοινωνική Πολιτική: 120.000
Δημόσια Υγεία: 25.000
Μεταφορές 25.000

ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΦΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ Δ.ΛΕΣΒΟ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

Η κατεπείγουσα επίσκεψη στη Λέσβο του κυβερνητικού συντονιστή για το προσφυγικό κ.Στεφανή έφερε και νέες εξελίξεις αφού ανακοίνωσε σε Περιφερειάρχη και Δημάρχους την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα το έργο κατασκευής του κλειστού κέντρου στη θέση «Διαβολόρεμα» στο κέντρο του νησιού. Αμεσα αντέδρασε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που κάλεσε κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας και τις περιφερειακές παρατάξεις που ανταποκριθήκαμε. Κατέληξε πρακτικά σε ένα ομόφωνο ηχηρό όχι με «άρωμα» κινητοποιήσεων στο τελεσίγραφο της Κυβέρνησης που αφορά όχι μόνο για τη συγκεκριμένη θέση αλλά όλη τη Λέσβο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των περιφερειακών παρατάξεων που άλλωστε είχαμε τοποθετηθεί σχετικά μόλις πριν λίγες μέρες στο ΠΣ της Χίου. Σε γκρίζα ζώνη εξακολουθεί να κινείται ο Περιφερειάρχης που τις προηγούμενες ημέρες έχει εκφράσει τη προτίμηση του στις κλειστές δομές διαφωνώντας μόνο ως προς το μέγεθος τους. Εμφανής η «αμηχανία» των στελεχών της ΝΔ που δεν τολμούν να υποστηρίξουν την απόφαση της Κυβέρνησης– πλην Π. Βογιατζή-, αλλά και όσων επένδυσαν στο προσφυγικό για να εκλεγούν που τώρα βλέπουν να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι η μόνη παράταξη που πέρα από ένα ξεκάθαρο όχι σε κλειστές δομές στα νησιά, έχει προτάσεις διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει ξεκάθαρη άποψη που δεν μεταβάλλεται ανάλογα με το ποιο είναι το ακροατήριο, με το ποια είναι η κυβέρνηση, με ποια είναι η εκλογική συγκυρία, με το από που φυσάει ο άνεμος στη συγκεκριμένη στιγμή. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν παύει να κατακρίνει όσους υποσχέθηκαν μαγικές λύσεις για το προσφυγικό, καλλιεργώντας φοβικά συναισθήματα απέναντι στους πρόσφυγες και τώρα βρίσκονται με την πλάτη στο τοίχο.

 

Η πλήρης εισήγηση του Γ.Σπιλάνη:

Φαντάζομαι ότι ξέρετε ποια είναι η προσωπική μου θέση αλλά και αυτή της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για το πολύ συγκεκριμένο θέμα που μας έφερε όλους εμάς σήμερα εδώ.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η άποψη μας δεν μεταβάλλεται ανάλογα με το ποιο είναι το ακροατήριο, με το ποια είναι η κυβέρνηση, με ποια είναι η εκλογική συγκυρία, με το από που φυσάει ο άνεμος στη συγκεκριμένη στιγμή.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ποιοι σας έταξαν τι. Ποιοι σας υποσχέθηκαν ότι θα εξαφανίσουν δια μαγείας το πρόβλημα. Ποιοι ανακάλυψαν όψιμα την γεωπολιτική θέση της χώρας και την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών. Και που καταλήξαμε; Αποφάσισαν τώρα να κρύψουν το πρόβλημα σε ένα κλειστό κέντρο μοιράζοντας σε μας τους ιθαγενείς καθρεφτάκια. Αποφάσισαν να κρύψουν το πρόβλημα, όπως τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, και τι σύμπτωση σε ότι αφορά εμάς εδώ στη Λέσβο, να κρύψουν το πρόβλημα πετώντας τους ανθρώπους εκεί ακριβώς στα σκουπίδια. Για άλλη μια φορά αρνούμαστε να διαχειριστούμε το πρόβλημα και το κρύβουμε. Για να σκάσει αργότερα σαν βόμβα στα χέρια των επόμενων. Ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα αύριο; Το ξέρουμε ήδη από εμπειρία. ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η θέση μας για το προσφυγικό ήταν και είναι ξεκάθαρη από την αρχή και την έχουμε διατυπώσει πολλές φορές στο ΠΣ και στα ΜΜΕ:

  • Ξεκίνησε ως μια ανθρωπιστική κρίση και παραμένει ως τέτοια, ενώ σταδιακά εξελίσσεται σε μια αιτία νέου εθνικού διχασμού με την ένταση αλλά και την διαστρέβλωση με την οποία οι διαφορετικές πλευρές παρουσιάζουν τα θέματα που τίθενται σε ότι αφορά την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της, σε ότι αφορά τον φόβο για το διαφορετικό, σε ότι αφορά την διατάραξη της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
  • Ξεκίνησε από μια παγκόσμια κρίση και κατέληξε μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων σε μια κρίση ελληνική που το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης της πέφτει στη πλάτη μας, εμάς των νησιωτών.

Πεποίθηση μας είναι ότι όσο οι Ευρωπαίοι και γενικά η παγκόσμια κοινότητα μας επιβάλει να διαχειριστούμε τη κρίση αυτή στα όρια της Ελλάδας, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Δεν είναι καθόλου εύκολο, το ξέρουμε και γι’ αυτό κρατάμε χαμηλό προφίλ μέχρι σήμερα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να υπερβούμε εαυτούς, για μας και τα παιδιά μας.

Το ότι εμείς είμαστε σήμερα κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία του κλειστού ΚΥΤ στο Διαβολόρεμα, θέλω να είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο. Ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε κλειστού τύπου ΚΥΤ στη Λέσβο, στα νησιά του Β.Αιγαίου, στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο, έχει να κάνει με την άποψη που έχουμε για την ανθρώπινη ζωή, για τον ανθρώπινο πόνο. Δεν πιστεύουμε ότι οι κλειστές δομές θα αποτρέψουν την άφιξη νέων προσφύγων, είναι αστείο και μόνο σαν σκέψη. ‘Όπως και δεν πιστεύουμε ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν τα θέματα φόβου και ποιότητας ζωής των κατοίκων, ούτε καν τα όποια προβλήματα στον τουρισμό.

Και ας μου επιτρέψετε να μιλήσω για αυτό το τελευταίο μια και αποτελεί όπως γνωρίζετε το αντικείμενο μου στο Πανεπιστήμιο μαζί με αυτό της νησιωτικότητας. Ισως να μην γνωρίζετε ότι η φετινή τουριστική σαιζόν ήταν για τη Σάμο η καλύτερη από το 2000, ενώ η Σάμος ζούσε κάτω από πολύ έντονη προσφυγική πίεση και συγκεκριμένα το Βαθύ ζούσε και ζει σήμερα το δράμα να έχει περισσότερους πρόσφυγες παρά κατοίκους. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζετε είναι ότι σε μια έρευνα που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διατριβής στη Σάμο, οι τουριστικοί πράκτορες απάντησαν ότι το προσφυγικό είναι ο 6ος παράγοντας που εμποδίζει τη τουριστική ανάπτυξη της Σάμου!!!! Αντίθετα θεωρούν όλα τα γνωστά προβλήματα των νησιών μας σε υψηλότερη θέση. Ένα από αυτά είναι το ότι υπάρχουν σκουπίδια παντού. Πως εξηγείται αυτή η θέση; Γιατί οι τουριστικοί πράκτορες γνωρίζουν τόσο από τους ΤΟ όσο και από προσωπική εμπειρία ότι οι πελάτες των νησιών μας έχουν συνηθίσει να ζουν στην καθημερινότητα τους με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ομως δεν έχουν συνηθίσει να ζουν με τα σκουπίδια.

Ας πάμε στο δεύτερο: την πίεση που ασκούν οι πρόσφυγες στην καθημερινότητα μας (πχ. εξυπηρέτηση στις διάφορες υπηρεσίες υγείας, τράπεζες, ταχυδρομείο, ΟΑΕΔ, ΚΕΠ κλπ) και τους φόβους που μας δημιουργούν σε ότι αφορά στην ασφάλεια και στην υγεία κυρίως. Εμείς προτείναμε και στο πρόσφατο ΠΣ σχέδιο απόφασης που  προτείνει τα εξής:

  • Πίεση για αποσυμφόρηση των νησιών και διατήρηση του αριθμού των προσφύγων στα ΚΥΤ της Περιφέρειας κάτω από τα όρια χωρητικότητας τους και δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Σάμο με χωρητικότητα αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί, αφού οι ροές θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
  • βελτίωση των συνθηκών στέγασης, πρόσβασης σε ασφαλές νερό, επαρκή αποχέτευση, αποτελεσματική πρόσβαση στα συστήματα υγείας  την εφαρμογή μαζικών εμβολιασμών και έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών και σαφώς επιστροφή του ΑΜΚΑ σε όλους για πρόσβαση στις υπηρεσίες. Συνθήκη απαραίτητη ειδικά για τα παιδιά τα οποία έχουν ενταχθεί σε σχολικές μονάδες αλλά συνολικά των προσφύγων για τον ασφαλή συγχρωτισμό με τις τοπικές κοινωνίες
  • ενίσχυση των δημόσιων δομών πρώτα απ’ όλα στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της πρώτης γραμμής. Αυτό αφορά πρώτα απ’ όλα τις δομές υγείας, που ενώ είναι υποστελεχωμένες, δέχονται πολλαπλή πίεση, οι δομές εκπαίδευσης ώστε να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, αλλά και όλες οι άλλες υπηρεσίες
  • δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας στην οποία να συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων και διεθνών οργανισμών και φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και των Δήμων των νησιών, για συνεχή διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις. Μέσα από αυτή τη λειτουργία θα περιοριστούν οι όσες αυθαιρεσίες παρατηρούνται από όπου και αν προέρχονται.
  • ανάπτυξη κάθε μορφής πιέσεων προς στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή fora για την ανάγκη μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες να ενώσουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες .. αντί να σταθούμε αντιμέτωποι τους.
  • ενίσχυση της Περιφέρειας σε ότι αφορά στην τουριστική προβολή και στην επικοινωνιακή διαχείριση του προσφυγικού και μέσα από το ανθρωπιστικό μας πρόσωπο να γίνει σήμα κατατεθέν στους πολίτες όλου του κόσμου
  • απεμπλοκή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το προσφυγικό και η επέκταση τους σε όλα τα ελληνικά νησιά.

Είναι σαφές ότι έχουμε κουραστεί από τη συνεχή προσπάθεια αλλά και από την αβεβαιότητα για το τι μας ξημερώνει αύριο. Πολλοί έχουμε θυμώσει από την συμπεριφορά της ΕΕ. Κάποιοι έχουν επωφεληθεί από την προσφυγική κρίση με διάφορους τρόπους, άλλους θεμιτούς και άλλους αθέμιτους. Όπως γίνεται πάντα. Πόσο μάλλον στην αναμπουμπούλα, όπου ο λύκος χαίρεται.

Όμως εμείς οφείλουμε να προσπαθούμε να χαράζουμε πορεία ανάμεσα σε Συμπληγάδες Πέτρες και σε Σειρήνες με βάση τη διπλή στόχευση που θέσαμε από την αρχή: διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων.

Σε τοπικό επίπεδο θεωρούμε ως αποτελεσματικότερο μέσο για τη διαχείριση του φόβου για το διαφορετικό, είναι αυτό που κάνουν όσοι μεμονωμένοι πολίτες, συλλογικότητες και φορείς- ΜΚΟ προσπαθούν:

  • από τη μια να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, μετατρέποντας την παραμονή τους σε όσο γίνεται περισσότερο δημιουργική και εποικοδομητική για το μέλλον τους (ειδικά των παιδιών και των νέων), ώστε να μειωθούν οι πηγές εντάσεων ανεξάρτητα στο που και αν εγκατασταθούν τελικά,
  • από την άλλη να ελαττώσουν τις τριβές με την τοπική κοινωνία μέσω από δράσεις αλληλογνωριμίας και συνύπαρξης, για όσο καιρό παραμείνουν αναγκαστικά στα νησιά μας.
Προτείνουμε στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους, αντί να κινούν απειλητικά το δάχτυλο στην κοινωνία των πολιτών, να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την πολύ σημαντική δουλειά τους, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια νέα κανονικότητα, αυτή της ανεκτικότητας στο διαφορετικό, της ανθρωπίας. Ας θυμίσουμε ότι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κάνει αυτό το βήμα πριν από δεκαετίες και βγήκαν κερδισμένες. Και η Ελλάδα το ίδιο έκανε τα προηγούμενα χρόνια και δεν φαίνεται να βγήκε ζημιωμένη.

 

Εμείς η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαστε αποφασισμένοι ότι δεν θα είμαστε εδώ απλά για να χαϊδέψουμε αυτιά, για να είμαστε ευχάριστοι. Αυτό το αφήνουμε σε όσους έχουν κάνει πολιτική καριέρα χρησιμοποιώντας αυτή τη πρακτική. Εμείς θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο ότι κόστος και να έχει αυτό προσωπικό και πολιτικό.

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...