ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ Ή ΚΑΤΥΤΕΡΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ


Πολύ συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τα θέματα των εκλογικών νόμων τόσο σε ότι αφορά στην κεντρική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση. Όπως γίνεται συνήθως, τουλάχιστον από την εποχή του Βυζαντίου, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες που αντάλλαξαν και ανταλλάσσουν ακόμη πυρά, παρά επιχειρήματα. Όμως διάλογος δεν γίνεται με τον τρόπο αυτό και οι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν και να επιλέξουν, μάλλον με βάση το «ποιος έχει το πάνω χέρι».

Όμως ξεχνάμε, ή κάποιοι θέλουν να ξεχνάμε, κάτι βασικό: ότι τα εκλογικά συστήματα που δίνουν ισχυρές ομάδες διακυβέρνησης τα δοκιμάσαμε τουλάχιστον εδώ και 50 χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε εθνικό επίπεδο (πτώχευση της χώρας με τη δημιουργία ενός τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας κλπ), τα βιώνουμε μέχρι και σήμερα, ενώ θα μας απασχολούν για πολλές δεκαετίες ακόμη και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.

Παρόμοια αποτελέσματα βιώνουμε και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και το σύνολο των θεμάτων που ήρθαν στο τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο της απερχόμενης αρχής έχουν σχέση με αυτό. Αναφέρομαι στην εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ και στην πληρωμή υποχρεώσεων της που έχουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και στην πρόταση του αντιπεριφερειάρχη και νέου Δημάρχου Χίου κ.Κάρμαντζη για ικανοποίηση δικαστικών αποφάσεων για χρέη της ΕΝΑ Χίου που εκκρεμούσαν από το 2011.

Παρακολουθούμε το ίδιο έργο που παίχτηκε σε εθνικό επίπεδο με εξαιρετική επιτυχία το 2009, και γι’ αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση των δύο, και όχι μόνον, Αναπτυξιακών Εταιρειών των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ γνωρίζουμε ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν επί των ημερών των Π.Βογιατζή και Π.Λαμπρινούδη, σε Λέσβο και Χίο αντίστοιχα. Αντίθετα ζήτησαν, μέσω του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου και μάλιστα στη τελευταία του συνεδρίαση και μετά τις εκλογές, ώστε να μην επηρεάσει πολιτικά η όποια συζήτηση (τυχαίο, δεν νομίζω), να αναλάβει αυτά τα χρέη το κοινωνικό σύνολο αφού υποχρεωτικά περιορίζεται ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για άλλες πολιτικές. Δηλαδή το κοινωνικό σύνολο να πληρώσει για τα πολιτικά παιχνίδια των προηγούμενων που είχαν αποκλειστικό στόχο να ικανοποιήσουν τους προσωπικούς τους σχεδιασμούς ώστε να συνεχίσουν να εκλέγονται (είτε οι ίδιοι, είτε οι πολιτικοί τους φίλοι) και να έχουν το χέρι (όχι το δάχτυλο) στο μέλι.

Οι οπαδοί της κυβερνησιμότητας θέλουν να ξεχνάμε ότι τα ισχυρά πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα έφεραν αλαζονεία, αδιαφάνεια, οικογενειοκρατεία, διαφθορά και διαπλοκή. Έφεραν την Περιφέρεια μας στο επίπεδο χαμηλής ανάπτυξης, τον πρωτογενή τομέα σε διάλυση να προσπαθεί να στηριχθεί στα δεκανίκια των επιδοτήσεων, την μεταποίηση υπό εξαφάνιση, τον τουρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των περιφερειών, τον πολιτισμό και το περιβάλλον να τα επικαλούνται ως άλλοθι σε όμορφους αλλά κενούς περιεχομένου λόγους. Και βέβαια έφεραν το ΠΣ να συζητά αν θα εγκρίνει την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ και αν θα πληρωθούν οι πιστωτές της σε Λέσβο και Χίο με τους πρωτεργάτες της κατάστασης αυτής στο απυρόβλητο.

Το τσουνάμι των αρνητικών εξελίξεων δεν σταματά εδώ. Η ΑΕΝΑΛ και η ΕΝΑ Χίου είναι 2 από τα παραδείγματα συλλογικών προσπαθειών στο Βόρειο Αιγαίο που κατέρρευσαν όπως οι Ναυτιλιακές Λέσβου και Χίου, όπως οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα και άλλες δομές. Δηλαδή όλα τα εργαλεία ανάπτυξης που είχε η Περιφέρεια στη διάθεση της πτώχευσαν, από την ίδια ομάδα ανθρώπων που σήμερα επιμένει ότι πρέπει να έχουμε «κυβερνησιμότητα», δηλαδή κανέναν έλεγχο στη λήψη αποφάσεων από μια πλειοψηφία που δίνει ο νόμος και όχι οι πολίτες.

Από την Κυριακή αναλαμβάνει η νέα Περιφερειακή Αρχή (ΠΑ) σε ένα πλαίσιο που πολύ μοιάζει με αυτό που ζούμε μέχρι σήμερα αφού η νέα κυβέρνηση, εχθρός του συστήματος της απλής αναλογικής, τροποποίησε σημαντικές διατάξεις του Κλεισθένη προσπαθώντας να μας «επαναφέρει στην κανονικότητα της κυβερνησιμότητας» στήνοντας ανύπαρκτες πλειοψηφίες. Η νέα ΠΑ δεν μπορεί να κάνει μια νέα αρχή αφού έχει να διαχειριστεί τα βαρίδια των προηγούμενων σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως, γιατί από τα πρώτα βήματα της φαίνεται να περπατά πάνω στα χνάρια τους.   

Όπως μέχρι σήμερα με την παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έτσι και στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο με την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Βόρειο Αιγαίο οι προσπάθειες μου θα έχουν τον ίδιο στόχο: να δημιουργήσουν το πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέψει στο Β.Αιγαίο να αλλάξει πορεία σε ότι αφορά την κοινωνικο-οικονομική του ανάπτυξη αξιοποιώντας ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν.


ΥΓ.  Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι διαχρονικά μέλη του ΠΣ που συμμετείχαν με θέσεις ευθύνης της εποχή της κατάρρευσης των δύο αυτών εταιρειών που είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν υψηλά χρέη προς εργαζόμενους, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις – με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να κλείσουν και εργαζόμενοι να παραμείνουν άνεργοι και χωρίς χρήματα – έρχονται σήμερα και μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί θέλουμε να τηρήσουμε την νομιμότητα στις διαδικασίες. Μια λέξη που γι’ αυτούς ήταν πάντα ψιλά γράμματα, αφού καταφέρνουν να χρησιμοποιούν τους δημόσιους πόρους προς ίδιο όφελος, έχοντας εξασφαλισμένη την ατιμωρησία μέσα από τα δίκτυα της εξουσίας στα οποία εμπλέκονται. Προφανώς και είμαστε υπέρ της εξόφλησης των χρεών που αυτοί δημιούργησαν, με τις πράξεις ή/και τις παραλήψεις ή/και την ανοχή τους. Και και μάλιστα, προτείνουμε να ενημερωθούν όλοι που έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρείες των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ώστε να προχωρήσουν δικαστικά για την έκδοση αποφάσεων υπέρ τους, και δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε το αίτημα τους για εξόφληση τους από την Περιφέρεια. Επίσης δεσμευόμαστε να πιέσουμε ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση του αμαρτωλού Lesvos Shop που αποτέλεσε ταφόπλακα πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων. Αυτό όμως που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση.

Γιάννης Σπιλάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΩΝ


Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, από τη προεκλογική περίοδο επέμεινε, ότι η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων αναπτυξιακών και δημογραφικών προβλημάτων των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, απαιτεί όραμα με συγκεκριμένους στόχους και σχέδιο δράσης. Το ίδιο υποστηρίζει με συνέπεια από την επόμενη μέρα των εκλογών, ως προϋπόθεση για την ανάληψη των όποιων θέσεων ευθύνης, στο σχήμα διακυβέρνησης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις που βιώνουμε όλοι οι κάτοικοι των νησιών μας.
Μας προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη να ακούμε από τα χείλη ενός μηχανικού, όπως ο κ. Μουτζούρης, να επιμένει να προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε συμφωνήσει τι θέλουμε να πετύχουμε,  ποιο σχέδιο θα ακολουθήσουμε και τι «υλικά» θα χρησιμοποιήσουμε.

Τι θέλουμε να πετύχουμε; Είναι το πρόβλημα του Βορείου Αιγαίου η αδυναμία των δύο βασικών παραγωγικών κλάδων, της αγροδιατροφής και του τουρισμού να είναι ανταγωνιστικοί μέσα στην εθνική και παγκόσμια αγορά; Είναι πρόβλημα ότι η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει σε δημογραφική γήρανση και αποψίλωση; Αν ναι, πως αυτή η τάση θα αντιστραφεί; Με πιο τρόπο θα στηριχθεί η κτηνοτροφία και θα επιτευχθεί η τυποποίηση και η προώθηση των προϊόντων της, ώστε οι παραγωγοί να μείνουν ενεργοί; Πως θα αυξηθεί η ζήτηση και η τιμή του λαδιού, των τυριών, των κρασιών, του μελιού, της μαστίχας, του κρέατος, ώστε οι παραγωγοί να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα και να συνεχίσουν να δουλεύουν; Πως θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στα νησιά μας; Θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και κυρίως θα αυξηθεί η τουριστική δαπάνη; Πλήρης  σιωπή.

Πως θα το πετύχουμε; Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, σε όλη τη προεκλογική περίοδο, επισήμαινε ότι η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αποτελούν την μόνη διέξοδο για να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα των νησιών ως τόπων επιχειρηματικότητας και κατοικίας. Καμία συζήτηση δεν γίνεται επί μιας ιδιαίτερα κρίσιμης επιλογής που δεν αφορά έναν τομέα, αλλά το σύνολο των παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς ευθύνης της Περιφέρειας. Το μόνο που έχουμε ακούσει, αφορά και πάλι  έργα υποδομής, που ναι μεν είναι χρήσιμα,  αλλά όπως έχουμε διαπιστώσει από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε; Θα παραμείνουμε στα φτηνά εισαγωγής (πχ. γάλα Βουλγαρίας, μέλι Κίνας, ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό κλπ) ή θα προωθήσουμε ντόπια και ποιοτικά που εξασφαλίζουν και τη μοναδικότητα της παραγωγής; Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επιμένει ότι πολιτισμός και περιβάλλον είναι τα δυνατά χαρτιά του Βορείου Αιγαίου και πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα και όχι να σπαταληθούν στη λογική της φτηνής μαζικής παραγωγής. Εδώ οι επιλογές πρέπει να είναι ξεκάθαρες και οι συνεργασίες μεταξύ των τομέων της αγροτικής ανάπτυξης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της δια βίου εκπαίδευσης και των υποδομών είναι προϋπόθεση για να υπάρξει επιτυχία.

Αντί αυτού παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες μέσα από τις σελίδες των περιφερειακών ΜΜΕ διαγκωνισμούς μεταξύ των συμβούλων της παράταξης Μουτζούρη για το ποιος θα καταλάβει μια από τις αμειβόμενες θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, με μεθοδεύσεις που δεν τιμούν συνολικά το πολιτικό προσωπικό και μας προσβάλουν όλους. Το τι θα κάνει ο καθένας που διεκδικεί μια θέση φαίνεται να είναι άνευ σημασίας, αφού ο στόχος της προσωπικής φιλοδοξίας θα έχει επιτευχθεί και η θέση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη της προσωπικής στρατηγικής και όχι της ικανοποίησης των αναγκών των νησιωτών.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επέμεινε μέχρι και σήμερα σταθερά στην αναγκαιότητα μιας προγραμματικής συμφωνίας, μιας συμφωνίας που θα αφορά το πως η ομάδα που θα καταλάβει τις θέσεις ευθύνης θα κινηθεί συντεταγμένα πάνω σε ένα σχέδιο και με βάση συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας προς τους στόχους που θα έχουν τεθεί χωρίς την ελάχιστη ανταπόκριση. Τώρα είναι υποχρεωμένη να διακόψει τη προσπάθεια δημιουργίας κατάλληλου πλαισίου μέσω προσωπικών διαβουλεύσεων.  Επειδή όμως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όλα θα κριθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) που είναι το όργανο που κατά τον νόμο λαμβάνει αποφάσεις, τις οποίες εκτελούν ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, στους τομείς ευθύνης τους. Και όχι το αντίθετο, που όπως φαίνεται  πιστεύουν πολλοί από τους προσωπικούς συμβούλους του κ.Μουτζούρη, και δείχνει  να τον έχουν πείσει.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, ακόμη και χωρίς να αναλάβει θέσεις ευθύνης, δεν αποποιείται της πολιτικής της ευθύνης να εργαστεί, ώστε να επηρεάσει τις αποφάσεις του ΠΣ προς την κατεύθυνση που θεωρεί σωστή για το κοινό συμφέρον. Κάθε ένας και κάθε μια από μας έχει βάλει ως υπέρτατο στόχο την αλλαγή της πορείας της Περιφέρειας του Β. Αιγαίου και όχι μια καρέκλα και ένα κουστούμι. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα τιμήσει την υπόσχεση που έδωσε στους πολίτες του Β. Αιγαίου, να στηρίξει τα δικά τους μακροχρόνια συμφέροντα μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τις ομάδες του πληθυσμού που δοκιμάζονται και αξιοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.

Και ξανά στα ίδια …. την “ενός ανδρός αρχή”; Τι θα συμβεί τελικά στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου;


Και ξανά στα ίδια …. την “ενός ανδρός αρχή”; Τι θα συμβεί τελικά στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου;
Πριν καν δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην πράξη – που με αυτό το εκλογικό σύστημα κατέβηκαν οι παρατάξεις και αποτυπώθηκε η βούληση του εκλογικού σώματος στις πρόσφατες εκλογές, ήρθε ουσιαστικά η κατάργηση της με τις αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή. Βασικό επιχείρημα (όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου - http://www.opengov.gr/ypes/wp-content/uploads/2019/07/ΑιτιολογικήΈκθεση.pdf) η προεξοφλούμενη αδυναμία συνεννόησης μεταξύ διαφορετικών παρατάξεων που θα οδηγήσει την ακυβερνησία.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ υποστηρίζει ότι το εφαρμοζόμενο μέχρι σήμερα σύστημα δεν ήταν δημοκρατικό με το να έχει το 60% των συμβούλων η πρώτη παράταξη, ανεξάρτητα με το ποσοστό που είχε πάρει στην κάλπη. Ρωτά, ήταν τουλάχιστον αποτελεσματικό; Ποιον εξυπηρετούσε; Σίγουρα όχι τους πολίτες όπως μπορούμε να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Μήπως λοιπόν το ζητούμενο είναι απλά ο κάθε Περιφερειάρχης να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο; Προφανώς δεν διδαχτήκαμε από τους Παπαγεωργόπουλους και τους Ψωμιάδηδες, ούτε μας συνέτισαν τα πορίσματα του Συνήγορου του Πολίτη και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που μιλούσαν για διαφθορά και διαπλοκή στην αυτοδιοίκηση. Το παλαιό σύστημα, που μάλλον ως επιτομή του αυταρχισμού, της μικροπολιτικής, του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής θα το χαρακτήριζε κανείς, προσπαθεί σήμερα να επανέρθει από το παράθυρο.
Το πρώτο επιχείρημα είναι ότι ο/η Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης που εκλέχτηκε δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα του, με την υπόθεση βέβαια ότι έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που να μπορεί να αποτελεί βάση διακυβέρνησης. Σε όσους ο λαός εξέλεξε από τον πρώτο γύρο, έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους. Αντίθετα στους άλλους – τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν στο δεύτερο γύρο-  ο λαός τους ζητά να δημιουργήσουν μια πλειοψηφία σε συνεργασία με άλλες παρατάξεις μέσα από φανερές συμφωνίες και πάνω σε ένα κοινά επεξεργασμένο πρόγραμμα.
Το δεύτερο επιχείρημα αφορά την ανάγκη απόδοσης «τεχνητής» πλειοψηφίας στη παράταξη του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη στις Επιτροπές, προκειμένου να διοικηθεί ο ΟΤΑ. Γιατί ο εκλεγμένος στον δεύτερο γύρο Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης δεν μπορεί να την αναζητήσει μέσω συμμαχιών μεταξύ των παρατάξεων που έχουν εκλεγεί, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει πλειοψηφία και πρέπει να του αποδοθεί τεχνητά; Το παράδειγμα των συμμαχικών κυβερνήσεων σε εθνικό επίπεδο από το 2012 και μετά, δείχνει στην πράξη ότι οι συνεργασίες μπορούν να λειτουργήσουν.
Το τρίτο επιχείρημα είναι ότι με τις νέες διατάξεις «ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε τη δυνατότητα συγκλίσεων, συνεργασιών και συμπράξεων, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, για να μπορεί να ασκηθεί το έργο διοίκησης στο Δήμο και την Περιφέρεια». Με τις νέες διατάξεις, η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη θα έχει εξασφαλισμένη εξ αρχής την πλειοψηφία, η νέα «αναλογική» διαδικασία εκλογής μελών θα αφορά, όπως και μέχρι σήμερα, μόνο την αντιπολίτευση. Επομένως, πως ακριβώς ενισχύονται συγκλίσεις και συμπράξεις; Γιατί η προσθήκη στον νόμο που αφορά την σύμπραξη της παράταξης του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη και των παρατάξεων που θα αποφασίσουν να συνεργαστούν μαζί του να έχει χαρακτήρα μόνιμου σύμφωνου συμβίωσης (γραπτή και μη ανακλητή συμφωνία); Σε τι ακριβώς αποσκοπεί και πως θα λειτουργήσει; Τι θα συμβεί για παράδειγμα στην περίπτωση που διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ των παρατάξεων; Θα τους απαγορευθεί να καταψηφίζουν προτάσεις της Δημοτικής ή της Περιφερειακής Αρχής; Μέσα από ποιες διαδικασίες; Η διεθνής αλλά και η εθνική πρακτική των πρόσφατων συμμαχικών κυβερνήσεων δεν έχει να κάνει με ένα τυπικό έγγραφο, αλλά με το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί και μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή όταν υπάρξουν ανυπέρβλητες διαφωνίες.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστεύει ότι η απλή αναλογική έπρεπε να αφεθεί να λειτουργήσει χωρίς νομοθετικές ακροβασίες, που θα δημιουργήσουν πιθανώς περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν. Ήρθε επιτέλους η στιγμή σ' αυτή τη χώρα να επιτραπεί στις ίδιες τις κοινωνίες να βρουν αυτά που τις ενώνουν και να ωριμάσουν. Εκτός αν αυτό τελικά κάποιοι το φοβούνται, μια και έτσι δεν θα μπορούν να μας «έχουν στο χέρι» και να κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι πια καιρός να σταματήσουν οι εξυπηρετήσεις φίλων και γνωστών, η ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων και η διαιώνιση των ίδιων προσώπων στην εξουσία.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και ειδικά αυτή του κ. Μουτζούρη, να τοποθετηθούν δημόσια και επί της ουσίας. Να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των οικονομικο-κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της Περιφέρειας και των πολιτών της. Να αναπτύξουν το όραμα, τους στόχους και το σχέδιο τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το σχέδιο αυτό θα γίνει πράξη, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση και η διερεύνηση του κατά πόσο μια προγραμματική συμφωνία είναι εφικτή. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι πια πολύ κοντά.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί την παράταξη του κ. Μουτζούρη και τον ίδιο προσωπικά, να τοποθετηθεί ουσιαστικά όχι θεωρητικά, στα περί συνεργασιών και συγκλίσεων. Ελπίζουμε στην πράξη να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και να μην χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι οι διατάξεις που ψήφισε η Κυβέρνηση για να μας επαναφέρει όσο γίνεται πιο κοντά στην εξουσία του ενός και των συμβούλων του πίσω από τις κλειστές πόρτες - αρχή που ισχύει μέχρι σήμερα – αντί οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα άλλα όργανα.
Το ερώτημα που θέτουμε είναι ξεκάθαρο: θέλουμε μια Περιφερειακή Αρχή που θα λειτουργεί μέσα από διάφανη διαβούλευση και ξεκάθαρες προγραμματικές συμφωνίες ή θα παραμείνουμε στην «ενός ανδρός αρχή»;

Τα απόνερα της βεβιασμένης παραίτησης Καλογήρου


Τα απόνερα της βεβιασμένης παραίτησης Καλογήρου

Ηχηρή παρέμβαση του κ. Αργυρίου  για την « κυβερνησιμότητα» της Περιφέρειας Β. Αιγαίου αναφέρει ΜΜΕ της Λέσβου. Με προφανή αποδέκτη την κ. Καλογήρου, που εγκατέλειψε βιαστικά την Περιφέρεια, μην τυχόν και χάσει την νέα έμμισθη θέση που της προσφέρθηκε, αδιαφορώντας για τις συνέπειες για την Περιφέρεια και τη ορθή λειτουργία της.
Όμως και με έμμεση αιχμή προς την Κυβέρνηση και στους τοπικούς φιλοκυβερνητικούς παράγοντες, που εξαντλούν το ενδιαφέρον τους σε ότι αφορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες στην αποδόμηση της απλής αναλογικής, με το πολυνομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση προς ψήφιση λίγες μέρες πριν.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει συχνά καυτηριάσει τις πρακτικές της απερχόμενης Περιφερειακής Διοίκησης, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια είναι ένας πολύ σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και όχι απλά ένα σκαλοπάτι προσωπικής εξέλιξης ή ακόμα περισσότερο ένας χώρος προσωπικών, παραταξιακών  και κομματικών ιδιοτελειών.

Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές της απλής αναλογικής, τις οποίες θα υπερασπιστούμε, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα στο μέλλον και να αποκτήσει επιτέλους η Περιφέρεια τον σημαντικό ρόλο που της αρμόζει. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι εδώ για να δουλέψει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών των νησιών μας. Καλούμε επίσης τόσο το νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη κ.Μουτζούρη, όσο και τις άλλες παρατάξεις του ΠΣ να πάρουν άμεσα και έμπρακτα θέση απέναντι στην επιχειρούμενη αποδόμηση του εκλογικού νόμου με τον οποίο, μόλις δύο μήνες πριν, οι πολίτες του Β. Αιγαίου μας εμπιστεύτηκαν, αλλά και να τοποθετηθούν για το πως θα  χτίσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Η επιστολή του κ. Αργυρίου, εκτός από την φωνή αγωνίας, αποδεικνύει ότι η κυβερνησιμότητα της Περιφέρειας, αλλά και των ΟΤΑ γενικά, επιτυγχάνεται μόνο μέσα από σταθερές και ουσιαστικές συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες και όχι από καλπονοθευτικές πλειοψηφίες που βγάζει ένας εκλογικός νόμος.


Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...