5ος χρόνος το ίδιο σχέδιο: έτσι χωρίς πρόγραμμα


5ος χρόνος το ίδιο σχέδιο: έτσι χωρίς πρόγραμμα
Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά, την τελευταία της Περιφερειακής Αρχής, έχουμε μια από τα ίδια. Και επομένως δεν υπάρχει κανένα νόημα να ζητηθούν διευκρινίσεις για τα επιμέρους ποσά που υπάρχουν στους κωδικούς. Και από ποιόν; Από το στέλεχος της διοίκησης; Δεν οφείλει να γνωρίζει τίποτα άλλο πέρα από τα τεχνικά του προϋπολογισμού. Φαντάζεστε στη Βουλή να παρουσιάζει τον Προϋπολογισμό του Κράτους όχι ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών αλλά ο Διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να μην μιλούν οι Υπουργοί για τους τομείς αρμοδιότητας τους; Και σε αυτόν τον τομέα έχει πρωτοτυπήσει η Περιφερειακή Αρχή της κας Καλογήρου.
Για 5η και τελευταία χρονιά η Περιφερειακή Αρχή κατέθεσε για ψήφιση έναν προϋπολογισμό χωρίς να καταθέτει το σχέδιο της για το πού θέλει να πάει τα νησιά μας. Εχοντας θέσει από την αρχή ως στόχο της την επανεκλογή της και μόνο, χρησιμοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της (Προϋπολογισμό, ΠΔΕ, ΕΣΠΑ) με αυτό το σκεπτικό. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα χρήματα μπαίνουν σε κωδικούς δαπανών χωρίς να έχουν εκ των προτέρων «ονοματιστεί» για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν. Απλά η Περιφερειακή Αρχή θα βάζει το χέρι της στο τσουβάλι και θα βγάζει χρήματα ικανοποιώντας «αιτήματα», «ανάγκες» και ότι άλλο προκύψει όπως ευφυώς έγραψε πέρσι στο ετήσιο σχέδιο δράσης κοινωνικής πολιτικής η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης. Και γι’αυτό εξηγούνται οι συνεχείς (μια κάθε συνεδρίαση του ΠΣ) και μεγάλες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού.
Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας που και γι’αυτές θα έπρεπε να υπάρχει κάποια αποτύπωση αναγκών ώστε να διαπιστωθεί πόσο ανελαστικές είναι και δεν καλύπτουν άλλες «λειτουργικές ανάγκες» της Περιφερειακής αρχής, αλλά κυρίως στις «επενδυτικές – αναπτυξιακές» δράσεις με βάση τον κάθε τομέα δράσης της Περιφέρειας. Για να είναι ουσιαστική η συζήτηση περί του προϋπολογισμού θα έπρεπε να έχουν ήδη κατατεθεί, συζητηθεί και εγκριθεί τα ετήσια προγράμματα δράσης της Πολιτικής Προστασίας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Τουρισμού, της Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ με βάση τα όσα αναφέρονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας. Τα σχέδια αυτά θα έπρεπε να περιγράφουν τι είχε προβλεφθεί αρχικά, τι έχει εκτελεστεί και σχεδιάζεται να εκτελεστεί στο 2019 και με ποιους πόρους, είτε αφορά τον τακτικό προϋπολογισμό, είτε το ΠΔΕ είτε το ΕΣΠΑ είτε όποιο άλλο πρόγραμμα.
Αφού η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να κάνει στοιχειώδη συζήτηση ουσίας, ας φέρουμε στο τραπέζι ορισμένα θέματα που δεν έχουμε ακούσει νομίζω καμία φορά σ’αυτή την αίθουσα:
-          Σχέδιο Δράσης για την Πολιτική Προστασία: Όπως αναφέραμε και στην εισήγηση μας στη σχετική συνεδρίαση του περασμένου Αυγούστου ο όλος σχεδιασμός όπως προκύπτει από τα πρακτικά των συνεδριάσεων των ΣΟΠΠ εστιάζεται κυρίως στην εκ των υστέρων παρέμβαση και ελάχιστα στη πρόληψη (πχ. καθαρισμός πρανών οδικού δικτύου, καθαρισμοί χειμάρρων). Με ποιο σκεπτικό και ποιο σχέδιο; Δεν το έχουμε δει ποτέ. Ποιες είναι οι αιτίες που τα έντονα φυσικά φαινόμενα καταλήγουν σε καταστροφές είτε αυτά είναι πυρκαγιές, είτε αυτά είναι πλημμύρες;  Ποια είναι τα πλέον επικίνδυνα σημεία και γιατί; Με ποιες δράσεις μπορούμε να περιορίσουμε την επικινδυνότητα; Ένα είναι σίγουρο: η ΠΠ πρέπει να συνδυαστεί με μια διαφορετική πολιτική διαχείρισης περιβάλλοντος. Και αφού γνωρίζουμε τι θέλουμε να δούμε το σχέδιο δράσης και το προϋπολογισμό ανά κατηγορία παρέμβασης. Αντ’αυτού τι έχουμε; Τις διαμαρτυρίες του κ.Κύτελη ότι δεν του δίνουν μηχανήματα για να υλοποιήσει το σχέδιο του…….. δείχνει τη δυσκολία που έχει η Περιφερειακή Αρχή να κατανοήσει τι σημαίνει σχέδιο.  
-          Σχέδιο Δράσης για τον Τουρισμό: Και στον τομέα του τουρισμού δεν έχει γίνει καμία ανάλυση για τις χαμηλές επιδόσεις του τουρισμού στο Β.Αιγαίο. Και τι γίνεται εδώ και χρόνια; Βλέπουμε την αυτοδιοίκηση να ασχολείται αποκλειστικά με τη προβολή που την κάνει με λάθος τρόπο και με λάθος μέσα. Εδώ και 4 χρόνια ζητάμε συζήτηση εφ όλης της ύλης έχοντας καταθέσει προτάσεις αλλά όλα παραπέμπονται στη μελέτης των κομματικών φίλων της κας Καλογήρου. Μιας μελέτης που ΠΟΤΕ δεν παρουσιάστηκε στο ΠΣ αλλά αποτέλεσε τη βάση της προκήρυξης για τη τουριστική προβολή στο Β.Αιγαίο από το ΕΣΠΑ για την τύχη της οποίας δεν έχουμε ενημερωθεί. Και βέβαια αγνοώντας ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας δεν είναι μόνο η τουριστική προβολή αλλά και ο τουριστικός σχεδιασμός
-          Σχέδιο Δράσης για τον Πολιτισμό: αναφέρουμε διαρκώς ότι ο πολιτισμός, υλικός και άυλος είναι το βαρύ μας πυροβολικό αλλά ποιες είναι οι δράσεις μας; Οι φωτογραφίες της κας Καλογήρου στα τείχη του Κάστρου της Μυτιλήνης; Κα Καλογήρου ποια η συμβολή της Περιφέρειας στην υλοποίηση αυτού του έργου;
-          Σχέδιο Δράσης για την Αγροτική Ανάπτυξη: Εχοντας κάνει συζητήσεις μέσα στο ΠΣ για τα προβλήματα με τις αρρώστιες στα ζώα, για τα προβλήματα με τον δάκο και τα άλλα παράσιτα, για τις τιμές του λαδιού και του γάλακτος θα περιμέναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα κάλυπτε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας από το χωράφι στο ράφι και θα εστίαζε ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των αγροτών, σε μέτρα αναδιάρθρωσης της πολιτικής προστασίας ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου, στην επεξεργασία προτάσεων για αναδιάρθρωση των logistics ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διακινηθούν μεταξύ των νησιών και ειδικά προς το Ν.Αιγαίο όπου η τουριστική κατανάλωση μπορεί να απορροφήσει απόλυτα τη δική μας παραγωγή, τη δημιουργία brand name για τα νησιά και πολλά άλλα. Αντ’αυτού αφού αδρανοποιήσατε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ασχολείστε απλά να πάτε σε μερικές εκθεσούλες στην ηπειρωτική Ελλάδα και να βγάλετε τις ανάλογες φωτογραφίες χαϊδεύοντας αυτιά αλλά χωρίς να αγγίζετε τα προβλήματα
-          Σχέδιο Δράσης για την Επιχειρηματικότητα: εδώ ερχόμαστε στο μεγαλύτερο ανέκδοτο της θητείας της κας Καλογήρου. Ούτε μία ενέργεια, ούτε μία δαπάνη από τακτικό προϋπολογισμό και ΠΔΕ. Καλύπτεστε πίσω από τις υποχρεωτικές δράσεις του ΕΣΠΑ που δεν τις επιλέξατε αλλά σας επιβλήθηκαν. Αλλά και αυτές αντί να τις διαχειριστείτε τοπικά τις εκχωρήσατε σε κεντρικό φορέα. Πως άλλωστε να τις διαχειριστείτε τοπικά αφού έχετε κρατήσει αποψιλωμένη την Δ/νση Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, ενώ με τις επιλογές σας βάλατε λουκέτο στην ΕΝΑ Χϊου και έχετε καταδικάσει το ΚΑΑΕΚΤ Σάμου σε υπολειτουργία.
Και ας μην βιαστούν κάποιοι να πουν ότι εδώ συζητάμε τον Τακτικό Προϋπολογισμό και όχι το σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας που καλύπτονται από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρώτο γιατί εδώ και χρόνια τμήμα του Προϋπολογισμού είναι και το ΠΔΕ. Γιατί τμήμα του Προϋπολογισμού είναι η δακοκτονία και δεν ακούσαμε τίποτα για το αν η Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο που θα γίνεται στο μέλλον η δακοκτονία μετά από τα απτά προβλήματα που υπάρχουν.
Γνωρίζουμε ότι και η σημερινή συζήτηση γίνεται απλά για τυπικούς λόγους. Γνωρίζουμε από τη μέχρι σήμερα πρακτική ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει προαποφασίσει και δεν ακούει το ΠΣ. Όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να επιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να αφαιρέσουμε την όποια δικαιολογία από την παράταξη της πλειοψηφίας ότι δεν έχουμε προτάσεις. Όπως είμαστε υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουμε τη ψήφο μας σε όσους μας εξέλεξαν και γενικά στους πολίτες των νησιών μας που μας παρακολουθούν.   

Γ.Σπιλάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...