Παρεμβάσεις Σπιλάνη στο ΠΣ της 21/10/2015: Μεταναστευτικό - Οργανισμός τουρισμού Λέσβου - Κοινωφελής Εργασία

Παρεμβάσεις Σπιλάνη στο ΠΣ της 21/10/2015

Θέμα 1ο: Μεταναστευτικό
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα κρίσιμο και δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα. Δεν θα αναφερθώ στο πως δημιουργείται το πρόβλημα και ποιος είναι ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας, αλλά θα σταθώ στο θέμα της διαχείρισης του στο οποίο μπορούμε να έχουμε παρέμβαση ως Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η σημερινή συζήτηση γίνεται άναρχα με ευθύνη της Περιφέρειας αφού γίνεται χωρίς γραπτή εισήγηση και χωρίς στόχο. Είναι απλά μια ενημερωτική συζήτηση όπως αυτή που κάναμε πριν 4 μήνες ή υπάρχει ένα σχέδιο δράσης της περιφέρειας που θέλουμε να εγκριθεί; Προφανώς είναι το πρώτο. Εγινε ένας συναισθηματικός απολογισμός από τη πλευρά της κας Περιφερειάρχη και του κ.Αντιπεριφερειάρχη Χίου, αντί να έχουμε σαφή απολογισμό δράσεων με φυσικό και οικονομικό αντικείμενο. Αντίθετα ενημερωνόμαστε απλά για δράσεις που έχουν αποφασιστεί και δρομολογούνται χωρίς να έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί από το ΠΣ όπως για την κατασκευή ξενώνα φιλοξενίας 150 ανήλικων χωρίς οικογένεια. Όμως δεν γνωρίζουμε σε τι αφορούν τα 2 εκ που μας είπε η κα Περιφερειάρχης ότι εξασφάλισε ως δάνειο από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης χωρίς να ξέρουμε τι θα χτιστεί, που, πότε, πόσο θα κοστίσει όπως και πόσο θα κοστίσει η λειτουργία του. Ερώτηση: δεν υπάρχουν κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν όπως ο ξενώνας της Αγιάσου που έκλεισε;
Αλλες δραστηριότητες που αναφέρθηκαν όπως η οργάνωση εκδήλωσης στο πλαίσιο των Open Days στις Βρυξέλλες με κόστος 30.000 ευρώ όπου δεν καταλάβαμε αν είχε ως αντικείμενο την επιχειρηματικότητα όπως γράφει η σχετική σύμβαση ή για το μεταναστευτικό όπως μας είπε η Περιφερειάρχης.
Και πολλά άλλα που αναφέρθηκαν ως δράσεις της Περιφέρειας για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά τελικά είναι δράσεις εθελοντών και άλλων, όχι όμως της Περιφέρειας αφού ακούσαμε πολλές φορές ότι η Περιφέρεια δεν έχει ούτε ανθρώπους, ούτε μέσα, ούτε χρήματα, ούτε αρμοδιότητες για παρέμβαση. Τότε ποια είναι η παρέμβαση της;
Ακούμε για επαφές με αξιωματούχους διαφόρων επιπέδων αλλά δεν βλέπουμε πουθενά συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά ποιες συγκεκριμένες διοικητικές διαδικασίες έχουν γίνει για διεκδίκηση χρημάτων από εκεί που είναι διαθέσιμα όπως είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων που χρηματοδοτεί ΜΚΟ, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα αλλά όχι την ΠΒΑ. Και αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα δεν έχει καταθέσει κανένα σχετικό αίτημα με συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο δράσης αφού είναι παραπάνω από προφανής η αδυναμία να περάσει η ηγεσία της από τις διακηρύξεις και τις συναντήσεις με επώνυμους σε συγκεκριμένες δράσεις κινητοποιώντας τον όποιο μηχανισμό διαθέτει. Μια αδυναμία που είναι εμφανής σε όλους τους τομείς όπως η κοινωνία των νησιών διαπιστώνει καθημερινά. Τα Δελτία Τύπου και οι φωτογραφίες περισσεύουν, αλλά οι συγκεκριμένες δράσεις λείπουν.
Παράλληλα θεωρούμε ότι:
-          πρέπει να υπάρξει σαφής ενημέρωση προς το σώμα αλλά και προς την κοινωνία για το πως λειτουργεί ο μηχανισμός διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ποιός είναι ο ρόλος της Υπάτης Αρμοστείας, των ΜΚΟ, των εθελοντών, κυρίως ντόπιων, που με αυταπάρνηση προσπαθούν να διαχειριστούν τον όγκο των μεταναστών με ελάχιστα μέσα, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η Περιφέρεια και ο Δήμος, πως συνεργάζονται και ποιός κάνει τι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα  με τα μέσα που υπάρχουν.
-          πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιός πληρώνει τα πλοία, πόσο και γιατί και ποιό μέρος του κόστος καλύπτουν οι συμβάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας.
-          πρέπει να ενημερωθούμε για το ποιοι έλεγχοι γίνονται για πάταξη των σημαντικών φαινομένων αισχροκέρδειας που μας εκθέτουν ως κοινωνία και ως χώρα, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης μας κοιτάζει και μας θεωρεί ως γη αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν να ακυρωθούν όποιες ενέργειες προβολής γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΤ για τη δημιουργία ενός αισθήματος ασφάλειας και φιλοξενίας στα νησιά μας ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό.
-          πρέπει να ενημερωθούμε και εμείς και οι κοινωνίες των νησιών μας για όσα συμβαίνουν και τι δαπάνες γίνονται και από ποιόν και για ποιές δράσεις ώστε να καταλάβουμε όλοι οι πολίτες κατά πόσο οι διαμαρτυρίες που εμφανίζονται συχνά από τα ΜΜΕ έχουν βάση ή είναι αποτέλεσμα ελλιπούς πληροφόρησης και (σκόπιμης;;;) παραπληροφόρησης .
Τέλος θεωρούμε σημαντικό οι συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από παρατάξεις να αποτελέσουν αντικείμενο ομάδας εργασίας που θα ετοιμάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό που είναι ένα πρόβλημα που θα έχουμε να αντιμετωπίζουμε για πολύ καιρό.

Θέμα 2ο:  Εγκριση συμμετοχής ΠΒΑ στον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου
Για να απαντήσουμε αν θα ψηφίσουμε υπέρ ή κατά της έγκρισης συμμετοχής στον Οργανισμό θα έπρεπε να γνωρίζουμε ποια είναι η στρατηγική της Περιφέρειας για τον Τουρισμό και πως η λειτουργία του Οργανισμού αυτού με βάση το συγκεκριμένο καταστατικό που έχουμε στα χέρια μας τους εξυπηρετεί. Όμως:
-          14 μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σχέδιο αυτό, ενώ το μόνο συγκεκριμένο που έχει υλοποιηθεί είναι η πολιτική προβολής για το 2015 με βάση τις προηγούμενες δεσμεύσεις του ΕΣΠΑ 2007-14.
-          Η κα Καλογήρου δεν θεώρησε σκόπιμο να συστήσει Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού όπως της ζητήσαμε από την αρχή της θητείας της τον προηγούμενο Οκτώβριο γιατί προφανώς έχει άλλες προτεραιότητες, που παραμένουν αφανείς στους πολίτες.
-          το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας που θα μας έδινε τη σχετική πληροφορία σε ότι αφορά στόχους και μέσα υλοποιήσης αγνοείται αν και έπρεπε να έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τον περασμένο Μαϊο.
Δηλαδή βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν και στον τουρισμό.
Η πρόταση συμμετοχής στον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου:
-          Δεν λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες εμπειρίες όπως αυτή που αφορά τη Τουριστική Εταιρεία Σάμου (ΟΤΟΝΑΣ) που βρίσκεται σε εκκαθάριση αφού απέτυχε να υλοποιήσει τους στόχους της λόγω έλλειψης ίδιων πόρων. Δεν αναφέρθηκε ούτε η εμπειρία της Λήμνος Τουριστική στην οποία η Περιφέρεια συμμετέχει…χωρίς να συμμετέχει στη χρηματοδότηση, ενώ δεν έχουμε καμμία ενημέρωση για το έργο της.
-          Ήρθε χωρίς γραπτή εισήγηση από τη πλευρά της Περιφέρειας για να την μελετήσουμε έγκαιρα. Η σημερινή παρουσίαση από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και Τουρισμού έδειξε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις που τέθηκαν στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε αλλά όμως δεν λήφθηκαν υπόψη.
-          Ο Δήμος δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψη της παρατηρήσεις που έχουν γίνει όπως αυτές ενός από τους κύριους πρωτεργάτες και υποψήφιους μετόχους του Επιμελητηρίου που εκφράζει αντιρρήσεις σε διάφορα θέματα όπως αυτό της σύνθεσης της ΓΣ και του ΔΣ, της συνδρομής και των πόρων, του αριθμού των Συμβουλευτικών επιτροπών κλπ
Εμείς καταθέσαμε τις ενστάσεις μας από την προηγούμενη άνοιξη που για πρώτη φορά είδε τη δημοσιότητα το καταστατικό και αφορούν:
-          Τη σκοπιμότητα της ίδρυσης του Οργανισμού και της συμμετοχής της ΠΒΑ σ’αυτόν. Η ΠΒΑ οφείλει να καλύπτει όλα τα νησιά και να έχει στρατηγική γι’αυτό. Πιθανά και να προκριθεί η ίδρυση 5 παρόμοιων οργανισμών για κάθε μια περιφερειακή ενότητα ή θα μπορούσε να υπάρχει ένα ΠΣ Τουρισμού και η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας (όταν ποτέ αποκτήσει αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τη σχετική απόφαση που πήρε το ΠΣ τη περασμένη άνοιξη όπως είχαμε προβλέψει) ή το Περιφερειακό Ταμείο να καλύπτουν το κομμάτι της δράσης
-          Την έλλειψη εισηγητική έκθεσης που θα ξεκαθάριζε θέματα που ίσως δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο καταστατικό.
-          Δεν υπάρχει Σχέδιο δράσης και κόστος λειτουργίας των 2 πρώτων χρόνων καθώς και μελέτη βιωσιμότητας
-          Τη Σύνθεση του ΓΣ και ΔΣ που κυριαρχείται από Δήμο και Περιφέρεια (που βάζουν και το 80% του μετοχικού κεφαλαίου) και με περιορισμένη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων.
-          Τη σύσταση πολλών χωρικών γνωμοδοτικών επιτροπών με τη συμμετοχή «ειδικών» (τόσοι πολλοί υπάρχουν και ποιοι είναι αυτοί άραγε;), όταν αυτό που λείπει είναι ο κεντρικός σχεδιασμός που αφορά τις κύριες επιλογές που θα γίνουν σε ότι αφορά στους στόχους, στις προτεραιότητες και στα μέσα που θα διατεθούν σε ότι αφορά στο τουριστικό προϊόν, ποιος θα ελέγχει την υλοποίηση του και στο πως θα γίνεται η προβολή. Θα συνεχίσουμε να βάζουμε «όλα τα λεφτά» σε έντυπα και εκθέσεις ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 70% των τουριστών προσφεύγει στο Internet για να ενημερωθεί και να κάνει κρατήσεις;
-          Ποιοι θα είναι οι πόροι που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει ο φορέας. Πρώτα θα υπάρξουν μέλη και μετά θα μάθουν τι θα συνεισφέρουν; Μήπως η σκέψη είναι να κρατηθεί η ίδια αναλογία με το μετοχικό κεφάλαιο; Τότε γιατί χρειάζεται ένας ακόμη οργανισμός; Για να διαχειρίζεται τα χρήματα του Δήμου και της Περιφέρειας;
Καμία από τις ενστάσεις που κατατέθηκαν δεν λήφθηκε υπόψη από τον Δήμο. Η άποψη ότι το ΠΣ πρέπει να δεχτεί το καταστατικό που προτείνει ο Δήμος χωρίς καμία αλλαγή ενώ έχουν κατατεθεί αντι-προτάσεις και δεν έχουν ληφθεί υπόψη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Περιφέρεια είναι ή όχι ισοδύναμος εταίρος που οι απόψεις της πρέπει να ληφθούν υπόψη σε όποια δομή φτιαχτεί τελικά; Και προφανώς να ακουστούν και οι αποφάσεις των άλλων, των άμεσα ενδιαφερόμενων που είναι οι επαγγελματίες και οι οποίοι πρέπει να έχουν και οικονομική εμπλοκή και λόγο. Εκτός και αν ο Οργανισμός γίνεται για να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες, οπότε καλό θα είναι να κρατηθούμε μακριά.

Ποιες είναι οι προτάσεις μας:
-          Σύσταση έστω και τώρα Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ως οργάνου διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων για τις γενικές κατευθύνεις της τουριστικής πολιτικής και προβολής με δεδομένο ότι η κύρια πηγή χρηματοδοτήσεων που είναι το ΕΠΣΑ (περιφερειακοί αλλά και εθνικοί πόροι αν αναζητηθούν με συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο αξιοποιώντας την δυνατότητα για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που προβλέπει ρητά το ΕΣΠΑ και μάλιστα για τα νησιά δεν έχουν αξιοποιηθεί) οι όποιο πόροι θα προέλθουν μέσω της Περιφέρειας.
-          Να εξεταστεί η δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) ανά επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (ώστε να συμπεριληφθούν τα μικρά νησιά) με τους τοπικούς φορείς και συμμετοχή της Περιφέρειας που θα έχει ως στόχο την εξειδίκευση της περιφερειακής τουριστικής πολιτικής και προβολής ανά προορισμό με ειδικευμένο άτομο (ή άτομα αν υπάρχουν πόροι που θα προέλθουν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους ως «ανταποδοτική υπηρεσία») που θα λειτουργούν βάση συγκεκριμένου σχεδίου και προϋπολογισμού αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία.

Θέμα 3: Κοινωφελής Εργασία
Για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα όπως είναι αυτό της στήριξης της απασχόλησης που είναι η σημαντικότερη επίπτωση της κρίσης, είμαστε και πάλι θεατές. Σήμερα είμαστε εδώ για να εγκρίνουμε απλά ένα εθνικό πρόγραμμα για 5μηνες συμβάσεις στην Περιφέρεια.
Εχουμε κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι οι 5μηνες συμβάσεις κοινωφελούς και κοινωνικής εργασίας, είναι αύριο μια σπατάλη πόρων χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού ούτε το πρόβλημα της ανεργίας λύνουν, ούτε ουσιαστική εμπειρία προσφέρουν, ούτε τις ανάγκες καλύπτουν, ενώ απορροφούν τεράστια ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα, όπως για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Αντίθετα «αποκοιμίζουν» τους πολίτες με «ψίχουλα» και φρούδες ελπίδες για προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο και κοινωνικό τομέα, ενώ αποτελούν θύλακες πελατειακών σχέσεων. 
Παράλληλα σε ένα ακόμη θέμα βλέπουμε την Περιφέρεια απλό θεατή των εξελίξεων. Δεν έχει έρθει για επεξεργασία και συζήτηση κάποιο σχέδιο και μια πολυεπίπεδη πολιτική κατάρτισης, στήριξης της απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης ώστε να αποκτήσουμε συγκεκριμένους στόχους ώστε να διαχειριστούμε τα κονδύλια του ΠΕΠ και να αξιοποιούμε τις όποιες χρηματοδοτήσεις έρχονται από κεντρικά με τον καλύτερο τρόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...