Σε δυο βάρκες προσπαθεί να ισορροπήσει η ΝΔ στο προσφυγικό

 


 

Η ανακοίνωση της έλευσης της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων υπεύθυνης για τις δομές των προσφύγων κας Γιόχανσον έβαλε φωτιά στο στρατόπεδο της ΝΔ και των αυτοδιοικητικών που την ακολουθούν.

 

Μέχρι τώρα όλοι έβλεπαν το τυρί: τον πακτωλό των χρημάτων που φέρνει το προσφυγικό σε εργολαβίες, προμήθειες, συμβάσεις, προσλήψεις αλλά και στα λεγόμενα ανταποδοτικά χρήματα και έργα που έχουν ήδη λάβει και διαπραγματεύονται οι δημοτικές αρχές. Εβλεπαν λοιπόν ότι η «αναπτυξιακή» διάσταση που έδιναν κυβέρνηση και ΕΕ στο προσφυγικό εξυπηρετεί τους στόχους τους.

 

Δεν είχαν όμως δει τη φάκα, ή έκαναν ότι δεν την έβλεπαν όταν αποδέχονταν τις τεράστιες δομές-φυλακές στα νησιά μας που διαπραγματευόντουσαν με τον κ.Μηταράκη. Ισως γιατί οι δομές αυτές εξυπηρετούν το πολιτικό αφήγημα με το οποίο κέρδισαν τις εκλογές, δηλαδή το να «εξαφανίσουν» με τον όποιο τρόπο τους πρόσφυγες. Ετσι στη πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό τα βρήκαν όλα καλά, αποδέχτηκαν τα πάντα και δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία. Τι άλλαξε μέσα σε μερικές μέρες και ανακάλυψαν τις γκρίζες ζώνες;

 

Τίποτα, γιατί οι προτάσεις της ΕΕ ήταν γνωστές από τον περασμένο Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα. Μια Κυβέρνηση που αυτοπαγιδεύτηκε επιλέγοντας το ρόλο της ασπίδας για τη χώρα μας και ειδικά για τη παραμεθόριο επειδή:

-          Από τη μια πλευρά έπρεπε να δείξει στο εκλογικό της ακροατήριο -που το είχε ντοπάρει με εθνικιστικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές κορώνες- ότι μπορεί να διαχειριστεί με πυγμή το προσφυγικό.

-          Από την άλλη πλευρά ήθελε να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά χρήματα μέσω των δικών της μηχανισμών (και έτσι εξηγείται το μένος κατά όσων ΜΚΟ δεν είναι ελεγχόμενες από την ίδια) ώστε να διευρύνει το πελατειακό της κράτος με στόχο εκλογικά οφέλη.  

 

Όμως αυτές οι πολιτικές έχουν κοντά ποδάρια και σήμερα σέρνει ολόκληρη τη χώρα να δεχτεί τις γκρίζες ζώνες, αφού αποδέχεται την πρόταση της ΕΕ για διαχωρισμό των ρόλων στο προσφυγικό: οι χώρες της πρώτης γραμμής διαχειρίζονται το προσφυγικό, ακόμη και με μεθόδους που βρίσκονται εκτός των αρχών του διεθνούς δικαίου, και οι άλλες χώρες πληρώνουν γι’αυτό.

 

Αυτή η αντίφαση μεταφέρθηκε και στο ΠΣ όπου, με απόλυτα υποκριτικό τρόπο, η παράταξη της κας Καλογήρου και ο κ.Χατζηκομνηνός δεν ψήφισαν κατά των νέων δομών αλλά καταψήφισαν μόνο τις «γκρίζες ζώνες» αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δύο αυτά αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστή στις αρχές της που βασίζονται σε πέντε πυλώνες (αποσυμφόρηση, όχι νέες δομές, δομή σύντομης παραμονής, όχι μετατροπή του προσφυγικού από ανθρωπιστική υποχρέωση σε αναπτυξιακή επιλογή, σεβασμός δικαιωμάτων μονίμων κατοίκων και μεταναστών) πρότεινε να ενταχθούν στη προτεινόμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι παρακάτω θέσεις:

«Πιστεύουμε ότι τα νησιά μας θα αποτελέσουν τις γκρίζες ζώνες της Ελλάδας και της Ευρώπης αν δεν τηρηθούν οι παρακάτω όροι:

 

1.Καμία σχεδιαζόμενη δομή- φυλακή που υποθηκεύει τα νησιά μας και τους κατοίκους τους δεν γίνεται αποδεκτή στο Βόρειο Αιγαίο.

2.Μετεγκατάσταση τώρα όλων των προσφύγων- μεταναστών στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο

3.Άμεση εξέταση των υποθέσεων ασύλου όλων των υπολοίπων που βρίσκονται στα νησιά, προκειμένου να μετεγκατασταθούν άμεσα και σύμφωνα με τον κανόνα του επιμερισμού σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι τότε βελτίωση των συνθηκών ζωής προσφύγων και μεταναστών που ζουν στα νησιά μας.

4. Άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τους εισερχόμενους

5. Να γίνει ξανά Ευρωτουρκικό το πρόβλημα της εισόδου και όχι Ελληνοτουρκικό όπως έχει μετατραπεί με ευθύνη της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.»

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίζει να υποστηρίζει την αναγκαιότητα για ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού έχοντας σταθερά την άποψη ότι η αναπτυξιακή πορεία των νησιών αλλά και η ασφάλεια των κατοίκων τους δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...