Θερμαλιστικό ή πολιτιστικό κέντρο το ΣΑΡΛΙΤΖΑ στη Θερμή της Λέσβου; Θερμαλιστικό δηλώνει ο Περιφερειάρχης και ανακοινώνει αρχιτεκτονική μελέτη, πολιτιστικό κέντρο θέλει να το κάνει η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, όπως δηλώνει στο ΠΣ απουσία του κ. Μουτζούρη.
Κανείς δεν υπολογίζει τον ξενοδόχο, που είναι φυσικά ο ΕΦΚΑ, ο πραγματικός ιδιοκτήτης του κτιρίου και των λοιπών εγκαταστάσεων. Και ο Περιφερειάρχης εξακολουθεί να μην συγκαλεί την σχετική Επιτροπή, όπως ορίζει άλλωστε και ο νόμος, ώστε να συναποφασίσουμε για το μέλλον του ακινήτου.
Και από την άλλη αναρωτιόμαστε τη στιγμή που η Περιφέρεια δεν μπορεί να διαχειριστεί το Αρχοντικό Γεωργιάδη, που έχει το μέγεθος ενός από τα βοηθητικά κτίρια του ΣΑΡΛΙΤΖΑ, με τι χρήματα θα επισκευάσει και κυρίως με τι χρήματα θα λειτουργήσει το ΣΑΡΛΙΤΖΑ;
Και αναρωτιόμαστε επίσης δεν είναι ενήμερη η κα Αντωνέλη ότι ο κ. Μουτζούρης ετοιμάζεται να επιστρέψει το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σάμου -που επισκευάστηκε πρόσφατα με χρήματα του ΕΣΠΑ- στη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, γιατί δεν ξέρει τι χρήση να του δώσει και πως να το λειτουργήσει, ενώ την ίδια στιγμή εκείνη ετοιμάζεται να «φορτώσει» στη Περιφέρεια ένα κτήριο δεκαπλάσιων αναγκών;
Και όλα τα παραπάνω βέβαια με απούσες τις τοπικές κοινωνίες που έχουν κάνει την επιλογή του Θερμαλισμού και περιμένουν άμεσα αποτελέσματα με τη λειτουργία των θερμοπηγών και την ανάπτυξη του Τουρισμού Ευεξίας για να αναζωογονηθεί η τοπική οικονομία.
Αυτά συμβαίνουν όταν προχωράς με πρόγραμμα το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» και όποια ιδέα σου κατέβει «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» μετατρέπεται χωρίς δεύτερη σκέψη σε δήθεν σχέδιο ανάπτυξης.
Επιδόματα από τη Περιφέρεια στους γιατρούς ώστε να στελεχωθούν οι δομές υγείας των νησιών μας, θα δώσουμε ναι ή όχι;
Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής για την «τροποποίηση καταβολής χρηματικού επιδόματος ως πρόσθετο κίνητρο υπηρέτησης ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, επικουρικών και ειδικευμένων ιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» αποσύρθηκε μετά από αντιρρήσεις για τη νομιμότητα της που εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών!!!! Η τελευταία πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δαπάνες για θέματα υγείας πρέπει να καλύπτονται από το κράτος. Τελικά έχει ξεκαθαρίσει η Περιφερειακή Αρχή τη στάση της στα θέματα Υγείας;
Και αρκούν απλά οι διαμαρτυρίες ότι η πολιτεία παραμελεί τα νησιά μας ή μήπως γίνονται για «λαϊκή κατανάλωση»; Από τον περασμένο Νοέμβριο η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ με την απόφαση που εισηγήθηκε στο ΠΣ ζητά:
- Να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις και λειτουργία ΕΚΑΒ, ειδικά με τις ιδιαίτερες τρέχουσες συνθήκες (μεταναστευτικό, πανδημία)
- Να εφαρμοστεί το «υγειονομικό ισοδύναμο» στα νησιά με συγκεκριμένες προτάσεις ιδιαίτερης οργάνωσης των δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά (πχ. τηλεϊατρική)
- Στόχος μας να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη στον Υπουργό Υγείας όχι με γενικόλογα αιτήματα, αλλά με τεκμηρίωση και προτάσεις. Η Περιφερειακή Αρχή ούτε την τεκμηρίωση προχωρά ούτε τις επαφές με το γραφείο Υπουργού.
Τουριστικός σχεδιασμός και προβολή ή απλά μοίρασμα χρημάτων για επικοινωνιακούς και πελατειακούς λόγους;
Στη 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού του σχεδίου τουριστικής προβολής η Περιφερειακή Αρχή «βάφτισε» τις πελατειακές σχέσεις τουριστική προβολή (αντιγράφοντας πρακτικές της διακυβέρνησης Καλογήρου). Αφαιρεί πόρους
- από την ηλεκτρονική προβολή που καρκινοβατεί,
- από την επιμόρφωση των επιχειρηματιών του τουρισμού που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ και
- από τις δράσεις που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών (πολιτισμό και περιβάλλον) και θα μετατρέπουν τα νησιά μας σε εναλλακτικό νησιωτικό προορισμό.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, διαπιστώνοντας ότι υπονομεύεται η προσπάθεια για να ξεκινήσει «να ξαναχτίζεται» ο τουρισμός στο Β. Αιγαίο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καταψηφίζοντας τη τροποποίηση.
Και όλα αυτά γίνονται όταν ο ΕΟΤ προχωρά στο πρόγραμμα προβολής των «προσφυγικών νησιών» ύψους 2 εκ € ερήμην της Περιφέρειας που ευελπιστεί να εκτελέσει το δικό της πρόγραμμα ύψους 1 εκ. € με το δικό της σκεπτικό, ενώ και οι δήμοι λειτουργούν ανεξάρτητα στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα στους υποψήφιους τουρίστες. Φαντάζεστε μια εταιρεία να προβάλλει το ίδιο προϊόν με τρία σποτάκια με διαφορετικό περιεχόμενο και μήνυμα;
Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η Περιφερειακή Αρχή δεν κατάφερε μέχρι τώρα να βάλει τους εμπλεκόμενους γύρω από ένα τραπέζι με τη σύσταση Τουριστικής Επιτροπής, ούτε να αξιοποιήσει την ΕΛΟΡΙΣ και το πρόγραμμα που διαχειρίζεται, ώστε να υπάρξει επιτέλους στρατηγικό σχέδιο. Μέχρι τότε ο Ικαρος και ο αεραθλητισμός, ο Ομηρος, ο Πυθαγόρας, ο Ηφαιστος, η Σαπφώ, ο Αριστοτέλης και ο Αρίωνας μπορούν να περιμένουν.
Ας ελπίσουμε ότι η πρόσληψη τουριστικών συμβούλων τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα θα βάλουν τάξη στο τουριστικό «χάος». Ή όχι γιατί τα προβλήματα είναι βαθύτερα;
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα νοσηρό υπηρεσιακό κλίμα που δυσχεραίνει την εκτέλεση έργου.
Αυταρχισμός και κακή συμπεριφορά, εκκρεμότητες σε ΕΔΕ και τοποθετήσεις προσωρινών προϊσταμένων με προσωπικά, κομματικά αλλά όχι υπηρεσιακά κριτήρια (αγνοείται η τύχη των υπηρεσιακών συμβούλιων εδώ και πολλά χρόνια) επιτείνουν τις τάσεις φυγής που υπήρχαν και από τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ από τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε επισημάνει το πρόβλημα και ζητούσε από την νέα (τότε) Περιφερειακή Αρχή να επιβάλει την νομιμότητα.
Και όταν η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ βάζει κρίσιμα ερωτήματα, αναδεικνύει λάθη, παλινωδίες και προχειρότητες, εισπράττει από τη πλευρά του Περιφερειάρχη την ατάκα «δεν θα συνδιοικήσουμε». Όχι δεν θα συνδιοικήσετε με εμάς κ. Περιφερειάρχη, αλλά ΝΑΙ θα συναποφασίζουμε με τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα.