ΕΔΩ ΚΑΡΑΒΙΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ………. ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝ


ΕΔΩ ΚΑΡΑΒΙΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ………. ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝ
Ιδιαίτερη δημοσιότητα και στα τοπικά ΜΜΕ πήρε το δημοσίευμα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που κατατάσσουν την Περιφέρεια μας σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις σε ότι αφορά στην κατά κεφαλή παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στα νησιά μας. Και αν η κρίση «χτύπησε» όλη την Ελλάδα και μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 33%, στο Β.Αιγαίο το χτύπημα ήταν συντριπτικό αφού κατρακύλησε από την 7η θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών στην 11η Δηλαδή επιβεβαιώνει αυτό που επαναλαμβάνουμε σταθερά εδώ και 5 χρόνια με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, ότι η παραγωγική βάση των νησιών έχει συρρικνωθεί και συνεχίζει να συρρικνώνεται αφού έκλεισε μια σειρά επιχειρήσεων, ενώ παράγονται προϊόντα και υπηρεσίες που δεν φέρνουν ικανοποιητικά έσοδα στις επιχειρήσεις και εισοδήματα στους κατοίκους.
Αυτό το βιώνουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι, οι ελαιοπαραγωγοί, οι παραγωγοί σταφυλιών και κρασιού, οι παραγωγοί ούζου, οι επιχειρηματίες στον τουρισμό, όσοι επιμένουν να μεταποιούν προϊόντα αλλά και όσοι παράγουν πολιτιστικά αγαθά, που μειώνουν την παραγωγή τους γιατί δεν βρίσκουν αγορές είτε πάνω στα νησιά μας, είτε έξω από αυτά. Και δίπλα σ’αυτούς και όσοι επαγγελματίες εργάζονται για να υποστηρίξουν τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, αλλά και για να κάνουν τη δική μας ζωή καλύτερη. Ολοι βλέπουν ότι η πίτα μικραίνει και ο καθένας από τη πλευρά του προσπαθεί να κρατήσει ένα ικανοποιητικό κομμάτι, συχνά χωρίς επιτυχία. Ποιος θα ασχοληθεί όμως με το μεγάλωμα της πίτας;
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν εμείς στην Περιφέρεια μπορούμε να κάνουμε κάτι πέρα από το να παρατηρούμε και να σχολιάζουμε τα γεγονότα, πετώντας δεξιά-αριστερά ευθύνες. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται μεσο-μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχέδιο με συγκεκριμένες δέσμες δράσεων και όχι μεμονωμένα έργα με άμεση απόδοση και  έντονο προεκλογικό άρωμα.
Χρειάζεται ένα σχέδιο που να έχει σοβαρή επιστημονική βάση και να έχει συμφωνηθεί με τη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων: τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους αγρότες, τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Ένα σχέδιο που προτείναμε πολλές φορές στη Περιφερειακή Αρχή αλλά αρνήθηκε και να το συζητήσει επικαλούμενη τη δική της προτεραιότητα, την οδική ασφάλεια με τα δεκάδες χιλιόμετρα ασφάλτου να πέφτουν πάνω στην παλιά (και συχνά επικίνδυνη) άσφαλτο, όπως μας ενημερώνει με καθημερινά πλέον δελτία τύπου. Όμως μια τέτοια στρατηγική μπορεί ίσως να αποδώσει στο μεγάλωμα της εκλογικής πίτας, αλλά όχι της πραγματικής που αφορά όλους μας.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θέσαμε ως έναν από τους 3 πυλώνες του προγράμματος μας το στόχο της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και του δώσαμε και συγκεκριμένο περιεχόμενο: ποιότητα, τοπικότητα, υψηλή προστιθέμενη αξία για αγαθά και υπηρεσίες που αξιοποιούν το μοναδικό φυσικό, πολιτιστικό και παραγωγικό τους κεφάλαιο. Μιλήσαμε για προτεραιότητα σύνδεσης αγροδιατροφής και τουρισμού. Μιλάμε για μονοπάτια της φύσης (από την ξεχασμένη Ικαρία μέχρι τις αμμοθύνες της Λήμνου περνώντας μέσα από το γεωπάρκο της Λέσβου), του πολιτισμού (στα βήματα του Ομήρου, του Πυθαγόρα, του Αριστοτέλη, της Σαπφούς, του Ίκαρου, του Ήφαιστου αλλά και της Πολιόχνης, του Ευπαλίνιου, των μεσαιωνικών της Χίου κλπ), της ευεξίας (αξιοποιώντας τις σημαντικές ιαματικές πηγές των νησιών μας), της ευζωίας (συνδέοντας με τη ποιότητα της φύσης, την ασφάλεια των αγροδιατροφικών προϊόντων, την μικρή κλίμακα και την ήρεμη ζωή των νησιών), της θάλασσας (αξιοποιώντας τα λιμενικά έργα που έγιναν αλλά δεν χρησιμοποιούνται και συνδέοντας και τα μικρά μας νησιά των Ψαρών, των Οινουσσών, του Αγ. Στράτη και των Φούρνων).
Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει:
-          Να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις και άλλες παρεμβάσεις που να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των τοπικών επιχειρήσεων
-          Να υποστηρίξουμε τους αγρότες και τους μεταποιητές αγροτικών προϊόντων σε όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας παρεμβαίνοντας σε κρίσιμα σημεία με σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων & δασών, με βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δακοκτονίας, με εξασφάλιση πραγματικών συνθηκών παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, για τυποποίηση των τελικών προϊόντων και τη διακίνηση τους κλπ με στόχο την υλοποίηση του σλόγκαν «από το χωράφι στο ράφι» αλλά και στο πιάτο του τουρίστα και του καταναλωτή.
-          Να συνεργαστούμε με τους επιχειρηματίες του τουρισμού για να συνδιαμορφώσουμε τουριστικά προϊόντα ελκυστικά για τους πολίτες του κόσμου που γνώρισαν πλέον τα νησιά μας μέσα από το μεταναστευτικό. Και να τους πείσουμε μέσα από ένα αξιόπιστο επικοινωνιακό σχέδιο ότι η αλληλεγγύη που δείξαμε συμπορεύεται με τις παραδοσιακές ελληνικές αξίες όπως η φιλοξενία και η ασφάλεια και συνυπάρχει με την ευεξία και την ευζωία που χαρακτηρίζει τα νησιά μας.
-          Να συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε μια σταθερή βάση έτσι ώστε να δώσουμε στη Περιφέρεια της αναγκαία τεχνογνωσία και καινοτομία που έχει ανάγκη.
Και όλα αυτά δεν γίνονται με γιορτές και πανηγύρια, ούτε με εργολαβίες κάθε τύπου, ούτε με ευκαιριακές προεκλογικές χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες. Γίνονται με ισχυρές υπηρεσίες και αναπτυξιακές δομές (Περιφερειακό Ταμείο, ΚΕΚΑΠΕΛ, ΚΑΕΕΚΤ, ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ, Αναπτυξιακή κλπ) που να δουλεύουν πάνω σε ένα σωστά επεξεργασμένο επιχειρησιακό σχέδιο με στόχους. Και προαπαιτούν ειλικρινή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους πάνω στο σχέδιο αυτό ώστε να υπάρξει σταθερή συνεργασία και συμπόρευση.
Και πάνω απ’όλα απαιτεί τη διαμόρφωση ΟΡΑΜΑΤΟΣ που να αγκαλιαστεί από τους ΠΟΛΙΤΕΣ των νησιών μας ώστε να υπάρξει η αναγκαία ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και να δώσει μια προωθητική δύναμη που την έχουν ανάγκη ώστε να ξεκολλήσουν από τον μικροπολιτικό και πελατειακό βάλτο που τα οδήγησαν οι προσωπικές στρατηγικές.
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για να μην συζητάμε σε άλλα πέντε χρόνια για τα ίδια προβλήματα.
Γιάννης ΣΠΙΛΑΝΗΣ – Υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Συνέντευξη Σπιλάνη στα Πολιτικά Λέσβου


1.Μεταναστευτικό ,Αγροτική Πολιτική ,Ακτοπλοϊκό, Τουρισμός … Οι άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί ο Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Β’Βαθμού και ο επικεφαλής Περιφερειάρχης είναι κυρίως αυτοί .Μέσα στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις πως τα έχετε οργανώσει ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα;
Αντιλαμβάνομαι κα Γκιγκιλίνη ότι εκφράζετε με αυτή την ερώτηση την αγωνία των συμπατριωτών μας να δουν συγκεκριμένο έργο σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.  Αναφέρεστε σε θέματα στα οποία η εμπλοκή της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής ήταν ελάχιστη ή μηδενική γιατί είτε δήλωνε αναρμόδια, είτε δήλωνε ότι είχε άλλες προτεραιότητες όπως άλλωστε φαίνεται από τις δαπάνες του προϋπολογισμού που κατευθυνθήκαν κατά 60% στο οδικό δίκτυο και κατά 20% σε καθαρισμούς ρεμάτων. Η κύρια προεκλογική μας δέσμευση, που αποτυπώνεται ήδη από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τις επισκέψεις στα νησιά, είναι να δώσουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων των νησιών για να δημιουργούν νέα εισοδήματα και θέσεις εργασίας στηρίζοντας τις σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας.
Για παράδειγμα το σύνθημα μας «από το χωράφι στο ράφι και στο τραπέζι του τουρίστα» αποτυπώνει τη πρόθεση μας να παρέμβουμε σε κρίσιμες φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας ώστε μαζί με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μεταποιητές και τους τουριστικούς επιχειρηματίες να πετύχουμε την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που να ξεχωρίζουν στην αγορά για την υψηλή ποιότητα τους και που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα των νησιών, αφού θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά τους και τη μοναδική παραγωγική παράδοση τους. Και όπως μας λένε όλοι οι συνομιλητές μας, προϋπόθεση όλων είναι η κατάρτιση των επαγγελματιών, των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε αλλά και στις νέες προκλήσεις που έρχονται. 
Διαβούλευση, συνεργασία, αξιοποίηση της γνώσης, σχέδιο, αναδιάταξη του μηχανισμού λειτουργίας της Περιφέρειας και επανεκκίνηση αναπτυξιακών δομών όπως πχ. η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το ΚΕΚΑΝΑΛ και η ΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ σε νέες βάσεις, αποτελούν τις λέξεις κλειδιά που θα χαρακτηρίσουν τη δράση μας από τη 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Πάνω από όλα οφείλουμε να εξηγήσουμε και στον τελευταίο πολίτη των νησιών μας, ανεξάρτητα από το αν θα μας ψηφίσει, τι πρέπει να περιμένει και να απαιτεί από μια περιφερειακή αρχή.

2.Οι εισηγήσεις σας στο Περιφερειακό συμβούλιο αφορούσαν πολλές φορές στο τουριστικό κομμάτι .Είναι ένα θέμα με το οποίο έχετε ασχοληθεί αρκετά και οι προτάσεις σας δεν ακούστηκαν ούτε εφαρμόστηκαν .Από πια βάση θα ξεκινούσατε ώστε να αποκτήσουμε τουριστικό προϊόν ;
Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, τις απόψεις μου για τον τουρισμό τις καταθέτω δημόσια εδώ και πάνω από 30 χρόνια με διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις μου με την ιδιότητα του ειδικού στα θέματα του τουριστικού σχεδιασμού. Δυστυχώς μέχρι τώρα οι δημοτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές αρχές προτίμησαν τα …..εύκολα, δηλαδή να δαπανούν τεράστια ποσά στη τουριστική προβολή που έχει αποδειχθεί, εκ του αποτελέσματος των τελευταίων 20 ετών, εντελώς λανθασμένη γιατί όπως αναφέρετε δεν υπάρχει διακριτό τουριστικό προϊόν με χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψει να διεισδύσει με επιτυχία στην αγορά.
Οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις αφίξεις πολύ πριν τη προσφυγική αλλά και την οικονομική κρίση που δεν ξεπερνούν αυτές του 1999 , το ύψος της ημερήσιας δαπάνης που βρίσκεται στο 60% της μέσης εθνικής, η απασχόληση που είναι περιορισμένη και ανειδίκευτη, η τουριστική περίοδος που είναι μικρή και πολλά άλλα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, αποτυπώνουν τα δομικά προβλήματα του τουρισμού, συνέπεια της ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
Οι συζητήσεις που έχουν γίνει παλαιότερα αλλά και στη πρόσφατη περιοδεία μου σε όλα τα νησιά αναδεικνύουν τρεις προτεραιότητες:
-      Ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού με έμφαση στην σωματική και ψυχική ευεξία με βάση:
o     α) περπατήματα στη φύση για την ανακάλυψη μοναδικών τοπίων, μνημείων, οικισμών, ειδών χλωρίδας και πανίδας, γεωτόπους,
o    β) γαστρονομία με βάση ποιοτικά διατροφικά προϊόντα,
o    γ) αθλήματα και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά,
o    δ) πολιτιστικές δραστηριότητες βασισμένες στους ξεχωριστούς πόρους (μνημεία, μουσεία, ήθη, έθιμα, σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή),
o    ε) χρήση θερμών-ιαματικών πηγών κλπ
Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό της αξιοποίησης των δημόσιων πόρων και της ενεργοποίησης ιδιωτών με στόχο: ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα παράγουν προϊόντα με υψηλή ζήτηση και προστιθέμενη αξία
-      Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από ιδιώτες μέσα από δράσεις κατάρτισης εργοδοτών και εργαζόμενων και αναβάθμισης του παγίου κεφαλαίου
-      Αναδιοργάνωση της πολιτικής τουριστικής προβολής με βάση τη διακριτή εικόνα του κάθε νησιού και αξιοποιώντας τις σύγχρονες τάσεις του e-marketing     

Η υλοποίηση των παραπάνω περνά μέσα από την ανατροπή του συστήματος λήψης αποφάσεων. Θα χρειαστεί να περάσουμε από τις μεμονωμένες, συχνά αντιφατικές και τελικά αναποτελεσματικές δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων σε μια συντεταγμένη, κοινά συμφωνημένη στρατηγική, που να βασίζεται στην επιστημονική γνώση και στην εξειδικευμένη επαγγελματική εμπειρία. Πρέπει να τελειώσει μια για πάντα η πρακτική χρηματοδότησης μέσα από τα κονδύλια της τουριστικής προβολής παρεμβάσεων με άρωμα προηγούμενων δεκαετιών που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
  
3.Εχοντας το μεταναστευτικό σαν βαρίδι τα τελευταία χρόνια πως θεωρείτε ότι μπορεί η Περιφέρεια να αντιστρέψει το κλίμα ; Μπορεί ένα αρνητικό γεγονός να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα;
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού απαιτεί πρώτα μια ψύχραιμη και τεκμηριωμένη αποτύπωση των επιπτώσεων του και την αξιολόγηση των μέχρι τώρα ενεργειών. Δύο είναι οι βασικοί τομείς που θίχτηκαν από το προσφυγικό:
-      ο τουρισμός κυρίως το 2016, λιγότερο το 2017 και πολύ λιγότερο το 2018.
Δυστυχώς η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από παρότρυνση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, έπαψε να λειτουργεί δύο μήνες αργότερα, ενώ οι δημοσιογράφοι που προσέλαβε η Περιφέρεια δεν ασχολήθηκαν με την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά με την προσωπική προβολή της κας Καλογήρου. Πάντως οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό παραδέχονται ότι οι ξένοι επισκέπτες των νησιών δεν ενοχλούνται από τη παρουσία αλλοδαπών τους οποίους έχουν συνηθίσει να βλέπουν σε μεγάλους αριθμούς στις χώρες τους. Τέλος δεν έγινε καμιά οργανωμένη προσπάθεια για αξιοποίηση του γεγονότος ότι τα νησιά μας έγιναν γνωστά στα πέρατα του κόσμου για το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που έδειξαν εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και του γεγονότος ότι στα νησιά μας ήρθαν χιλιάδες ανώνυμοι εθελοντές και πολλοί επώνυμοι.
-      Η κανονικότητα της ζωής των ντόπιων εξ αιτίας της υπερφόρτωσης των υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος (νοσοκομεία, τράπεζες, ταχυδρομεία, ΟΑΕΔ κλπ) αλλά και γενικά των δημόσιων χώρων (πχ. πλατείες, παιδικές χαρές κλπ), της υποβάθμισης των χώρων στη περίμετρο των ΚΥΤ λόγω του υπερπληθυσμού των δομών και της έλλειψης σωστών υποδομών σ’αυτές και της αύξησης της μικρής παραβατικότητας. Περισσότερο όμως απ’όλα ενοχλεί «ο φόβος στο άγνωστο» που καλλιεργήθηκε από ομάδες με συγκεκριμένα συμφέροντα και στόχευση.
Διατηρώντας ψηλά το πρωτοφανές αίσθημα αλληλεγγύης που δείξαμε αυθόρμητα οι νησιώτες έχοντας ψηλά στις προτεραιότητες μας τις ανθρώπινες αξίες που προκρίνουν το δικαίωμα στη ζωή, θα δουλέψουμε με συγκεκριμένες δράσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες και να αξιοποιήσουμε προς όφελος της δικής μας κοινωνίας, που δοκιμάζεται από μια δεκαετία κρίσης, ότι θετικό υπάρχει.    

4.Εχετε σχέδια για να συνδεθούν τα νησιά μεταξύ τους; Με ποιόν τρόπο;
Από την εποχή της λειτουργίας της κρατικής Περιφέρειας πολλοί επένδυσαν στον ανταγωνισμό μεταξύ των νησιών, καλλιεργώντας την ψυχολογία του «ρηγμένου» νησιού, σε σχέση με τα γειτονικά και κυρίως την έδρα της Περιφέρειας την πολυπληθέστερη όλων Λέσβο. Συχνά είχαν δίκιο , αν και η «προτίμηση» της Λέσβου δεν έχει δώσει εμφανή αναπτυξιακά αποτελέσματα όπως δείχνουν τα δεδομένα, οικονομικά και πληθυσμιακά: οικονομική συρρίκνωση και πληθυσμιακή αποψίλωση αποτελούν το αποτέλεσμα  της ……αναποτελεσματικής χρήσης των εκατοντάδων εκατομμυρίων που δαπανήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια με άλλες προτεραιότητες.  Και η ίδια νοοτροπία συνεχίζεται μέχρι της μέρες μας.
Καλλιέργησαν επίσης την άποψη ότι το κάθε νησί έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα που δεν μπορούν να βρουν απάντηση με μια οριζόντια λύση. Οι πρόσφατες επισκέψεις μας επιβεβαίωσαν την επιστημονικά τεκμηριωμένη περί νησιωτικότητας άποψη μας: υπάρχουν κοινά προβλήματα που απαιτούν οριζόντιες λύσεις με τοπικές εξειδικεύσεις. Οι μελισσοκόμοι των νησιών μας έχουν ως κοινά προβλήματα την ανάγκη για διατήρηση του υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος με τα αρωματικά φυτά που δίνουν ποιότητα και ιδιαιτερότητα στο προϊόν, την ανάγκη για πιστοποίηση και τυποποίηση του προϊόντος και τέλος την ανάγκη να βρουν αγορές που θα τους δώσουν αξιοπρεπείς τιμές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς σταφυλιών, στους ελαιοπαραγωγούς, στους μαστιχοπαραγωγούς, στους παραγωγούς τουριστικών υπηρεσιών, τους παραγωγούς προϊόντων διατροφής κλπ.
Η «σύνδεση» των νησιών μας μεταξύ τους, απαιτεί ένα κοινό όραμα που θα ενώνει σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να αποκτήσουμε την κρίσιμη αναπτυξιακή μάζα. Το «Αιγαίο-Αρχιπέλαγος» κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, με το μοναδικό γεω-περιβάλλον και τις ισχυρές παραγωγικές και πολιτιστικές παραδόσεις μπορεί να αξιοποιήσει τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας κοινότητας που αναζητά ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα με έντονη ταυτότητα, αλλά και μοναδικούς τόπους για να επισκεφθεί. Ας αποφασίσουμε ότι τα Θέρμα της Λήμνου, μαζί με τις πολλές πηγές της Λέσβου, τα Αγιάσματα της Χίου και τα Θέρμα της Ικαρίας αποτελούν τμήματα ενός μονοπατιού ευεξίας που μπορεί να αξιοποιήσει τα ξεχωριστά μονοπάτια των νησιών μας ώστε οι επισκέπτες μας να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Ας δούμε τις ιδιαιτερότητες μας όχι ως μειονεκτήματα που μας χωρίζουν, αλλά ως πλεονεκτήματα που μας ενώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς.

5.Το ακτοπλοϊκό και η ανύπαρκτη σύνδεση των νησιών και το κόστος των ναύλων αποτρέπει μεγάλη μερίδα επισκεπτών στα ακριτικά νησιά. Πως θα το ξεπεράσετε;
Η οικονομική κρίση ανέκοψε την πλήρη αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού στόλου και του δικτύου μεταφορών αφού περιόρισε το μεταφορικό έργο των νησιών μας σε εμπορεύματα και επιβάτες, αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης άγονων γραμμών από την πολιτεία. Για όποιον θυμάται οι συνδέσεις Λέσβου-Χίου με Πειραιά είχαν γίνει μόλις 4 την εβδομάδα. Το «προσφυγικό» και η σημαντική αύξηση σε μετακινήσεις που δημιούργησε αποτέλεσε μια αιτία ώστε τα δρομολόγια αυτά να ξαναγίνουν 6 την εβδομάδα αλλά και να υπάρχουν τον χειμώνα 6 και 7 πτήσεις την ημέρα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη όταν παλαιότερα ήταν 2 με 3.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την ελκυστικότητα των νησιών όλο το χρόνο και το αναπτυξιακό μας σχέδιο κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση. Η Σαντορίνη δεν είναι «πιο κοντά» στον Πειραιά, αλλά έχει δυνατό brand και με τον τρόπο αυτό «επιβάλλει» στην αγορά μια διαφορετική συμπεριφορά. Ας εστιάσουμε τις προσπάθειες μας προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το ευρωπαϊκό και ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις Υπηρεσίες Δημοσίου Συμφέροντος ώστε να εξασφαλίσουμε την εδαφική συνοχή μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις. Η πολιτική των «κραυγών» ή των «επιστολών-δελτίων τύπου» μπορεί να χαϊδεύουν αυτιά, αλλά δείχνουν ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα. 

6.Υπάρχει τελικά πράσινη ενέργεια στα νησιά του Β.Α.Αιγαίου ;
Η ενέργεια είναι από τα θέματα που δεν έχουν απασχολήσει καθόλου την αυτοδιοίκηση παρά το γεγονός ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην ανάπτυξη των νησιών. Θεωρούσαμε ότι είναι  «δουλειά» του κράτους και αποφεύγαμε να ανακατευτούμε παρά μόνο αν θέλαμε να γκρινιάξουμε για κάποια απόφαση του. Σήμερα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, όπως αυτό για τις ενεργειακές κοινότητες που πρέπει να το αξιοποιήσουμε στη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Όπως επίσης θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το οπλοστάσιο για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που αποτελεί όχι μόνο μια περιβαλλοντική πληγή, αφού μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα, αλλά και ένα τεράστιο κόστος για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις τουριστικές.    

7.Γιατί να σας ψηφίσουν οι νησιώτες ; Ποιες θα είναι οι διαφορές σας στην πολιτική που θα χαράξετε σε σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει η Κα Καλογήρου .
Νομίζω ότι οι απαντήσεις που έδωσα στα ιδιαίτερα κρίσιμα ερωτήματα σας μου επέτρεψαν να καταδείξω τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο προγραμμάτων, ειδικά αν συγκριθούν με τις πρακτικές της περιφερειακής αρχής. Διαφορές που φάνηκαν μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στον δημόσιο λόγο που αναπτύξαμε στα 5 χρόνια που πέρασαν, αλλά και στα χρόνια που προηγήθηκαν.
Οι βασικές αρχές της παράταξης μας που συνοψίζονται στο τρίπτυχο «Συμμετοχική Αυτοδιοίκηση, Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη και Αλληλεγγύη για όλους» δίνουν το στίγμα για το πώς πορευθήκαμε μέχρι τώρα θα πορευθούμε αύριο. Η σύγκριση του ονόματος και του λογότυπου των δύο παρατάξεων αποτυπώνει ξεκάθαρα το μέγεθος των διαφορών. Γιατί εμείς έχουμε ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ και το αποδεικνύουμε καθημερινά καταθέτοντας επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, μέρος ενός συνολικού σχεδίου που βασίζεται στη γνώση και στην εμπειρία και θα προχωρήσουμε αξιοποιώντας τον κάθε πολίτη των νησιών μας, την κάθε προσπάθεια, το κάθε ευρώ.
Τις τελικές συγκρίσεις θα τις κάνουν οι πολίτες που τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας για να «προωθήσουμε» τα νησιά μας σε ένα καλύτερο αύριο.

Επί της ουσίας ........ ρεπορτάζ από Χίο

Ο χρήστης Ioannis Spilanis είναι με τους Gioula Argyroudi και Missetzis George.
Οι συναντήσεις "επί τους ουσίας" συνεχίστηκαν και χτες. Πήγαμε στη ΒΙΑΛ για να δούμε απο κοντά τη τωρινή κατάσταση του ΚΥΤ αλλά και να δούμε πως η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει τόσο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών οσο παραμένουν ώστε να μειώνονται οι εντάσεις τόσο στο εσωτερικό του ΚΥΤ, οσο και στη γύρω περιοχή, ειδικά μέσα απο την δημιουργική απασχόληση των ανηλίκων και οχι μονο. Όπως μας είπε η Δ/ντρια η μείωση του αριθμού των προσφύγων στο όριο της χωρητικότητας του κεντρου εχει βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες.
Στη συνέχεια πήγαμε στο Χαλκειός για να δουμε και την άποψη του προέδρου της τοπικής Κοινότητας, αφού δική μας άποψη ειναι οτι ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και το δικαίωμα των μόνιμων κατοίκων για ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή αποτελούν για μας στόχο . Ακουσαμε προσεχτικά τον κ.Φουτρακη σχετικά με τα προβληματα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις παρέμβασης.
Στην ιδια συναντηση ηταν και ο Προεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που μας μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα του πρωτοβάθμιου πλέον Συνεταιρισμού, αλλα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεμονωμένοι παραγωγοί, οι λίγοι που εχουν παραμείνει. Επαναλάβαμε τη δέσμευση μας για σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό με στόχο τη βελτίωση τόσο της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος όσο και του εισοδήματος των παραγωγών.
Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η τρίτη της παρέας, η νεαρή επιχειρηματίας Αργυρώ Κουτσουραδη που καλλιεργεί και τυποποιεί αρωματικά φυτά της χιώτικης υπαίθρου. Η αγάπη με την οποία περιβάλει τη δουλειά της αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας εφόσον ομως η Περιφερεια κάνει τη δική της δουλειά που αφορά τοσο στο να φτάσουν τα βότανα της χιακης γης στο φλυτζάνι του καθε καφενείου, αλλα και να στηρίξει την εξαγωγική προσπάθεια μέσω της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ που θα ενεργοποιήσουμε σε νεες βάσεις.
Τέλος επισκευθηκαμε το εργοστάσιο των Χυμων Χιου για να συζητήσουμε προβληματα και δυνατότητες ανάπτυξης με τον Δ/ντη κ.Ζαναρα, αλλα και γενικοτερα προβλήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα στο νησί. Ειχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τη πορεία του Επιχειρηματικού Παρκου, που οπως συμβαινει και με μια ανάλογη πρόταση του Επιμελητηρίου Λεσβου θα μας απασχολήσουν στο πλαίσιο της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλα και της ποιοτητας ζωής των κατοίκων των νησιών.
Η ημέρα τελείωσε με τη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό. Περισσότερα γι' αυτην μπορείτε να διαβάσετε στην Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ που έκανε σχετικό ρεπορτάζ (https://www.politischios.gr)
https://www.politischios.gr/…/o-mitos-sto-laburintho-tou-to…
https://www.politischios.gr/…/g-spilanes-pleon-uparkhei-e-g…

Επίσκεψη στο ΚΥΤ Μόριας - Δήλωση


Το ΚΥΤ της Μόριας επισκέφτηκαν χτες 5/2 ο Π. Σύμβουλος και επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βόρειου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης και η Περ.Σύμβουλος Μαρία Νικολάρα. Κατά την επίσκεψη είχαν συνάντηση εργασίας  με το Διοικητή του κ. Γιάννη Μπαλμπακάκη. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ, τα προβλήματα του Κέντρου και της γύρω περιοχής καθώς και οι θέσεις της παράταξης όπως έχουν εκφραστεί   στο πλαίσιο Αλληλεγγύη για όλους.
 Ο Γιάννης  Σπιλάνης μετά το τέλος της συνάντησης έκανε την παρακάτω δήλωση: ‘’Επισκεφτήκαμε σήμερα το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, ανοίγοντας και τη συζήτηση για τον τρίτο βασικό άξονα της προγραμματικής μας διακήρυξης που είναι η Αλληλεγγύη για όλους. Στο ΚΥΤ της Μόριας γίνεται μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά και νοιώθουμε την ανάγκη να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τόσο το Διοικητή κ.Μπαλμπακάκη όσο και τον τελευταίο εθελοντή και εργαζόμενο .
Όπως έχουμε υποστηρίξει δημόσια πολλές φορές το προσφυγικό - το οποίο είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα του οποίου η διαχείριση έλαχε στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά - αφορά το δικαίωμα ταυτόχρονα μεταναστών και προσφύγων στη ζωή και σε μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και των μονίμων κατοίκων για μια ομαλή ζωή.  Κατά συνέπεια η βελτίωση της προσωρινής διαβίωσής τους στα νησιά μας με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση αλλά και η απόκτηση δεξιοτήτων παράλληλα με δημιουργική απασχόληση των ενήλικων αποτελούν αναγκαίες δράσεις για μείωση των εσωτερικών τριβών αλλά και βελτίωσης της εικόνας των νησιών προς τα έξω. Παράλληλα η ενίσχυση των δομών που επιβαρύνονται από τους προσωρινούς κατοίκους των νησιών όπως υγείας, παιδείας, ΕΛΤΑ, ΟΑΕΔ, τράπεζες κλπ είναι απαραίτητη.
Η ανάγκη για λειτουργία των ΚΥΤ κάτω από τα όρια της χωρητικότητάς τους, όσο διαρκούν οι ροές στα νησιά μας, διασφαλίζει τα δικαιώματα αυτά και ταυτόχρονα την κανονικότητα της ζωής στα νησιά μας, εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες μας και αποτρέπει την επικράτηση ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων και πρακτικών, πολύ περισσότερο  μάλιστα όταν κάποιοι έντεχνα τις καλλιεργούν, σε βάρος εν τέλει των νησιών μας. Ο στόχος είναι διπλός: βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία. Βασική όμως προτεραιότητα, στην οποία ρόλο έχουν και οι πολίτες όλων των χωρών και στην οποία χωρίς υποκρισία πρέπει να σκύψει η διεθνής κοινότητα, είναι ο τερματισμός των πολέμων και η αποτελεσματική υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων χωρών, προκειμένου να πάψουν οι αιτίες της προσφυγιάς.
Αν και οι αρμοδιότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι σχετικά περιορισμένες, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα καλών πρακτικών διαχείρισης του προσφυγικού σε άλλες περιοχές, με αποτελέσματα και παγκόσμια αναγνώριση, που δίνουν τεχνογνωσία και μπορούν να έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Καλές πρακτικές που αφορούν την δημιουργία ειδικών δομών για ασυνόδευτα παιδιά, για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και αξιοποίηση των χιλιάδων ξένων επισκεπτών των νησιών μας (δράσεις που εγκατέλειψε η περιφερειακή αρχή), δράσεις συντονισμού για αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, δράσεις ενσωμάτωσης  κλπ.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει σχέδιο έκτακτων αναγκών και τα μέσα εκτέλεσης του όπως ο νόμος ορίζει, ενώ αντίθετα να υπάρχουν ενέργειες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτές όπως πχ η απειλή της περιφερειακής αρχής για κλείσιμο των ΚΥΤ. Εργαζόμαστε πάνω σ αυτό το θέμα και πρόθεσή μας ως επόμενη Περιφερειακή αρχή είναι να κάνουμε πράξη τον βασικό μας πυλώνα Αλληλεγγύη για όλους.’’  



Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής 2018 Σπιλάνης προς Καλογήρου: στα νησιά του Β.Αιγαίου σας ξέρουν μόνο οι εργολάβοι


Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής 2018
Σπιλάνης προς Καλογήρου: στα νησιά του Β.Αιγαίου σας ξέρουν μόνο οι εργολάβοι
Τελευταίος απολογισμός της απερχόμενης περιφερειακής αρχής και ακολουθείται η ίδια τακτική γεγονός που δεν μας εκπλήσσει καθόλου: από τη μια πλευρά η αποστολή των υπηρεσιακών εκθέσεων που αναφέρονται σε διοικητικές πράξεις αλλά όπως είναι φυσιολογικό όχι σε αποτελέσματα πολιτικής και από την άλλη «γλαφυρές» παρουσιάσεις των αντιπεριφερειαρχών χωρίς ουσία και δεδομένα ώστε να κρίνουμε εμείς και οι πολίτες των νησιών μας το αποτέλεσμα της δράσης της περιφερειακής αρχής. Αλλωστε τι απολογισμός να γίνει για ένα ανύπαρκτο πρόγραμμα όπως έχουμε επισημάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να επισημάνουμε για άλλη μια φορά άλλο μεμονωμένα έργα και άλλο σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους.
Θα επικεντρωθώ ιδιαίτερα στα πεπραγμένα της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, όπου υπάρχουν οι απορροφήσεις του έτους που πέρασε. Ενας τραγικός απολογισμός που δύσκολα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κωδικούς. Επισημαίνουμε μεταξύ άλλων:
-          Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσό που δαπανήθηκε από το ΕΣΠΑ, μόλις 1,176 εκ. γεγονός που δηλώνει ότι χρειάζονται πολλά χρόνια ώστε να υπάρξει απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ο προϋπολογισμός διπλασιαστεί
-          Το επίσης χαμηλό ποσό από τους ΚΑΠ: 406 χιλ, γεγονός που σημαίνει ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι δεν είστε έτοιμοι να απορροφήσετε όσα χρήματα ήρθαν
-          Το τραγικά χαμηλό ποσό μελετών: 296 χιλ, που σημαίνει ότι δεν προετοιμάζετε το μέλλον της Περιφέρειας
Η κατάσταση είναι ακόμη οδυνηρότερη αν δούμε την απορρόφηση ανά θεματική ενότητα. Όπως έχουμε επισημάνει και από προηγούμενα χρόνια:
-          9,3 εκ ή 59% σε οδοποιία και μάλιστα πολύ υψηλό ποσοστό σε συντηρήσεις  
-          3 εκ ή 20% σε καθαρισμούς χείμαρρων
-          Και το υπόλοιπο 20% σε άλλες παρεμβάσεις ενδεικτικό της φιλοσοφίας της περιφερειακής αρχής
Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει συγκριτική εικόνα με όσα προγραμματίστηκαν. Είναι μια πάγια τακτική της Περιφερειακής Αρχής. Αλλά τουλάχιστον στη περίπτωση αυτή έχουμε τον απολογισμό κάτι που δεν συμβαίνει με τον τακτικό προϋπολογισμό

Αγροτική Ανάπτυξη: Διεκπαιρεωτικές διαδικασίες από υπηρεσία και όχι αναπτυξιακός σχεδιασμός όπως πολύ ειλικρινά μας είπε ο κ.Αδαμίδης
Σωρεία προγραμματικών συμβάσεων την τελευταία χρονιά χωρίς ένα προγραμματισμό για το πώς όλα αυτά θα αξιοποιηθούν αφού δεν έχουν τεκμηριωθεί με δεδομένα σε ότι αφορά τη παραγωγή και τους τρόπους αξιοποίησης.
Αρδευτικά έργα που δεν τελειώνουν ποτέ, φράγματα που πλημμυρίζουν και δημιουργούν κινδύνους για τους πολίτες, φράγματα άδεια. Η ευθύνη δεν ανήκει σε κανέναν
Σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων που δεν γίνονται ενώ υπάρχουν τα χρήματα αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής. Και από την άλλη πλευρά ανεξέλεγκτα ζώα τρώνε τα πάντα με αποκορύφωμα την Ικαρία
Σφαγεία σε Σάμο και Ικαρία………άγνωστες λέξεις, αλλά κατά τα άλλα υπάρχουν παρεμβάσεις υπερ των κτηνοτρόφων. Το ίδιο σε ότι αφορά και τους ελαιοπαραγωγούς ενώ η δακοκτονία που γίνεται είναι αναποτελεσματική και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος στις τσέπες των αγροτών.
Αγροδιατροφική Σύμπραξη δεν λειτουργεί. Σχεδόν όλα τα χρήματα διατέθηκαν για τη συμμετοχή σε εκθέσεις για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα πέρα από τις φωτογραφίες που βλέπουμε στα ΜΜΕ
Όμως χωρίς συστηματική παρέμβαση που να υποστηρίζει τον παραγωγό από «το χωράφι ως το ράφι» δεν μπορεί να φέρει βιώσιμα αποτελέσματα.

Τουρισμός
Παρά το αρχικό σχέδιο που εγκρίθηκε αρχικά και περιλάμβανε μια σειρά δράσεων αλλά και τις  κατά καιρό παρεμβάσεις της κας Καλογήρου για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού το μόνο υλοποιείται είναι η προβολή του τουρισμού όπως φαίνεται στον απολογισμό. Μια προβολή που βασίζεται σε αρχές περασμένων δεκαετιών με ιστοσελίδες που είναι κυριολεκτικά «απολιθωμένες».
Το σχέδιο προβολής που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το περιμένουμε ακόμη και βέβαια έχει συνταχθεί με βάση τις προδιαγραφές που έδωσε η V&O την επιχείρηση της οικογένειας Βαρβιτσιώτη με βάση τη μελέτη που είχε αναθέσει προσωπικά η κα Καλογήρου.
Προφανώς και δεν ακούσαμε τίποτα για δράσεις σύνδεσης αγροδιατροφής και τουρισμού, δεν ακούσαμε κάτι για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού αλλά και άλλες μορφές τουρισμού που να βασίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών
Δημιουργήθηκαν περιφερειακές και κεντρική επιτροπές τουρισμού που δεν συστάθηκαν καν με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός της προβολής να μην γίνεται με τους άμεσα ενδιαφερόμενους
Η Επιτροπή Αγροδιατροφής και Τουρισμού λειτουργεί μόνο για την έγκριση του ετήσιου σχεδίου
Από τον απολογισμό που μας κατατέθηκε αλλά και από τη παρουσίαση της κας Σαραντινού είδαμε να έχουν γίνει δράσεις κυρίως στη Λέσβο και δευτερευόντως στη Χίο, ενώ λείπουν εντελώς οι δράσεις από Λήμνο και Ικαρία και εντελώς από τα μικρά νησιά.

Περιβάλλον
Σχεδιασμοί ψηφίστηκαν (πχ. διαχείριση στερεών αποβλήτων, διαχείριση λεκανών απορροής) αλλά δεν παρακολουθούνται κατά πόσο υλοποιούνται με τα προβλήματα ορατά.
Εγκρίσεις ΜΠΕ, αλλά χωρίς πχ. να έχουμε εικόνα που βρίσκεται το επίπεδο της ραδιενέργειας στα νησιά όταν εγκρίνουμε τις ΜΠΕ που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες
Ο κ. Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στους καθαρισμούς χείμαρρων γενικά και αόριστα, ενώ μετά από 2 μήνες δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση για καταστροφή στο βιότοπο στο Μετόχι που έκανε ο εργολάβος που πλήρωσε η Περιφέρεια.

Απολογισμός Νομικών προσώπων της Περιφέρειας = ανύπαρκτος Περιφερειακό Ταμείο, ΚΕΚΑΠΕΛέσβου, ΚΑΑΕΚΤ Σάμου. Η μόνη παρέμβαση της ομάδας Καλογήρου για το τελευταίο είναι να ζητήσει από το Περιφερειακό Ταμείο να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να πληρώνεται ο μισθός του κ.Πανουράκη
Ερωτήσεις και επερωτήσεις που δεν απαντιούνται και όταν απαντιούνται δεν είναι επι της ουσίας όπως η τελευταία για τους συνεργάτες της Περιφέρειας όπου η κα Περιφερειάρχης κρύφτηκε για μια ακόμη φορά πίσω από την υπηρεσία που απάντησε αντ’αυτής. Η απάντηση μας ομιλεί για τη νομιμότητα αλλά όχι για την ουσία. Και όπως είναι γνωστό ότι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Βασικό Ερώτημα στο οποίο καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε μετά από 4,5 χρόνια που βρίσκεται η Περιφέρεια
Δεν είδαμε καμία αναφορά στο αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο αλλά ούτε στα ετήσια σχέδια για να δούμε τι είχε σχεδιαστεί και τελικά υλοποιήθηκε
Δεν λειτούργησαν συλλογικά όργανα και δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τους φορείς
Δεν έχουμε μια εικόνα για τη κατάσταση του οδικού δικτύου για το οποίο κόπτεστε ιδιαίτερα και να δούμε τι ακριβώς έχετε κάνει και να μπορούμε να δούμε τι προτείνουμε για το μέλλον. Θυμάστε κ.Βαλσαμίδη ότι σας το είχα ζητήσει και το είχατε υποσχεθεί
Δεν έχουμε καμία απάντηση για το πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα και πως στηρίχθηκαν οι παραγωγοί όλων των κλάδων σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας  και αν αντιστράφηκε η τάση για μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της μείωσης του πληθυσμού στα νησιά της. Δεν είδαμε πουθενά δεδομένα για την εξέλιξη της απασχόλησης και των δράσεων σας για την αντιμετώπιση της ανεργίας που υπάρχει.
Δεν μπορούμε να δούμε ποιες είναι οι δράσεις σας που θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα των νησιών για τη συγκράτηση ή και τη δημιουργία επιχειρήσεων και τη συγκράτηση ή για την αύξηση του πληθυσμού.
Αυτή η οπτική δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση στη φιλοσοφία των δικών σας παρεμβάσεων με άμεση συνέπεια τη Περιφέρεια και το έργο της να τα γνωρίζουν μόνο οι εργολάβοι αλλά όχι οι πολίτες των νησιών.

Γιάννης Σπιλάνης

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...