Συνέντευξη στον ΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ 6/7 για θέματα της επικαιρότητας (ΦΠΑ, ευρωπαϊκοί πόροι, προσφυγικό, τουρισμός)


Συνέντευξη στον ΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ 6/7 για θέματα της επικαιρότητας (ΦΠΑ, ευρωπαϊκοί πόροι, προσφυγικό, τουρισμός)

  1. Ο ευθύς συσχετισμός διατήρησης του ΦΠΑ με το προσφυγικό θεωρείται θετική ή αρνητική εξέλιξη για τα νησιά μας;
Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά αποτελεί αναμφισβήτητα μια «ανακούφιση» των κατοίκων των νησιών αυτών. Οπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενες παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΦΠΑ είναι ένας κοινωνικά άδικος φόρος που ταυτόχρονα συμβάλει στη μείωση του υψηλού κόστους λειτουργίας των νησιωτικών οικονομιών επιβαρύνοντας τη διαβίωση των νοικοκυριών, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την λειτουργία του κράτους. Είχαμε επισημάνει ότι το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με το προσφυγικό θέμα διότι αποτελεί ένα «οριζόντιο» θέμα που αφορά ΟΛΑ τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα αν θίγονται από το προσφυγικό ή όχι.
  1. Το ευρωπαϊκό αντίδωρο των 330 εκ. ευρώ για την προσεχή Προγραμματική Περίοδο είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις ταύτισης των νησιών ως προσφυγικούς υποδοχείς;
Ο διπλασιασμός των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία –εφόσον επιβεβαιωθεί στη πράξη- δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντίδωρο». Αντίθετα είναι ένα τεράστιο ποσό που πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Περιφέρειας που έχουν οδηγήσει σε μια συρρίκνωση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας (23% του ΑΕΠ από γεωργία, μεταποίηση τουρισμό σε αντίθεση με 39% στο Ν.Αιγαίο και 37% στη Κρήτη και σε εξάρτηση από τον δημόσιο τομέα (32% έναντι 16% στο Ν.Αιγαίο και 21% στη Κρήτη) και μείωση του ποσοστού απασχόλησης που στην ΠΒΑ είναι μόλις 35%, ενώ στην ΠΝΑ είναι 44% και στη Κρήτη 42%.
Ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι όποιες αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό η μείωση των εσόδων από τις 60.000 λιγότερες αφίξεις του 2016 (χωρίς τον υπολογισμό της αύξησης των Τούρκων που όμως μένουν πολύ λίγο στα νησιά μας)  αντιστοιχεί σε 1.150 κατοίκους σε ετήσια βάση και σε 21 εκ €. Οι επιπλέον προσωρινοί κάτοικοι (Frontex, ΜΚΟ, κλπ) και επιπλέον ντόπιοι απασχολούμενοι έχουν δαπανήσει πολύ περισσότερα την ίδια χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκαταστήσουμε τον τουρισμό από πρόσφυγες, ούτε να θεωρήσουμε ότι η ροή αυτή των χρημάτων αποτελεί ανάπτυξη. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές στις εκτιμήσεις και όχι κινδυνολόγοι.
  1. Υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης στη διαφαινόμενη εξέλιξη; Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκτίμησε με επάρκεια τη φορά των πραγμάτων;
Από το 2015 έχω υπογραμμίσει ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει χρόνια και είχαμε δεχτεί να συμμετάσχουμε σε «Επιτροπή Κρίσης» τόσο συνολική, όσο και για τον τουρισμό ειδικά. Όλα αυτά, ενώ ήταν αρχική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, πολύ γρήγορα ατόνησαν. Ετσι η κα Καλογήρου έχει αναλάβει προσωπικά εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού.
4. Αλλάζει πια η στρατηγική της Περιφέρειας μετά τις τελευταίες εξελίξεις; Είναι εφικτός ο στόχος ανάπτυξης του τουρισμού ή χρειάζεται αναπροσαρμογή στόχων;
              Η τουριστική κρίση υπάρχει από το 2000. Από τότε και μέχρι το 2014 υπήρξε μείωση των τουριστικών αφίξεων σε όλα τα νησιά (από 280.000 αφίξεις charter το 1999 σε 250.000 αφίξεις το 2014) και παράλληλη μείωση της δαπάνης. Επομένως η αναπροσαρμογή στόχων είναι απαραίτητη και ανεξάρτητη του προσφυγικού, το οποίο σαφώς πρέπει να ληφθεί υπόψη στη καμπάνια προβολής. Μέχρι τώρα η Περιφέρεια λειτουργεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ενώ η συνεργασία της με τους άλλους άμεσα ενδιαφερόμενους (δήμοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι) είναι ανύπαρκτη.

Γ.Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις