Συνέντευξη στον ΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ 6/7 για θέματα της επικαιρότητας (ΦΠΑ, ευρωπαϊκοί πόροι, προσφυγικό, τουρισμός)


Συνέντευξη στον ΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ 6/7 για θέματα της επικαιρότητας (ΦΠΑ, ευρωπαϊκοί πόροι, προσφυγικό, τουρισμός)

  1. Ο ευθύς συσχετισμός διατήρησης του ΦΠΑ με το προσφυγικό θεωρείται θετική ή αρνητική εξέλιξη για τα νησιά μας;
Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά αποτελεί αναμφισβήτητα μια «ανακούφιση» των κατοίκων των νησιών αυτών. Οπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενες παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΦΠΑ είναι ένας κοινωνικά άδικος φόρος που ταυτόχρονα συμβάλει στη μείωση του υψηλού κόστους λειτουργίας των νησιωτικών οικονομιών επιβαρύνοντας τη διαβίωση των νοικοκυριών, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την λειτουργία του κράτους. Είχαμε επισημάνει ότι το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με το προσφυγικό θέμα διότι αποτελεί ένα «οριζόντιο» θέμα που αφορά ΟΛΑ τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα αν θίγονται από το προσφυγικό ή όχι.
  1. Το ευρωπαϊκό αντίδωρο των 330 εκ. ευρώ για την προσεχή Προγραμματική Περίοδο είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις ταύτισης των νησιών ως προσφυγικούς υποδοχείς;
Ο διπλασιασμός των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία –εφόσον επιβεβαιωθεί στη πράξη- δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντίδωρο». Αντίθετα είναι ένα τεράστιο ποσό που πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Περιφέρειας που έχουν οδηγήσει σε μια συρρίκνωση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας (23% του ΑΕΠ από γεωργία, μεταποίηση τουρισμό σε αντίθεση με 39% στο Ν.Αιγαίο και 37% στη Κρήτη και σε εξάρτηση από τον δημόσιο τομέα (32% έναντι 16% στο Ν.Αιγαίο και 21% στη Κρήτη) και μείωση του ποσοστού απασχόλησης που στην ΠΒΑ είναι μόλις 35%, ενώ στην ΠΝΑ είναι 44% και στη Κρήτη 42%.
Ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι όποιες αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό η μείωση των εσόδων από τις 60.000 λιγότερες αφίξεις του 2016 (χωρίς τον υπολογισμό της αύξησης των Τούρκων που όμως μένουν πολύ λίγο στα νησιά μας)  αντιστοιχεί σε 1.150 κατοίκους σε ετήσια βάση και σε 21 εκ €. Οι επιπλέον προσωρινοί κάτοικοι (Frontex, ΜΚΟ, κλπ) και επιπλέον ντόπιοι απασχολούμενοι έχουν δαπανήσει πολύ περισσότερα την ίδια χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκαταστήσουμε τον τουρισμό από πρόσφυγες, ούτε να θεωρήσουμε ότι η ροή αυτή των χρημάτων αποτελεί ανάπτυξη. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές στις εκτιμήσεις και όχι κινδυνολόγοι.
  1. Υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης στη διαφαινόμενη εξέλιξη; Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκτίμησε με επάρκεια τη φορά των πραγμάτων;
Από το 2015 έχω υπογραμμίσει ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει χρόνια και είχαμε δεχτεί να συμμετάσχουμε σε «Επιτροπή Κρίσης» τόσο συνολική, όσο και για τον τουρισμό ειδικά. Όλα αυτά, ενώ ήταν αρχική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, πολύ γρήγορα ατόνησαν. Ετσι η κα Καλογήρου έχει αναλάβει προσωπικά εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού.
4. Αλλάζει πια η στρατηγική της Περιφέρειας μετά τις τελευταίες εξελίξεις; Είναι εφικτός ο στόχος ανάπτυξης του τουρισμού ή χρειάζεται αναπροσαρμογή στόχων;
              Η τουριστική κρίση υπάρχει από το 2000. Από τότε και μέχρι το 2014 υπήρξε μείωση των τουριστικών αφίξεων σε όλα τα νησιά (από 280.000 αφίξεις charter το 1999 σε 250.000 αφίξεις το 2014) και παράλληλη μείωση της δαπάνης. Επομένως η αναπροσαρμογή στόχων είναι απαραίτητη και ανεξάρτητη του προσφυγικού, το οποίο σαφώς πρέπει να ληφθεί υπόψη στη καμπάνια προβολής. Μέχρι τώρα η Περιφέρεια λειτουργεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ενώ η συνεργασία της με τους άλλους άμεσα ενδιαφερόμενους (δήμοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι) είναι ανύπαρκτη.

Γ.Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Γραπτή Ερώτηση - κλείσιμο ΠΙΚΠΑ


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Κα Χρ. Καλογήρου, Περιφερειάρχη
Κ. Θ.Βαλσαμίδη, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος

Κα Καλογήρου, κε Βαλσαμίδη,
Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι δώσατε εντολή να κλείσει το ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, χώρος στον οποίο φιλοξενούνται και δραστηριοποιούνται μετανάστες και πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια, εξ αιτίας της έλλειψης συστήματος διάθεσης των λυμάτων που να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας. Επειδή σε πολλές περιπτώσεις τα δημοσιεύματα του τύπου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θα θέλαμε να ενημερωθούμε για όσα έχουν συμβεί.
Ταυτόχρονα – και για να αναδειχτεί το κατά πόσο η εντολή σας είναι ή όχι μεροληπτική -  θα θέλαμε να ενημερωθούμε:
- για τη κατάσταση λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων δήμων και παραγωγικών μονάδων, τους ελέγχους που έχετε πραγματοποιήσει και τα αποτελέσματα τους καθώς και τις υπόλοιπες ενέργειες σας
- για τη διάθεση των λυμάτων όσων οικισμών και μονάδων δεν έχουν υποχρέωση σύνδεσης σε ή κατασκευής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί.

Μυτιλήνη  9/7/2018

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Αγλαϊα Αργυρούδη
Μαρία Νικολάρα
Γιάννης Σπιλάνης

Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα «προσφυγικά» νησιά


Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα «προσφυγικά» νησιά
Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά αποτελεί αναμφισβήτητα μια «ανακούφιση» των κατοίκων των νησιών αυτών. Οπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενες παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΦΠΑ είναι ένας κοινωνικά άδικος φόρος που ταυτόχρονα συμβάλει στη μείωση του υψηλού κόστους λειτουργίας των νησιωτικών οικονομιών επιβαρύνοντας τη διαβίωση των νοικοκυριών, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την λειτουργία του κράτους (http://ioannispilanis.blogspot.com/2017/10/blog-post_19.html ).
Είχαμε επισημάνει ότι το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με το προσφυγικό θέμα διότι αποτελεί ένα «οριζόντιο» θέμα που αφορά ΟΛΑ τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα αν θίγονται από το προσφυγικό ή όχι. Ειχαμε ζητήσει με άλλες παρεμβάσεις μας σχετικά με το προσφυγικό να υπάρξουν ειδικά στοχευμένα μέτρα για τα 5 συγκεκριμένα νησιά ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα και έμμεσα προβλήματα που δημιουργούν οι προσφυγικές ροές και ο εγκλωβισμός προσφύγων για μεγάλο διάστημα σε τομείς όπως η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία με παράλληλα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων (και ειδικότερα των πλέον ευάλωτων ομάδων) μέχρις ότου αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα θέματα που συνδέονται με την παροχή ασύλου και τη τελική τους εγκατάσταση.
Είχαμε επισημάνει ότι η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση των πολλαπλών αναπτυξιακών προβλημάτων των νησιών, ενώ η εικοσαετής εφαρμογή του μέτρου ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ γιατί δεν αξιοποιήθηκε σωστά από τις τοπικές αρχές και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Σε επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό με τη συνάδελφο περιφερειακή σύμβουλο του Οικολογικού Ανέμου κα Α.Αργυρούδη στις 30/4/2018 (http://ioannispilanis.blogspot.com/2017/10/blog-post_17.html) είχαμε υπογραμμίσει ότι η πολιτική μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τα νησιά (έστω και αν δεν αφορούσε όλα τα νησιά) με βάση το άρθρο 101 του Συντάγματος και παρά την ύπαρξη της νομοθετικής βάσης για την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας».
 Στην επιστολή αυτή είχαμε ζητήσει όπως η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ να αφορά όλα τα νησιά του ν.4446/16 και όχι μόνο τα λεγόμενα «προσφυγικά νησιά» για να μην υπάρξει αυτή η μη λογική σύνδεση, είχαμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της επέκτασης του μέτρου σε όλα τα ελληνικά νησιά μόλις αυτό είναι δυνατό στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας και των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ενώ είχαμε ζητήσει να δρομολογηθούν και άλλες νησιωτικές πολιτικές.
Είναι γεγονός ότι ήδη από τη 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα άλλο σημαντικό μέτρο για τα νησιά που είναι το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του. Στην ίδια θετική κατεύθυνση κινείται η πληροφορία που αναγράφηκε στα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διπλασιάσει τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ προς το Β.Αιγαίο για τη περίοδο 2021-7, ενώ ήδη έχει αυξήσει τους εθνικούς πόρους του ΠΔΕ μέσα από το ειδικό αναπτυξιακό.

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ:
-          Χαιρετίζει αυτές τις θετικές εξελίξεις
-          Θα συνεχίζει να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής και να καταθέτει προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ παραμένει σταθερό στην άποψη για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απαιτεί πέρα από την όποια συνδρομή της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της πολιτικής της νησιωτικότητας είναι αναγκαία η ύπαρξη ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής με όραμα και στόχους σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς των νησιών.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ καλεί σε συσπείρωση όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις των νησιών που θεωρούν ότι ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο είναι δυνατό, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αυτή την αλλαγή.

Γιάννης Σπιλάνης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος     


Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...