Απολογισμός της περιφερειακής αρχής: πολλά λόγια για να κρυφτεί η έλλειψη ουσίας και αποτελεσματικότητας. Μεγάλη η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής για την υποβάθμιση των διαδικασιών

Ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής έγινε εκτός του πλαισίου που θέτει ο νόμος τόσο σε ότι αφορά τη διαδικασία όσο και την ουσία και ήταν προφανής η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να υποβαθμίσει μια ακόμη θεσμική λειτουργία διαφάνειας και δημόσιας διαβούλευσης που έχει θεσπίσει ο νόμος της αυτοδιοίκησης (γνωστός ως Καλλικράτης).

Πιό συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στη διαδικασία:

- ο νόμος αναφέρει ότι ο απολογισμός πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/1 κάθε έτους και έγινε 3 μήνες αργότερα.

- ο νόμος αναφέρει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου πήρε μόνος του την απόφαση ή καθ’ υπαγόρευση της κας Καλογήρου.

- ο νόμος αναφέρει ότι η συνεδρίαση ανακοινώνεται 15 τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Η συνεδρίαση ανακοινώθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν και με τον συνήθη τρόπο (επιστολές). Βέβαια ούτε συζήτηση για ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης μέσα από το διαδίκτυο ώστε ο κάθε πολίτης των νησιών να μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία και να κρίνει. Σε συνδυασμό μάλιστα με την απεργία των δημοσιογράφων, η όλη διαδικασία πέρασε εντελώς απαρατήρητη.

- ο νόμος αναφέρει ότι καλούνται τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Διαβούλευσης και των κομμάτων για ενημέρωση και συζήτηση. Οι παραπάνω ενημερώθηκαν για τη συνεδρίαση (για να είμαστε τυπικά εντάξει) αλλά δεν κλήθηκαν να συζητήσουν, συνεχίζοντας τη πρακτική της υποβάθμισης όλων των θεσμών και διαδικασιών διαλόγου, συναίνεσης και συνεργασίας που θεσμοθέτησε ο "Καλλικράτης". Αποτέλεσμα να μην παραστεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ Δήμαρχος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου, επικεφαλής φορέα, πολίτης.

Οι ευθύνες τόσο της κας Περιφερειάρχη όσο και του κ. Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ότι αφορά στην υποβάθμιση της λειτουργίας του κορυφαίου αυτού δημοκρατικού θεσμού της Περιφέρειας είναι μεγάλες. Σε ότι αφορά την αδιαφορία θεσμών και πολιτών να πληροφορηθούν το έργο της Περιφέρειας, αποτυπώνει και την αδιαφορία των πολλών για τον θεσμό. Και εδώ η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σε ότι αφορά στην ουσία, ο νόμος αναφέρει ότι "ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της περιφέρειας". Δηλαδή ο νομοθέτης ζητά να δημοσιοποιηθεί το αν αυτά που είχε σχεδιάσει η Περιφερειακή Αρχή υλοποιήθηκαν και αν πέτυχαν τους στόχους τους σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας, και το κατά πόσο εξυπηρετείται ο πολίτης στις συναλλαγές του με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Αντί αυτού ξεκίνησε ένας κατάλογος ομιλιών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που ελάχιστη σχέση είχε με ένα κριτικό απολογισμό και αξιολόγηση έργου, αλλά ήταν απλά μια παράθεση κυρίως έργων και δευτερευόντως διοικητικών λειτουργιών. Προφανώς και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν γίνεται τίποτα, αλλά το ερώτημα που βάζει ο νομοθέτης είναι αν τα όσα γίνονται, γίνονται με σχέδιο και έχουν θετική επίπτωση στην ανάπτυξη και στη ζωή των πολιτών.

Δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα από όλα αυτά ή για να είμαστε δίκαιοι ελάχιστα γεγονός που φανερώνει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτός ο "προορισμός" της περιφέρειας -ειδικά σε σχέση με την κύρια αρμοδιότητα της που είναι η ανάπτυξη- ούτε από αυτούς που τον υπηρετούν, πόσο μάλλον από τον μέσο πολίτη. Αντι αυτού ακούσαμε πάλι για την υψηλή απορρόφηση του ΠΕΠ που όμως οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε διάφορους δικαιούχους έργων όπως οι Δήμοι, οι επιχειρήσεις, τα λιμενικά ταμεία, κρατικοί φορείς, το Πανεπιστήμιο κλπ, ακούσαμε για υλοποίηση οδικών έργων, λιμανιών, σχολείων και άλλων υποδομών, ακούσαμε για τις ελλείψεις σε μηχανικούς, γεωπόνους, οικονομολόγους κλπ.

Αντίθετα δεν ακούσαμε τίποτα για αποτελέσματα: δηλαδή για το πώς, εξ αιτίας των παρεμβάσεων, πήγε ο τουρισμός (σε αφίξεις τουριστών και έσοδα), ο αγροτικός τομέας (σε εξαγωγές προϊόντων), η μεταποίηση (παραγωγή και εξαγωγές), η απασχόληση και η ανεργία, το περιβάλλον κλπ με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί για να διαπιστώσουμε πως συνέβαλε η δράση της περιφέρειας με τις παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν στην βελτίωση της λειτουργίας της οικονομίας, στην ανάπτυξη.

Ενδεικτικά δεν ακούσαμε τίποτα σε ότι αφορά:
- στη προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων και στην υποστελέχωση των δύο κρίσιμων Δ/νσεων αυτήν του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και αυτήν της Ανάπτυξης που έχουν αρμοδιότητα για τη έγκριση επιχορηγήσεων, την αδειοδότηση και τη παρακολούθηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Προφανώς στη Περιφέρεια υπάρχουν υπηρεσίες και λειτουργίες δύο ταχυτήτων: αυτές που «βγάζουν» δελτία τύπου και αυτές που «βγάζουν» ουσία. Οι δεύτερες είναι «χαμένες από χέρι».

- στην ενεργοποίηση ενός αναπτυξιακού μηχανισμού που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη καινοτομία, τη προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, τη δικτύωση των επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, τη καθιέρωση σήματος ποιότητας στις παραγωγικές δραστηριότητες, την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού αξιοποιώντας μοναδικούς πόρους και υποδομές όπως είναι τα θερμά νερά, οι περιβαλλοντικοί πόροι, τα τουριστικά καταφύγια, οι συνεδριακοί χώροι που βρίσκονται διάσπαρτοι σε ολόκληρη τη Περιφέρεια και είτε υπολειτουργούν είτε είναι εντελώς κλειστοί. Μετά την αρνητική απάντηση που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη προσπάθεια σας να φτιάξει η Περιφέρεια νέα Αναπτυξιακή Εταιρεία, η άμεση ενεργοποίηση της ΕΝΑ Χίου -αφού πάρει περιφερειακή και πολυμετοχική διάσταση με τη συμμετοχή της ΠΕΔ Β.Αιγαίου και των Επιμελητηρίων- αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Πρέπει να τονίσουμε ότι η σωστή λειτουργία μιας δυναμικής Αναπτυξιακής Εταιρείας αποτελεί μονόδρομο για να μην ξανακούσουμε ότι και η προγραμματική σύμβαση για τα Θέρμα δεν έχει ακόμη υπογραφεί ή ότι δεν έχουν γίνει ενέργειες σχετικά με την λειτουργία σφαγείου στη Σάμο ώστε να πάψουν πρακτικές παράνομης λειτουργίας, προβλημάτων δημόσιας υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών, πάταξης της φοροδιαφυγής ή ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής …θα λειτουργήσει.

- στην εξοικονόμηση πόρων από την έγκαιρη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων των υπό εκκαθάριση αναπτυξιακών εταιρειών ΑΕΝΑΛ (Lesvos Shop), ΕΤΑΣ, ΟΤΟΝΑΣ ώστε να μην ξαναζήσει η Περιφέρεια τον εξευτελισμό της κατάσχεσης των επίπλων από δικαστικό επιμελητή – αφού αργά η γρήγορα τα δικαστήρια θα «τιμωρήσουν» την Περιφέρεια, αλλά και να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές ευθύνες αυτών που τις χρεοκόπησαν.

- στη προστασία του περιβάλλοντος για την μη λειτουργία των Κλιμακίων Περιβαλλοντικού Ελέγχου σε Χίο και Σάμο, τους λόγους που δεν λειτουργούν και τις συνέπειες που αυτό έχει στη υποβάθμιση του Περιβάλλοντος. Εχουμε επισημάνει κατ’επανάληψη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι η σωστή διαχείριση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού πόρου χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης.

- στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού θέματα όπως αυτά της λειτουργίας της Δ/νσης Μεταφορών ώστε να γίνονται οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών έρχονται ως διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

- στις δράσεις του Περιφερειακού Ταμείου από τη διαχείριση των ίδιων εσόδων του και τη συμμετοχή του σε προγράμματα, αλλά και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών για τη Περιφέρεια.

- στη λειτουργία του ΚΕΚΑΠΕΛ, ενώ είναι γνωστό ότι το επίπεδο κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας (εργοδοτών, εργαζομένων και ανέργων) είναι ιδιαίτερα χαμηλό και απαιτούνται ενέργειες μεγάλης εμβέλειας για να βελτιωθεί η κατάσταση. 

- τέλος δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο για τις δράσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού με συγκεκριμένα ποσά που δαπανήθηκαν και για ποιες δράσεις και το πώς οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εργάστηκαν σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία, τους Δήμους, τις ΜΚΟ, τους εθελοντές και το κράτος για να διαχειριστούν το πρόβλημα. Ούτε βέβαια πληροφορηθήκαμε για τη «μεγάλη επιτυχία» που ανακοίνωσε η κα Περιφερειάρχης πριν 6 μήνες, τη δημιουργία του ξενώνα, που ξεχάστηκε ήδη αφού δεν υπάρχει καμία προετοιμασία.


Ακόμη δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τη συμμετοχή της κας Καλογήρου τόσο στην ΕΝΠΕ αλλά και στην Επιτροπή Παράκτιων Περιφερειών της ΕΕ (CRPM) με τη λειτουργία γραφείου στις Βρυξέλλες και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει πάρει πχ. για τη προώθηση πολιτικής νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Εκτός αν η εξωστρέφεια της Περιφέρειας (την οποία χαιρετήσαμε ως θετική ενέργεια) δεν έχει άλλο στόχο πέρα από την ανάπτυξη προσωπικών δημοσίων σχέσεων και την δικαιολόγηση ταξιδιών.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και ειδικά για τη περιφέρεια που μεταφράζεται με τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, και αύξηση της ανεργίας και της μετανάστευσης, η ουσιαστική αξιοποίηση των περιορισμένων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιπολιτευτικές αντιπαραθέσεις και κορώνες, αλλά ανάγκη για ουσιαστικές και παραγωγικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων. Απαιτείται σχεδιασμός, αξιολόγηση και δημόσια λογοδοσία.

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ μέσα από την αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική που συνοδεύεται πάντα από προτάσεις, προτάσσει το γενικό συμφέρον.

Γιάννης Σπιλάνης

Περιφερειακός Σύμβουλος
Η δήλωση Κάρμαντζη δεν είναι απλά ένα κομματικό θέμα

Είναι γνωστή η δήλωση  του αντιπεριφερειάρχη κ. Κάρμαντζη που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η διευκρινιστική δήλωση του δεν νομίζουμε ότι διόρθωσε κάτι, μάλλον το αντίθετο. Αν οι δηλώσεις προέρχονταν από έναν ιδιώτη θα είχαν και την ανάλογη σημασία. Όμως προερχόμενη από ένα δημόσιο πρόσωπο, στέλεχος κόμματος που κατέχει και σήμερα μια δημόσια θέση έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και πρέπει να τύχει της ανάλογης αντιμετώπισης.
Η δήλωση περί του «νεκρού και καλού Τούρκου» είναι πολλαπλά απαράδεκτη με πολλές και διαφορετικές συνέπειες:
-          Ηθικές: αφορά την ουσία των δηλώσεων του που χαρακτηρίστηκαν ως «εθνικιστικό παραλήρημα», ως «ρατσιστικές», ως «απαράδεκτες» και για την οποία δεν προβλέπεται κανενός είδους τιμωρία πέρα από την αλλαγή που θα δείξουν οι Χιώτες σε ότι αφορά την εκτίμηση τους στο πρόσωπο του που θα «μετρηθεί» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεξάρτητα με ποιο κόμμα ή ποια αυτοδιοικητική παράταξη θα είναι υποψήφιος.

-          Εθνικές-πολιτικές: δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο κάνει δηλώσεις που «εμποδίζουν» την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας αλλά και το δημόσιο πρόσωπο του κόμματος στο οποίο ανήκει. Φανταζόμαστε ότι για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Ν.Δ τον διέγραψε χωρίς καθυστέρηση. Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν ή δεν θα αποτελέσουν πρόσχημα για να επηρεαστεί η όποια προσπάθεια συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό και όχι μόνο.

-          Περιφερειακές-πολιτικές: η δήλωση Κάρμαντζη αντιστρατεύεται ευθέως τη πολιτική ανοίγματος που έχει επιχειρήσει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου προς τη γείτονα και ειδικά η κα Καλογήρου με τη πρόσφατη επίσκεψη της στη Σμύρνη η οποία έτυχε και ιδιαίτερης δημοσιότητας για τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της απέναντι πλευράς. Αλλωστε η επικείμενη σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης μέσω Λέσβου ανακοινώθηκε ως μία μεγάλη επιτυχία. Ερώτημα προς διευκρίνιση: οι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομίλησε η κα Καλογήρου συγκαταλέγονται στους «νεκρούς Τούρκους»; Αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η συνέχεια των σχέσεων της Περιφέρειας και ειδικά της κας Καλογήρου με την απέναντι πλευρά αφού αρκέστηκε σε μια χαλαρή αποδοκιμασία των δηλώσεων και μέχρι εκεί. Όχι μόνο δεν τον απέβαλε από την παράταξη της, αλλά δεν τον αντικατέστησε ούτε καν από την επιτροπή του Μεταναστευτικού. Φαίνεται ότι η κα Καλογήρου δεν θεωρεί ότι οι δηλώσεις αυτές θίγουν είτε την εικόνα της, είτε την πολιτική της. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι προσωπικές σχέσεις Καλογήρου-Κάρμαντζη ήταν σε ιδιαίτερα κακό επίπεδο από τη περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας και μόλις το τελευταίο τρίμηνο είχαν εξομαλυνθεί όπως διαπιστώναμε από τις «κορώνες» Κάρμαντζη υπέρ της κας Καλογήρου που δεν πέρασαν απαρατήρητες από κανέναν.

-          Οικονομικές:  στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν εδώ και χρόνια τα νησιά της Περιφέρειας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης -που είχε ως συνέπεια τη μείωση των ελλήνων επισκεπτών στα νησιά- ήρθε να προστεθεί και η κρίση του προσφυγικού. Οι Τούρκοι επισκέπτες καλύπτουν μέχρι τώρα ένα τμήμα αυτής απώλειας, ενώ δημιουργούν και μια αξιοσημείωτη κίνηση εκτός εποχής. Σε μια χρονική στιγμή που η Περιφέρεια δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση αντιμετώπισης του τουριστικού προβλήματος για να ανακουφίσει τους επιχειρηματίες των νησιών που αναμένεται να θιγούν από τη μείωση των αφίξεων τουριστών (όπως έχουμε πει το πρόβλημα υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές και επιχειρηματίες αφού άλλοι επωφελήθηκαν από το μεταναστευτικό πολλαπλά), αν υπάρξει περιορισμός της κίνησης και από τη πλευρά των Τούρκων ποιος θα φταίει; Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από την ακτοπλοϊκή σύνδεση, αναμένεται να ξεκινήσει η σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Μυτιλήνης με την αεροπορική εταιρεία Bora ή και αυτή θα «πεθάνει» με βάση τις επιθυμίες Κάρμαντζη; Αντίστοιχα ισχύουν και για όσους άλλους επαγγελματίες έχουν ανοίξει δρόμους με την γείτονα χώρα προσδοκώντας εξαγωγές.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να έχουμε με μια γειτονική χώρα παρά τις βελτιώσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Είναι σχέσεις πάνω σε τεντωμένο σχοινί με ανοιχτά πολλά θέματα. Ούτε είμαστε από εκείνους που είδαν στη βελτίωση των σχέσεων αυτούς τη λύση των προβλημάτων των νησιών όπως κάποιοι που θεωρούν τα απέναντι παράλια ως ενδοχώρα των νησιών. Και αν αυτό συνέβαινε πριν 100-150 χρόνια (που πολύ αμφιβάλουμε) δεν ισχύει σήμερα όταν βλέπει κανείς την οικονομική και πληθυσμιακή δύναμη των δύο πλευρών.
Συμπερασματικά οι δηλώσεις Κάρμαντζη δεν μπορούν να θεωρηθούν άνευ σημασίας και να περιμένουμε στωικά να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους. Η κα Καλογήρου οφείλει να τον αποπέμψει για τους λόγους που αναφέραμε. Αν δεν το κάνει, τότε η ίδια προσωπικά αλλά και το σύνολο της παράταξης της θα έχουν την ευθύνη. Εκτός αν πιστεύουν ότι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των νησιών του Β.Αιγαίου ξεχνούν γρήγορα.

Γ.Σπιλάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Παράταξης ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...