Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ, Β.ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ ΑΛΛΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

 


Η τραγικότητα της κατάστασης σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, που δυστυχώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και τα ολέθρια σφάλματα που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα, οδήγησαν τη κυβέρνηση να ορίσει δύο γνωστά πολιτικά πρόσωπα, τον Σ.Μπένο και την Α.Διαμαντοπούλου ως επικεφαλής της προσπάθειας ανασυγκρότησης των περιοχών αυτών. Ο κ.Μπένος είναι γνωστός από όσα κατάφερε για την ανασυγκρότηση της πόλης στην οποία ήταν Δήμαρχος. Για τον λόγο αυτό ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τον είχαμε καλέσει σε μια διαδικτυακή συνάντηση που οργανώσαμε πριν δυό μήνες με θέμα «Σάμος: η επόμενη μέρα» για να συζητήσουμε μαζί του αλλά και με άλλους καλεσμένους ειδικούς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για το πώς μεθοδεύουμε τόσο την επούλωση των πληγών όσο και τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης του νησιού.

Η τραγικότητα της σημερινής κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια, ειδικά από τη πλευρά της Κυβέρνησης που έχει τη πολιτική ευθύνη τόσο για την επούλωση των πληγών όσο και για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί. Αυτό το λέμε πλέον μετά λόγου γνώσεως, αφού βιώνουμε την εγκατάλειψη της Σάμου από τη κυβέρνηση για τους παρακάτω λόγους:

-          Πρώτο, γιατί δεν υπέβαλε αίτημα για κοινοτική συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές.

-          Δεύτερο, γιατί ελάχιστα από τα χρήματα που εξήγγειλε ότι βρίσκονται στη διάθεση του νησιού έχουν απορροφηθεί μέχρι τώρα με δική της ευθύνη αφού δεν στελέχωσε τις κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να ασχοληθούν με τις άδειες κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων κτιρίων, τις αποζημιώσεις κατοίκων για ενοίκια και επιχειρηματιών που έπαθαν ζημιές, τις νέες άδειες ανοικοδόμησης κλπ, αλλά ούτε και τις τοπικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας.

-          Τρίτο, γιατί αρνήθηκε να γίνει η όποια συζήτηση για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Σάμου αρκούμενη στη φράση που είπε ο Πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε το νησί ότι «η Σάμος άντεξε».

-          Τέταρτο γιατί ο τοπικός συντονιστής που όπως φαίνεται ορίστηκε από τον βουλευτή για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους ώστε να αποφευχθεί η γενική κατακραυγή από τις κάθε είδους καθυστερήσεις, δεν υποστηρίχθηκε από τη Κυβέρνηση και παραιτήθηκε ήδη.

Τη προσπάθεια αυτή την συνεχίζουμε ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ μόνοι από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου όπως φάνηκε και στη 1η συνεδρίαση της σχετικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου που ενεργοποιήθηκε 6 μήνες μετά την αρχική απόφαση που εμείς προκαλέσαμε. Στη συνεδρίαση αυτή ήταν προφανής η προσπάθεια κάλυψης του κ.Μουτζούρη και των κυβερνητικών συνοδοιπόρων πίσω από την έλλειψη αρμοδιότητας και προσωπικού, ενώ η πραγματική αιτία είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης «να σπάσουν αυγά». 

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, με δεδομένο ότι τα προβλήματα από τα φυσικά φαινόμενα θα είναι στο μέλλον ακόμη περισσότερο συχνά και έντονα, ζητάμε:

-          Να αναβαθμιστεί ο μηχανισμός κρατικής συνδρομής (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών - ΔΑΕΦΚ) σε Γενική Γραμματεία με ικανή στελέχωση, αρμοδιότητες και πόρους.

-          Να αλλάξει η νομοθεσία που αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων με διεύρυνση των φυσικών αιτίων που προκαλούν ζημιές (πχ. ανεμοστρόβιλοι όπως αυτοί που έπληξαν πρόσφατα τη Λέσβο, θαλάσσια ρύπανση που έπληξε τη Λήμνο κλπ) επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, αλλά και με τον αποκλεισμό των ιδιωτικών τραπεζών από τη σχετική διαδικασία, αφού γνωρίζουμε ότι δεν ανταποκρίνονται, και την αξιοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

-          Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη ενεργοποίηση εκπόνησης τοπικού σχεδίου ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδρομή της κεντρικής διοίκησης και ειδικών. Να θυμίσουμε ότι ο κ.Μπένος που πέτυχε όσα πέτυχε ήταν τότε Δήμαρχος Καλαμάτας και ήξερε τον τόπο του και τους ανθρώπους του.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απευθυνόμαστε σε όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις, στα κόμματα της Βουλής και κυρίως στη Κυβέρνηση ώστε να «αξιοποιήσουν» την τεράστια ανθρώπινη, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή που βιώνουμε όλοι μας ανεξάρτητα από το που καταγόμαστε και στο που μένουμε, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα θεσμικό πλαίσιο και μηχανισμό δράσης ανάλογο του προβλήματος. Ζητάμε επίσης να υπάρξει και αναδρομική ισχύ του πλαισίου αυτού και να συμπεριλάβει περιπτώσεις όπως αυτή τη Σάμου, της Ελασσόνας, της Κρήτης, της Βρίσας, της Κεφαλλονιάς κλπ.

Τέλος ζητάμε να αλλάξει όλη η φιλοσοφία της Πολιτικής Προστασίας όπως αποτυπώνεται στο εντελώς ακατάλληλο νόμο, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, που ψήφισε το 2020 η Κυβέρνηση και να δοθεί έμφαση στη πρόληψη σε συνδυασμό με τη διαχείριση περιβάλλοντος και όχι στην εκ των υστέρων παρέμβαση που είναι κοστοβόρος και αναποτελεσματική.           

    

Ερώτηση - Ανοιχτή Επιστολή στον Περιφερειάρχη μετά τις δηλώσεις του στην Ικαρία

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Σε πρόσφατη συνέντευξη σας σε ΜΜΕ της Ικαρίας διαπιστώσατε εγκατάλειψη του νησιού από τους πολιτικούς και έλλειψη αναπτυξιακών προτάσεων.

Φαίνεται να σας διαφεύγει ότι η Περιφερειακή Αρχή, της οποίας είστε επικεφαλής, είναι εκείνη που οφείλει να φροντίσει για την αντιστροφή της κατάστασης στο Β. Αιγαίο με βάση το αναπτυξιακό σας σχέδιο αλλά και το γενικότερο πρόγραμμα που, όπως επαναλαμβάνετε συχνά, σας εξέλεξε ο λαός του Β. Αιγαίου για να υλοποιήσετε. Ένα σχέδιο που δεν το γνωρίζουμε.

Επιπλέον να σας υπενθυμίσουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή έρχονται θέματα για έργα ενταγμένα σε κάποιο πρόγραμμα που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης και όχι προτάσεις προς συζήτηση. Αυτή είναι η δουλειά του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.  

Τα δύο χρόνια που πέρασαν δεν «ωριμάσατε» κανένα έργο, κανένα σχέδιο. Μόνο χτυπήματα στη πλάτη και μοίρασμα χρημάτων σε κάθε είδους αιτήματα. Την εύκολη λύση.

Από ποιόν άραγε περιμένετε προτάσεις; Ενδεικτική ήταν η σιωπή σας στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων των παρευρισκόμενων φορέων στη πρόσφατη συνάντηση στη Μυτιλήνη για την ανάγκη επενδυτικού σοκ με βάση ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη Λέσβο.

Στη πρόσφατη συζήτηση στο ΠΣ για το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, σας επισημάναμε, για άλλη μια φορά, την έλλειψη προτάσεων που να υπηρετούν ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο, που να ξεφεύγει από τις κλασσικές υποδομές οδοποιίας, αλλά και την έλλειψη οράματος και σχεδίου, που να βγάζει την ΠΒΑ και τα νησιά της από την τελευταία θέση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Όχι μόνο δεν πήραμε απάντηση στη κριτική μας αυτή, αλλά το «σχέδιο» σας υπερψηφίστηκε -και από τη παράταξη της κας Καλογήρου- επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή πορείας. Τι διαμαρτύρεστε τώρα, κατόπιν εορτής;

Σε ότι αφορά τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε επανειλημμένα καταθέσει δημόσια συνολική  πρόταση για την ΠΒΑ, αλλά  και ξεχωριστές προτάσεις  για την ανάπτυξη της Ικαρίας, με έμφαση στον «Θερμαλισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας», αλλά και τη Μακροζωϊα. Επίσης είτε με ερωτήσεις, είτε με επιστολές, σας έχουμε καταθέσει μια σειρά από ειδικά προβλήματα που χρειάζονται την παρέμβαση της Περιφέρειας και αφορούν:

-          Την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών

-          Τα προβλήματα καθυστέρησης στην υλοποίηση των ενταγμένων στα προγράμματα της Περιφέρειας

-          Το θέμα των λιμανιών στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου λιμενικών υποδομών και χρήσεων σε επίπεδο περιφέρειας

-          Την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που συγκεκριμένα στην Ικαρία οδηγεί στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας

-          Το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς πάνω στο νησί και την εξυπηρέτηση μονίμων κατοίκων και επισκεπτών

-          Το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης

-          Το θέμα της έλλειψης σφαγείου

-          Το θέμα του Διοικητηρίου

-          Το θέμα του ΧΥΤΑ

-          Το θέμα της διαχείρισης υδάτων

-          Τον Ίκαρο και την αξιοποίηση του ως brand name.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι η έλλειψη οράματος και συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί την αιτία της αναπτυξιακής εγκατάλειψης των νησιών.

Παρόλα αυτά συνεχίζουν να αφθονούν οι μεμονωμένες και ασύνδετες μεταξύ τους προτάσεις που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση.

Προς τι λοιπόν  αυτές οι βαρύγδουπες διαπιστώσεις εγκατάλειψης ;

Σας καλούμε για άλλη μια φορά, δημόσια, να πάρετε άμεσα πρωτοβουλία  να οργανωθούν σε κάθε νησί ανοιχτές συναντήσεις εργασίας με αντικείμενο το σχέδιο ανάπτυξης του. Έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να κατατεθούν από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις και τους φορείς, με στόχο την επεξεργασία αναπτυξιακού σχεδίου ώστε η ΠΒΑ να καταθέσει ώριμες προτάσεις για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, στο Leader και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με εκτίμηση

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...