Κείμενο πρωτοβουλίας για την Αυτοδιοίκηση που θέλουμε για τα νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο


Κείμενο πρωτοβουλίας για την Αυτοδιοίκηση που θέλουμε για τα νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες αποτελούν σημαντικό διακύβευμα για την δημοκρατία, για την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας, για τις συνεργασίες μέσα από τον διαρκώς ενισχυόμενο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, για την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό.
Μέχρι σήμερα, επικρατεί η πρακτική οι κοινωνίες να παραμένουν αδρανείς και η λύση να δίνεται, είτε από τα κομματικά επιτελεία, με επιλογές προσώπων, που ελάχιστα τα απασχολεί να υπηρετήσουν τις τοπικές ανάγκες, είτε από άτομα γνωστά στις τοπικές κοινωνίες, που όμως εξυπηρετούν τις προσωπικές τους στρατηγικές. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι  δήμοι και περιφέρειες, ήταν για πολλά χρόνια “φυτώρια’’ και εκκολαπτήρια της τοπικής, μικρής ή μεγάλης διαπλοκής και κομματικών πελατειακών σχέσεων. Η έλλειψη οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με αυταρχικές πρακτικές που απαξιώνουν την άλλη άποψη και τον διάλογο, έχουν ως φυσικό- καταστροφικό επακόλουθο την παραμονή των δομικών προβλημάτων των νησιών της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, παρά τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους τα τελευταία τριάντα χρόνια. Νησιά καθηλωμένα αναπτυξιακά με αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, όπου ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα αναδεικνύεται η απομάκρυνση των νέων ανθρώπων.
Τα τελευταία χρόνια επίσης, εξαιτίας του προσφυγικού – μεταναστευτικού, που ένα μεγάλο μέρος του το σηκώνουν τα νησιά μας, αναδείχθηκαν με τον πιο εμφατικό τρόπο  ανθρωπιστικές αξίες, με κυριότερη την αλληλεγγύη που σαν νησιώτες μας γέμισαν περηφάνια και ανάταση. Παρά τις δυσκολίες στις οποίες βρεθήκαμε σαν χώρα και σαν πολίτες την τελευταία 10ετία εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι συμπολίτες μας βρήκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν τον τρόπο να σταθούν δίπλα σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν επέλεξαν το ‘’δρόμο που βαδίζουν’’. Οι συμπολίτες μας έσωσαν και σώζουν την τιμή της Ευρώπης. Δυστυχώς δεν λείπουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές ή και ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές. Είναι προφανές ότι «το προσφυγικό» και οι πιέσεις που δέχονται τα νησιά μας και οι κάτοικοι τους, είναι ζητήματα σοβαρά που θα έχουν σημαντικό ρόλο στην τοπική εκλογική ατζέντα. Η Περιφέρεια από απλός θεατής που κρύβεται πίσω από «αρμοδιότητες» πρέπει να έχει ένα ενεργό ρόλο στη διαχείριση ενός σημαντικού κοινωνικού θέματος που άπτεται τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων όσο και των δικαιωμάτων των μονίμων κατοίκων για ομαλή καθημερινότητα.
Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να ανατρέψουμε και μπορούμε την επικρατούσα αντίληψη, για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη των νησιών μας, τη ποιότητα ζωής των πολιτών, το περιβάλλον, για την δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται ένας πόλος συσπείρωσης με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα με διακριτή παρουσία στα τοπικά μας πράγματα. Απέναντι σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, σε πελατειακές σχέσεις και διαφθορά, που διαιωνίζουν τα προβλήματα και εκκολάπτουν νέα, απέναντι στη προσπάθεια να επικρατήσουν διχαστικές, ξενοφοβικές και ακραίες στάσεις, εμείς προβάλουμε αποτελεσματικές λύσεις βασισμένες στις τις αρχές της συνεργασίας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης ως εργαλεία για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
Η χάραξη μιας διαφορετικής πορείας είναι επιβεβλημένη. Προτείνουμε μια νέα πορεία  βασισμένη σε 4 αρχές:
-          Πρωταρχικά, στην ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της αυτοδιοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η απλή αναλογική, η συγκρότηση της Αυτοδιοίκησης σε νέα δημοκρατική βάση, οι προγραμματικές συγκλίσεις και η δημιουργία «λειτουργικών πλειοψηφιών» στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, η ενίσχυση των τοπικών Κοινοτήτων , με άλλα λόγια η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση, είναι η πρώτη τομή, που μεταβάλλει υποχρεωτικά τη προσέγγιση για την αυτοδιοίκηση από προσωποκεντρική σε προγραμματική.  
Η άποψη μας σε ότι αφορά στο περιεχόμενο της έννοιας και του ρόλου της αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει:
o   Την ύπαρξη οράματος και σχεδίου για το παρόν και κυρίως το μέλλον των νησιών και την ευημερία των πολιτών, που θα επιτρέπουν στην αξιοποίηση και όχι απλά την απορρόφηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών, εθνικών και ευρωπαϊκών,
o   Τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσα από δράσεις ενημέρωσης για τα βασικά διακυβεύματα των τοπικών κοινωνιών και τις προτεινόμενες λύσεις,
o   Την κινητοποίηση των φορέων, της επιχειρηματικής κοινότητας, των εργαζομένων, της επιστημονικής κοινότητας, των ανθρώπων του πολιτισμού και γενικότερα όλων των πολιτών (με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους),
o   Την επεξεργασία ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ειδικές πολιτικές για τον νησιωτικό χώρο με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, για άρση των συνεπειών της νησιωτικότητας σε τομείς όπως το μεταφορικό, η ενέργεια, η υγεία κλπ που επηρεάζουν καθοριστικά την ελκυστικότητα των νησιών,
o   Την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών (συμμετοχικές αποφάσεις), με αξιοποίηση των υπαρχόντων θεσμών,
o   Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη δημόσια λογοδοσία.
-          Δεύτερο, στη βαρύτητα που δίνεται στην κατάστρωση ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για τα νησιά μας, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Το σχέδιο θα λειτουργεί οριζόντια με ισχυρή περιφερειακή διάσταση ως «συγκολλητική» ουσία μεταξύ των μελών της παράταξης και θα αποτελεί τη στέρεη βάση για συνεργασίες, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση των νησιών μας δεν μπορεί να αργήσει άλλο. Μπροστά μας ανοίγονται νέες δυνατότητες που επιβάλλεται να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των πολλών (διπλασιασμός των πόρων του επόμενου ΠΕΠ, το Ειδικό Αναπτυξιακό, Ενισχυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) σε συνδυασμό με μια σειρά από νέα θεσμικά εργαλεία (όπως ο αναπτυξιακός νόμος, προγράμματα του ΕΣΠΑ που ταιριάζουν με την παραγωγική φυσιογνωμία των νησιών μας, νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ενεργειακοί συνεταιρισμοί, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων  κ.α). Το τρίπτυχο «ποιότητα, τοπικότητα, υψηλή προστιθέμενη αξία» οφείλει να είναι ο οδηγός μας σ’αυτή μας τη προσπάθεια.
-          Τρίτο, στην επιλογή των ανθρώπων που στελεχώνουν τις αυτοδιοικητικές  παρατάξεις, να ανήκουν  στις υγιείς τοπικές δυνάμεις , να έχουν γνώση και άποψη για τα θέματα  της Περιφέρειας που θα κληθούν να διαχειριστούν και κυρίως διάθεση να υπηρετήσουν το σχέδιο που από κοινού θα καταστρώσουμε σύμφωνα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
-          Τέταρτο, την ουσιαστική συμβολή στη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ρεύματος με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη. Για μας, βασική αρχή είναι η συμβολή έτσι ώστε η διαχείριση της υπαρκτής προσφυγικής κρίσης να γίνεται με τρόπους που να κάνουν τους πολίτες των νησιών μας να νοιώθουν ασφάλεια και ταυτόχρονα να συμβάλουμε ώστε οι συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών να είναι ανθρώπινες και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
Κοινό σημείο όλων των προηγούμενων και προϋπόθεση για την επιτυχία του στόχου είναι η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των πολιτών του Βορείου Αιγαίου.
Με τις σκέψεις αυτές αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας παράταξης για τις ερχόμενες Περιφερειακές εκλογές. Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη  ξεχωριστά, ζητώντας του τη συστράτευση για να προετοιμάσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο, για όλους μας.

Οι συντονιστές της πρωτοβουλίας
·       Γιούλα Αργυρούδη, περιφερειακή σύμβουλος, Δ.Δ Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος Χίου «Ελιξ»
·       Μαρία Νικολάρα, περιφερειακή σύμβουλος, εφοριακός
·       Γιάννης Σπιλάνης, περιφερειακός σύμβουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου



Αιτημα για ενημέρωση και σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ. Να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητούν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης


Αιτημα για ενημέρωση και σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ. Να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητούν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Κυρία Περιφερειάρχη,
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στην πρόσκληση για το Περιφερειακό Συμβούλιο της 27ης Νοεμβρίου δεν έχετε εντάξει το κρίσιμο θέμα της προετοιμασίας του ΕΣΠΑ 2021-2027. Με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που έχει σταλεί από τις 15 Οκτωβρίου δίνονται οδηγίες για ωρίμανση έργων και δράσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ ταυτόχρονα δίνονται και οι σχετικές οδηγίες για το ποιες δράσεις είναι επιλέξιμες και ποιες όχι, με βάση τις γενικές κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ, όπως ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.
Εσείς όχι μόνο δεν μας ενημερώσατε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που στις 26 Οκτωβρίου (δηλαδή 11 ημέρες μετά την αποστολή της σχετικής επιστολής) αλλά ούτε στη συνέχεια. Δεν συγκαλέσατε καν  έκτακτα την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, που είναι το μόνο θεσμικό όργανο που περιλαμβάνει όλους τους φορείς του τόπου και κατά το νόμο αρμόδιο να συζητήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας, αλλά ενημερώσατε τους φορείς με καθυστέρηση ενός μήνα.
Με δεδομένο ότι καμία συζήτηση δεν έχει γίνει τα 4 χρόνια της θητείας σας για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της Περιφέρειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με ποια εξουσιοδότηση αναλαμβάνετε ερήμην του να χειριστείτε ένα τόσο σημαντικό θέμα απ το οποίο εξαρτάται το μέλλον της Περιφέρειας και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο; Αφού φροντίσατε να κρύψετε από τους φορείς και τους πολίτες του Β.Αιγαίου τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στο ΕΣΠΑ, αντί να σημάνετε τις σειρήνες του συναγερμού καλώντας όλες και όλους σε γενική επιστράτευση -με βάση ένα σχέδιο δράσης που δυστυχώς δεν έχετε-, με ποιο κύρος θα επιλέξετε εσείς μόνη να προτείνετε στο Υπουργείο τα κρίσιμα έργα που θα καθορίσουν το μέλλον της Περιφέρειας για τις επόμενες δεκαετίες;
Για τους παραπάνω λόγους σας ζητάμε να φέρετε το θέμα για ενημέρωση στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο όπου και να αποφασιστούν οι ημερομηνίες άμεσης σύγκλισης τόσο της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης για να συζητήσει τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της Περιφέρειας, όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητήσει τον κατάλογο των μελετών που θα προταθούν στο Υπουργείο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γιούλα Αργυρούδη
Μαρία Νικολάρα
Γιάννης Σπιλάνης

Τι φοβάται η κα Καλογήρου;


Τι φοβάται η κα Καλογήρου;
Πριν μια εβδομάδα συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Β.Αιγαίου. Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπήρξε δημόσια ενημέρωση για τη συνεδρίαση, ενώ κατά πάγια τακτική ούτε προσκλήθηκαν ούτε καν ενημερώθηκαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τι και αν στις θεμελιώδεις αρμοδιότητες του είναι η έγκριση και παρακολούθηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Λιτό ήταν και το Δελτίο Τύπου που βγήκε μετά τη συνεδρίαση χωρίς καμία αναφορά επί της ουσίας. Αλήθεια, τι φοβάται η κα Καλογήρου; Τη δημοσιοποίηση της διαπίστωσης ότι το ΠΕΠ προχωρά στον αυτόματο και καρκινοβατεί; Συνέπεια αυτών είναι όχι απλά να μην υπάρχουν απτά αποτελέσματα για τους κατοίκους των νησιών, αλλά και αυτή η απορρόφηση των πόρων να είναι προβληματική;
Πράγματι, διαβάζοντας τα αναρτημένα πρακτικά της συνεδρίασης, μπορεί να πάρει κανείς μια πρώτη εικόνα της κατάστασης. Και ενώ το ποσοστό των ενταγμένων έργων στο σύνολο του προϋπολογισμού φαίνεται ικανοποιητικά υψηλό και σε σύγκριση με τις άλλες Περιφέρειες (73%), οι πραγματικές δαπάνες που έχουν γίνει, δεν ξεπερνούν το 21% επί των ενταγμένων έργων και μόλις το 15% επί του συνόλου του προϋπολογισμού. Την εικόνα αυτή απλά επιβεβαιώσαμε με την επίσκεψη μας στη Διαχειριστική Αρχή που «αναζητά» εναγωνίως έργα  και δράσεις ύψους 200εκ για ένταξη, ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Από όλους τους άξονες δράσης, αυτός που έχει τη χαμηλότερη απορροφητικότητα αφορά «επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία». Τυχαίο; Δεν νομίζω. Το υπογραμμίζουμε για μην υπάρχει απορία σχετικά με την υστέρηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σχετικά με το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας. 
Τα ίδια, και χειρότερα, ισχύουν για το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κας Καλογήρου να δείξει ότι υπάρχει πρόοδος μέσα από φωτογραφίες και σχετικά δελτία τύπου. Και βέβαια, όλοι προβληματιζόμαστε γιατί δεν παραμένουν οι κάτοικοι στα νησιά αυτά.
Αλλά μην φανταστείτε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιακών έργων, των έργων πολιτισμού και περιβάλλοντος, αναπλάσεων, διαχείρισης αποβλήτων κλπ. Τι και αν διαμαρτυρόμαστε για προβλήματα στις υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος και για την ποιότητα ζωής στα νησιά μας.  
Τελικά, επικρατεί στο ΠΕΠ, ότι και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όπου η ετήσια απορρόφηση δεν ξεπερνά το 40% με αποτέλεσμα να έχουν μεταφερθεί από τα προηγούμενα χρόνια 22εκ € αδιάθετα, που εκτιμάμε ότι θα φτάσουν τα 40 εκ με βάση τις αυξημένες πιστώσεις που έχουν έρθει από το ειδικό αναπτυξιακό και τους αυτοτελείς πόρους. Και παρά το γεγονός ότι στο ΠΔΕ εντάσσονται όλα τα «εύκολα» από πλευράς απορρόφησης έργα (ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμοί χειμάρρων, τουριστική προβολή κλπ) τα οποία στην ουσία δεν χρειάζονται μελέτες.
Και ταυτόχρονα όλοι, συμπολίτευση, αντιπολίτευση, φορείς, επιχειρηματίες, πολίτες, ΜΜΕ φωνάζουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη και ζητάμε ακόμη υψηλότερες πιστώσεις από την πολιτεία. Βέβαια, στην Περιφερειακή Αρχή θα ήθελαν να έχουν περισσότερες πιστώσεις στον Τακτικό Προϋπολογισμό για δράσεις «πολιτισμού», «αθλητισμού», «κοινωνικής πολιτικής», δηλαδή χρήματα για να μοιράζουν σε συλλόγους και σωματεία με τη γνωστή και αλάνθαστη(;) πελατειακή συνταγή.
Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχουμε καταγγείλει αυτές τις πρακτικές και έχουμε πολλές φορές ζητήσει συζήτηση έτσι ώστε όλοι μαζί να επισημάνουμε την πηγή των προβλημάτων και να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις.
Θα παραθέσουμε εδώ μια σειρά προτάσεων που έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν, χωρίς όμως να υπάρξει ούτε καν απάντηση από την κα Περιφερειάρχη:
-          Ενεργοποίηση των Αναπτυξιακών Εταιρειών προς τη κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αξιοποίησης τοπικών φυσικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων. Είναι απαραίτητη η λειτουργία των Αναπτυξιακών Εταιρειών με το διπλό ρόλο του «εμψυχωτή» επιχειρηματικότητας και του αξιολογητή επενδυτικών σχεδίων, κατ’ αντιστοιχία των Εταιρειών που διαχειρίζονται το Leader. Αντ’ αυτού, η Περιφέρεια προτιμά την εκχώρηση πόρων του ΠΕΠ σε κεντρικούς ενδιάμεσους φορείς με τις όποιες αρνητικές συνέπειες και τη μισθοδότηση από τους πόρους των Εταιρειών αυτών περιφερειακών συμβούλων για τις παρεχόμενες «υπηρεσίες».
-          Αξιοποίηση των πόρων του ΠΔΕ για την έγκαιρη εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση έργων και ολοκληρωμένων δράσεων στους τομείς αγροδιατροφής, τουρισμού, πολιτισμού, διαχείρισης περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας. Αντ’αυτού η Περιφέρεια προτιμά να αφήνει τα χρήματα αναξιοποίητα.
-          Ενεργοποίηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, ώστε να υπάρξει κοινό αναπτυξιακό όραμα για τη Περιφέρεια και ανάληψη αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων από τους Δήμους και τους άλλους φορείς. Αντ’αυτού η Περιφέρεια προτιμά τον μοναχικό δρόμο με στόχο να δρέψει εκλογικές δάφνες από τις «δικές της παρεμβάσεις» έστω και αν αφορά απλά μια υπογραφή σε μια πράξη εκχώρησης πόρων.
-          Ενδυνάμωση του μηχανισμού σχεδιασμού της Περιφέρειας με στελέχωση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας κινητοποιώντας υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα γύρω από τις πολιτικές κατευθύνσεις που αποφασίζει η Εκτελεστική Επιτροπή και εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αντ’αυτού η κα Καλογήρου -με τον στενό κύκλο των συνεργατών της- προχωρά χωρίς τις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού και χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή των υπηρεσιών στην ένταξη έργων που μετά «κολλάνε» στην υλοποίηση και «σέρνονται» για χρόνια.
Και όλα αυτά συνεχίζονται σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες προετοιμασίας του επόμενου ΕΣΠΑ που θα έχει διπλάσιους (!!!!) πόρους από αυτούς του τρέχοντος προγράμματος. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με εγκύκλιο του στις 15/10 προς τις Περιφέρειες, ζητά την υποβολή προτάσεων για μελέτες έργων για να υπάρξει η απαραίτητη ωρίμανση ώστε να ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ βάζοντας δύο προϋποθέσεις: να είναι επιλέξιμα με βάση τις προτεραιότητες της νέας περιόδου και να βασίζονται σε υφιστάμενο σχεδιασμό σε Περιφερειακό Επίπεδο. Τι έκανε η Περιφερειακή Αρχή; Απλά διαβίβασε την εγκύκλιο με έναν μήνα καθυστέρηση στους δικαιούχους χωρίς καν να ενημερώσει για το ποιες είναι οι κατευθύνσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ πλέον απομένει μόλις ένας μήνας για να υποβληθούν προτάσεις.
Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχουμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας της Περιφέρειας δίνοντας έμφαση τόσο στην ύπαρξη οράματος, στοχοθεσίας και σαφούς σχεδίου δράσης όσο και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις με κάθε ευκαιρία που μας δίνονταν και τώρα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το αύριο.

 


Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...