ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 

Ιδιαίτερα ανησυχητικές ή και καταστροφικές εξελίξεις με τους άμεσα εμπλεκόμενους να πετούν, ως συνήθως, .....τη μπάλα στην εξέδρα. 
Και κυρίως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ......αυτοδιοίκηση. Δηλαδή πως κάνω σχέδιο για να προλάβω τις εξελίξεις που τρέχουν από την αρχή του Σεπτέμβρη (απόλυτα αναμενόμενες με τις ζωονόσους να περικυκλώνουν το νησί και τις παράνομες αλλά και άφρονες εισαγωγές ζώων και μεταχειρισμένου εξοπλισμού, αλλά και του προηγούμενου κρούσματος στη Γέρα στο τέλος του 2016), ενημερώνοντας σωστά τους κτηνοτρόφους (και όχι αφήνοντας την ενημέρωση σε χέρια .....τρίτων), και επιβάλλοντας προληπτικά μέτρα.
Πολλά τα ερωτήματα:
- γιατί αφού το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς (αυτό στη Γέρα) ήταν πρόσφατο δεν υπήρξε "κόκκινη επιφυλακή" με συγκεκριμένα μέτρα; γιατί δεν υπήρξε δέσμευση ποσού τόσο στον τακτικό προϋπολογισμό όσο και στο ΠΔΕ;
- γιατί δεν πληρώθηκαν όσοι είχαν εργαστεί για την αντιμετώπιση του προηγούμενου κρούσματος ευλογιάς με αποτέλεσμα σήμερα να αρνούνται να δουλέψουν; Υπήρχαν άλλες προτεραιότητες και ποιές;
- γιατί δεν "επιστρατεύθηκαν" οι ιδιώτες κτηνίατροι του νησιού που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά στο σταμάτημα της εξάπλωσης της νόσου, αλλά επιμένουν (κατόπιν καταστροφής) στις προσλήψεις νέων και χωρίς εμπειρία κτηνιάτρων που όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να γίνουν
- γιατί δεν αξιοποιήθηκαν η τοπική τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια καμπάνια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων με απλά και ξεκάθαρα μηνύματα.
Είπαμε χθες στις συναντήσεις τόσο του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής να σχεδιάσει και να προλάβει εξελίξεις, οδηγεί στην αναγκαιότητα διαχείρισης της κρίσης που ούτε αυτό μπορεί να κάνει.
Αλλά πως να γίνουν αυτά όταν άφησε την Δ/νση Κτηνιατρικής να συνεχίζει την ανεξέλεγτη πορεία που είχε εδώ και χρόνια (με τις προηγούμενες διοικήσεις να έχουν πλήρη ευθύνη για τη κατάσταση που επικρατούσε) και χωρίς να έχει καταστρώσει ένα στοιχειώδες σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης.
Είναι απαραίτητα:
- κατεπείγον σχέδιο δράσης για να ελεχθεί η εξάπλωση της νόσου
- παράλληλος σχεδιασμός μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεπάγονται η σφαγή κοπαδιών, οι περιορισμοί στη σφαγή και πώληση ζώων, οι περιορισμοί στη διακίνηση γάλακτος ανάλογα με την τελική έκταση του προβλήματος ώστε να υποστηριχθούν όσοι υποστούν ζημιά
- σχέδιο για την μεσοπρόθεσμη ανασύσταση του παραγωγικού κεφαλαίου.
Και όλα αυτά ενταγμένα σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης του τομέα της αγροδιατροφής.
Κροκοδείλια λοιπόν τα δάκρυα για τον βασικό παραγωγικό τομέα του νησιού από τη Περιφερειακή Αρχή που συνεχίζει να θεωρεί ότι ο μόνος ρόλος της είναι να φτιάχνει δρόμους.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Εχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα για το θέμα σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν, αφού το θέμα της μείωσης του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη πλευρά των πιστωτών της χώρας ήδη από το 2012, όταν ήμουν ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η θέση μου είναι ξεκάθαρη:
-          Είμαι γενικά αρνητικός σε υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ γιατί υποκρύπτουν αρνητική προοδευτικότητα στο φορολογικό σύστημα. Για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του να το αντλεί από τη φορολογία εισοδημάτων και περιουσίας. Δυστυχώς το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στον φορολογικό μηχανισμό οδηγεί όλες τις κυβερνήσεις στις εύκολες λύσεις του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων.
-          Είμαι αρνητικός σε υψηλούς συντελεστές εμμεσης φορολογίας γιατί αντί να αυξάνουν τα έσοδα, αυξάνουν τη φοροκλοπή των χρημάτων που πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές για το ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή, αφού δεν δηλώνονται αντίστοιχα έσοδα των επιχειρήσεων. Δυστυχώς αυτό το κλίμα έχει εμπεδωθεί εδώ και χρόνια όπως διαπιστώνεται από τα χαμηλά έσοδα του κράτους διαχρονικά και κανείς (συμπεριλαμβανομένων και των φορέων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, αλλά και των κομμάτων που διαμαρτύρονται σήμερα) δεν είπε και κυρίως δεν έκανε κάτι για να σταματήσει η κατάσταση αυτή. Και τον λογαριασμό τον πληρώνουμε διαχρονικά οι ίδιοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι όπως δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
-          Είμαι αρνητικός στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που αποτελεί μερική αντιστάθμιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών των νησιών όπως έχω τονίσει σε όλα τα διεθνή φόρα που έχω βρεθεί συνεργαζόμενος με την Επιτροπή Νησιών της CRPM από το 1989 και έχω γράψει στη μελέτη για τα ευρωπαϊκά νησιά (EUROISLANDS) που εκπονήθηκε κάτω από την επιστημονική μου επίβλεψη τη περίοδο 2008-2011 (βλ. Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής σ.228).

Παρά το γεγονός ότι είμαι αντίθετος με την αύξηση του ΦΠΑ γενικά και ειδικά στα νησιά, αρνούμαι πλήρως να συμπαραταχθώ με το κύμα καταστροφολογίας που έχει εξαπλωθεί στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά για δύο κυρίως λόγους:
-          Ο πρώτος έχει να κάνει ειδικά με τον τομέα του τουρισμού και ειδικά του τουρισμού των νησιών για τον οποίον «χύνονται άφθονα κροκοδείλια δάκρυα» ειδικά στη Περιφέρεια μας. Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για τον τουρισμό το φετινό Πάσχα σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο υπήρξε κοσμοσυρροή. Ολως τυχαίως τα νησιά αυτά είναι μεταξύ των 6 νησιών στα οποία έχει καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ από το 2015. Καμία καταστροφή δεν υπήρξε, ούτε υπήρξε μετακίνηση τουριστών από τα «ακριβά» νησιά στα «φτηνά». Επομένως η κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό των νησιών δεν οφείλεται στο επίπεδο του ΦΠΑ, αλλά στο προϊόν που παράγουν και πωλούν οι διάφοροι προορισμοί. Ειδικά σε ότι αφορά στη Σαντορίνη είναι «χωρίς» αεροδρόμιο (δηλαδή με ανεπαρκείς κτηριακές εγκαταστάσεις), «χωρίς» λιμάνι (δηλαδή με υποτυπώδες λιμάνι για να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, «χωρίς» νερό (η λειτουργία αφαλατώσεων και υδροφόρων καλύπτει τις ανάγκες) και άλλα προβλήματα, έχει σε μια «καλή» μέρα τόσους τουρίστες όσους όλο το Β.Αιγαίο σε ένα χρόνο. Και βέβαια με διπλάσιες τιμές. Μην ψάχνετε να φορτώσετε τα προβλήματα σε ανύπαρκτες αιτίες. Η αποτυχία του Β.Αιγαίου να αναπτύξει τουρισμό όσα χρόνια είχε χαμηλό ΦΠΑ είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε ότι αφορά τον τουριστικό σχεδιασμό. Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στη κορυφή των παγκόσμιων προορισμών, κάνει και σήμερα σοβαρές προσπάθειες για να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (πχ. 2013 - Ετος γαστρονομίας) και να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν με ανάπτυξη του αρχαιολογικού και του περιπατητικού-φυσιολατρικού τουρισμού. Εμείς; Η Σαντορίνη έχει 15 επισκέψιμες μονάδες παραγωγής κρασιού με γευσιγνωσία έχοντας και σαν εργαλείο το Aegean Cuisine. Εμείς; Η Σαντορίνη τυποποιεί και προωθεί παραγωγές ΠΟΠ (ντοματάκι, φάβα) και μέσα από τον τουρισμό. Εμείς τι κάνουμε με πολλαπλάσιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα; Ακόμη και το η προσπάθεια για τοπικό πρωϊνό έχει «βουλιάξει». Χρειαζόμαστε μια τουριστική πολιτική που δεν έχουμε με δική μας ευθύνη.
-          Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός που υπαινίχθηκα προηγούμενα: οι συντελεστές του ΦΠΑ αποτελούν μία μόλις παράμετρο μιας νησιωτικής πολιτικής που οφείλει να είναι πολυεπίπεδη και πολυτομεακή. Πολυεπίπεδη αφού αφορά μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιήσουν ΕΕ, Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση. Πολυτομεακή γιατί αφορά πολλές διαφορετικές πολιτικές: αγροτική-ανάπτυξης υπαίθρου, μεταφορών, ενέργειας, κρατικών ενισχύσεων, παροχής υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενός σχεδιασμού με διαφορετικό περιεχόμενο για την  αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών που αποτελούν τα εργαλεία για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών και για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, για πράσινα νησιά και για νησιά ίσων ευκαιριών. Και τέτοια πολιτική δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές βάσεις για την αξιοποίηση του άρθρου 101 του Συντάγματος έχουν μπει ήδη από το 2013.
Δυστυχώς καμία πρωτοβουλία δεν έχει ξεκινήσει προς αυτή τη κατεύθυνση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους από τα όργανα τους όπως είναι η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ, ο ΕΟΑΕΝ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κλπ για την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας. Αντίθετα περισσεύουν τα ταξίδια, οι κινήσεις δημοσίων σχέσεων και πρόσκαιρου εντυπωσιασμού μέσω Δελτίων Τύπου που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα και οι γενικόλογες δηλώσεις που ακούγονται «ευχάριστα» χωρίς όμως να αντιστοιχούνται σε δράσεις. Αυτό που λείπει είναι η συστηματική δουλειά, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός που να πατά πάνω σε πραγματικά δεδομένα.

Μιλώντας για δεδομένα, οι αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Περιφέρειας θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το 34% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Β.Αιγαίου παράγεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 17% οφείλεται στον τομέα εκμετάλλευσης σπιτιών και καταστημάτων (πραγματικά και τεκμαρτά ενοίκια από ιδιόχρηση), 10% από το εμπόριο και μόλις 5% από τον πρωτογενή τομέα, 4% από τη μεταποίηση και 7% από τον κλάδο ξενοδοχείων-εστιατορίων. Με τα στοιχεία αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομία των νησιών στηρίζεται στη κατανάλωση που τροφοδοτεί ο δημόσιος τομέας και όχι από τα έσοδα του ιδιωτικού τομέα που δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι σήμερα ανταγωνιστικός. Με βάση αυτά και άλλα δεδομένα (όπως για παράδειγμα τα στοιχεία του ΦΠΑ) θα έπρεπε να προχωρά πρώτα η ανάλυση, μετά ο σχεδιασμός με βάση τα υπάρχοντα εργαλεία (εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για αναβάθμιση υποδομών, παραγωγικού, ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου), και στη συνέχεια τα αιτήματα για αλλαγές στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε να λάβουν υπόψη τη νησιωτικότητα. Χρειαζόμαστε και νέες επενδύσεις αλλά στη συζήτηση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο είμαστε απόντες. Εμείς προτάσεις έχουμε και τις καταθέτουμε.
κα Περιφερειάρχη,
-          Δεν αρκεί να πηγαίνετε στα διάφορα διεθνή φόρα όπως πριν μερικές ημέρες στο Ντουμπρόβνικ και να λέτε ότι το Β.Αιγαίο χρειάζεται μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, αλλά ταυτόχρονα να απουσιάζετε πλήρως από τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο, να μην είστε η πρώτη που πετυχαίνει χρηματοδοτήσεις από το πακέτο Γιούγκερ αφού όλοι γνωρίζουν ότι το προσφυγικό έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νησιά μας, να φτιάχνεται γραφείο στις Βρυξέλλες που δεν ξέρει κανείς τι κάνει, να μην προχωράτε δράσεις όπως το Κέντρο Φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και την αναστήλωση των θερμοπηγών στη Θερμή που εσείς πομπωδώς ανακοινώσατε ως μεγάλες επιτυχίες σας.
-          Δεν μπορείτε να αναφέρεστε δεξιά και αριστερά για ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού για τουρισμός 365 ημερών όπως κάνατε προχτές στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη και να μην έχετε κάνει απολύτως τίποτα για την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, του του θαλάσσιου τουρισμού, του συνεδριακού τουρισμού, του φυσιολατρικού τουρισμού, του  των νησιών αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα και υπαρκτές υποδομές.
-          Δεν μπορείτε να ανακοινώνετε τη δημιουργία επιτροπής του ΠΣ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της –γεγονός που θα επέτρεπε να συζητήσουμε επιτέλους το αναπτυξιακό θέμα των νησιών- και 3 μήνες μετά να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Που είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο σας 16 μήνες μετά την ανάληψη της Περιφέρειας; Φαίνεται να αγνοείτε ότι η ευθύνη της χάραξης και της υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι δική μας αρμοδιότητα και ευθύνη.

Η αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα είναι πράγματι μια αρνητική εξέλιξη για μόνιμους κατοίκους και τουρισμό και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των νησιών επίσης. Δεν είναι όμως η καταστροφή όπως ισχυρίζεστε. Καταστροφή αποτελεί η συνέχιση της πολιτικής των προκατόχων σας να προχωράτε έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους. Γιατί και με μηδενικό ΦΠΑ τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ και εγώ προσωπικά είμαστε εδώ για να καυτηριάσουμε τα λάθη και να συμβάλουμε σε λύσεις με τις προτάσεις μας.

Γιάννης Σπιλάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης
για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά


Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Με βάση τον νόμο 4334/2015 καταργήθηκε η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που ίσχυε από το 2000 ως επέκταση του καθεστώτος που ίσχυε στα Δωδεκάνησα από το 1948 που ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Με βάση τον νόμο 4446/2016 εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του μέτρου για ένα χρόνο τα νησιά της Περιφέρειας Β.Αιγαίου, της Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου) και η Σαμοθράκη.

Όπως γνωρίζετε κ.Πρόεδρε οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ είναι κοινωνικά άδικοι γιατί υποκρύπτουν αρνητική προοδευτικότητα στο φορολογικό σύστημα αφού τους πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν κίνητρο στις επιχειρήσεις για φοροκλοπή που συνδέεται άμεσα με εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται στα νησιά όπου οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι περιορισμένοι λόγω της απομόνωσης τους.

Η καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά (έστω και αν ποτέ δεν κάλυψε όλα τα νησιά της χώρας μας για διάφορους λόγους) είχε ως στόχο να μειώσει το πρόσθετο κόστος που απορρέει από τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας (μικρές αγορές, μεταφορικό κόστος, μονοπωλιακή διάρθρωση μεταφορικών εταιρειών και των εταιρειών μεταφορών) και επιβαρύνει τη διαβίωση των νοικοκυριών, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αποτελεσματικότητα του κράτους (αφού για τη παραγωγή του ίδιου έργου ή υπηρεσίας το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των υποδομών είναι υψηλότερο). Το πρόσθετο κόστος της νησιωτικότητας δεν περιορίζεται στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, αλλά επεκτείνεται στις μεταφορές (όπου δεν εφαρμόζεται το μεταφορικό ισοδύναμο, ούτε καν χαμηλοί ή μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές αλλά το υψηλότερο κλιμάκιο του 24%), στην υγεία (όπου οι κάτοικοι ειδικά των μεσαίων και μικρών νησιών αναγκάζονται να μετακινηθούν με δικά τους έξοδα ακόμη και για απλές εξετάσεις), στη παιδεία (για υπηρεσίες που δεν παρέχονται τοπικά) και γενικά για υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η απώλεια εισοδήματος όταν η απόκτηση μια υπηρεσίας εκτός νησιού απαιτεί υποχρεωτικά αποχή από την εργασία για τουλάχιστον 3 ημέρες και το συνηθέστερο για μια εβδομάδα. Ετσι μεταξύ πολιτών της ίδιας χώρας με το ίδιο εισόδημα, οι νησιώτες επιβαρύνονται περισσότερο για χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ιδιωτικές υπηρεσίες.   

Κ. Πρόεδρε,
είναι γνωστές οι πιέσεις που έχει δεχθεί η χώρα για να μειώσει τις δαπάνες της και να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα που είναι αναντίστοιχα χαμηλά σε σχέση με τα εισοδήματα και την οικονομική δραστηριότητα (και στα νησιά και ειδικά στα πιο τουριστικά από αυτά) εξ αιτίας πολλών και μακροχρόνιων σκόπιμων «αδυναμιών» του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οι πιέσεις αφορούσαν και σε κάθε είδους «ειδικά καθεστώτα», όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών.

κ. Πρόεδρε,
γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για τα νησιά όπως ρητά την εκφράσατε πριν ένα χρόνο με τις εξαγγελίες σας στη Νίσυρο. Όμως η αναγκαία εφαρμογή πυροσβεστικών μέτρων για την επούλωση μακροχρόνιων πληγών (που εκτός των άλλων μας εκθέτουν και ως χώρα στους επισκέπτες μας με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα από τον τουρισμό) σε θέματα όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η υγεία, η παιδεία, η διοίκηση, αλλά και εφάπαξ χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις δεν αρκεί για να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Απαιτούνται πολλαπλά διαρθρωτικά μέτρα, πολλά από τα οποία περιγράφονται σε αποφάσεις ευρωπαϊκών θεσμών αλλά δεν έχουν τύχει εφαρμογής στη χώρα μας.  

Η ύπαρξη αυτού του ειδικού φορολογικού καθεστώτος είναι ένα από τα ελάχιστα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τα νησιά της χώρας παρά τη ρητή δέσμευση από το Σύνταγμα της χώρας. Οι συντελεστές του ΦΠΑ αποτελούν μία μόλις παράμετρο μιας νησιωτικής πολιτικής που οφείλει να είναι πολυεπίπεδη και πολυτομεακή. Πολυεπίπεδη αφού αφορά μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιήσουν ΕΕ, Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση. Πολυτομεακή γιατί αφορά πολλές διαφορετικές πολιτικές: αγροτική-ανάπτυξης υπαίθρου, μεταφορών, ενέργειας, κρατικών ενισχύσεων, παροχής υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενός σχεδιασμού με διαφορετικό περιεχόμενο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών που αποτελούν τα εργαλεία για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών και για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, για πράσινα νησιά και για νησιά ίσων ευκαιριών.

Κ. Πρόεδρε,
τέτοια πολιτική δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές βάσεις για την αξιοποίηση του άρθρου 101 του Συντάγματος έχουν μπει ήδη από το 2013. Δυστυχώς όμως για διάφορους λόγους δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε η «ρήτρα νησιωτικότητας» στους νόμους και άλλες κανονιστικές πράξεις της διοίκησης ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταβολές ενώ δεν έχει συσταθεί το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής που θα επικουρούσε τη Πολιτεία προς αυτή τη κατεύθυνση, αλλά και στη παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών βασισμένη στην αξιοποίηση των φυσικών, των πολιτιστικών και των παραγωγικών πόρων των νησιών σε προϊόντα και υπηρεσίες ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Κ. Πρόεδρε
Αν και θεωρούμε ότι η συνεκτική πολιτική που έχουν ανάγκη τα νησιά δεν μπορεί να εξαντλείται με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, πιστεύουμε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα γι’αυτό. Αλλωστε το ποσό που έχει εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό (85 εκ ευρώ) μπορούν να αναπληρωθούν από τα «απολεσθέντα» έσοδα του ΦΠΑ, εισοδήματος και κοινωνικής ασφάλισης των ίδιων νησιών, εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Ζητάμε:
- άμεσα να παραταθεί η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του ν.4446/2016
- να επεκταθεί η εφαρμογή αυτή σε όλα τα ελληνικά νησιά το ταχύτερο δυνατόν
- να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι πρόσθετες απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.


Α. Αργυρούδη, Περιφερειακή Σύμβουλος Β. Αιγαίου, Οικολογικός Ανεμος στο Β. Αιγαίο
Γ.Σπιλάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου, Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο


Κοινοποίηση:
Πρόεδρο της Βουλής
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Ανάπτυξης
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης

Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής

Σε βατερλώ της Περιφερειακής Αρχής εξελίσσεται η υπόθεση της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΕΝΑ Β.Αιγαίου

Σε βατερλώ της Περιφερειακής Αρχής εξελίσσεται η υπόθεση της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΕΝΑ Β.Αιγαίου
Συμπληρώνοντας τα 3 χρόνια από τότε που ανέλαβε η κα Καλογήρου με την παράταξη της τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας δεν παύει παρά να δείχνει τις αδυναμίες που είχαμε επισημάνει ήδη από τη προεκλογική περίοδο: έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου για τη Περιφέρεια και έλλειψη ατόμων ικανών για να υλοποιήσουν με επάρκεια έστω τα τρέχοντα. Αποτέλεσμα αυτών είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις στην οικονομία και στη δημογραφία όπως δείχνουν και οι πρόσφατες στατιστικές, χειρότερες από ομοειδείς περιφέρειες.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Περιφερειακή Αρχή επιδεικνύει μια απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους θεσμούς, αρνούμενη να ενημερώσει σε τακτική βάση για τις πρωτοβουλίες της, για τη λειτουργία των νομικών προσώπων που εποπτεύει και να συζητήσει όπως οφείλει μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα ερωτήματα που τίθενται από τις διάφορες παρατάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το αίτημα όλων των παρατάξεων για συζήτηση των προβλημάτων λειτουργίας του ΠΣ εκκρεμεί από τον περασμένο Μάιο, «λόγω έλλειψης χρόνου». Πρόκειται για θεσμική εκτροπή που την έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό.
Το παράδειγμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΕΝΑ Β.Αιγαίου καταδεικνύει την πολλαπλή αυτή ανεπάρκεια και τις επιπτώσεις της. Ένα χρόνο μετά την απόφαση αναβίωση της εταιρείας -από ότι μαθαίνουμε από δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Χίο- η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την εκ νέου «αδρανοποίησης» της.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ υποστήριξε από την αρχή θερμά την λειτουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας και υπερψήφισε την αναβίωση της ΕΝΑ. Είχε όμως επισημάνει τους κινδύνους που υπάρχουν από λανθασμένες αντιλήψεις και επιλογές όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν. Δεν φανταζόμασταν όμως ότι η ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής και των στελεχών της θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από ότι θα έλυνε. Και αυτό σε 3 επίπεδα: θεσμικό, δημοσιοικονομικό, αναπτυξιακό.
Σε θεσμικό επίπεδο η κα Καλογήρου παρενέβη τα όσα γράφουν ρητά οι νόμοι περί αυτοδιοίκησης και όρισε στο ΔΣ της εταιρείας μόνο μέλη της παράταξης της. Και να ήταν ικανοί και γνώστες του αντικειμένου; Απλά παιδιά του κομματικού σωλήνα, με τον Πρόεδρο και ΔΣ της Εταιρείας να είναι αποσπασμένος στο γραφείο του Βουλευτή Χίου της ΝΔ. Αποτέλεσμα: να μην έχει πάρει καμία πρωτοβουλία σε ότι αφορά την ουσιαστική αναβίωση. Ούτε την απλή διαδικασία για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας.
Και ποια η αντίδραση της κας Καλογήρου; Η απόλυτη σιγή παρά το γεγονός ότι από τις 5 Σεπτεμβρίου έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση που έπρεπε να απαντηθεί με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΠΣ μέσα σε 15 ημέρες. Και τι κάνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου; Δηλώνει αναρμόδιος. Πολλαπλά «αναρμόδιος» αφού και στο αίτημα όλων των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα στις 19 Σεπτεμβρίου αφού είχαν προκύψει εξελίξεις, το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες με την υπόσχεση ότι ο Πρόεδρος της Εταιρείας θα μας ενημέρωνε γραπτά. Πέρασαν 25 ημέρες και … «απορία ψάλτου βηξ».  Συνδυασμός ανικανότητας και απαξίωσης των θεσμών  …που σκοτώνει την ουσία για την οποία η λειτουργία της Εταιρείας είναι σημαντική: την ανάπτυξη.
Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Αυτοδιοίκησης σε όλο τον κόσμο καλούνται να έχουν ρόλο σε ότι η διοίκηση δεν μπορεί να υλοποιήσει λόγω θεσμικού πλαισίου. Και δεν εννοούμε ρουσφέτια και άλλες πελατειακές εξυπηρετήσεις επειδή το θεσμικό τους πλαίσιο είναι διαφορετικό, πιο «χαλαρό» από αυτό της διοίκησης. Εννοούμε να αξιοποιήσει τους παραγωγικούς πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στη γεωργία κλπ , να στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις των νησιών,  να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη προώθηση της καινοτομίας, να υποστηρίξει νέους για δημιουργία επιχειρήσεων, να στηρίξει κοινωνικές επιχειρήσεις, να αξιοποιήσει τη περιουσία της Περιφέρειας και υποδομές που παραμένουν ανενεργές κλπ. Δηλαδή του φορέα που θα παίξει το ρόλο του «επικονιαστή» ιδεών και του αρωγού (υποστηρικτή) πρωτοβουλιών. Τα παραδείγματα πολλά, αλλά ……..αόρατα στα μάτια τους.  
Αντι αυτού …….. αδράνεια που φανερώνει για ακόμη μια φορά και την άγνοια για το ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης. Και ειδικά της Περιφερειακής που, από τον νόμο, έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της ανάπτυξης.  Η καθημερινή ειδησιογραφία γύρω από τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, της μεταποίησης κλπ είναι απλά τα συμπτώματα αυτής της αδράνειας. Αντίθετα οι εργολαβίες για τους δρόμους και άλλα έργα καλά κρατούν. Για το πώς όλα αυτά θα αξιοποιηθούν, σιωπή.
Και πέρα από το αναπτυξιακό …έλλειμμα, συσσωρεύεται και το δημοσιονομικό. Όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα κατά την έγκριση του ισολογισμού της Περιφέρειας, παλιές και νέες αμαρτίες φορτώνονται στους πολίτες αφού είτε θα υπάρξουν χρέη προς επιχειρήσεις δεν θα πληρωθούν, είτε οι επιχειρήσεις που τα διεκδικούν θα τα εισπράξουν από τον προϋπολογισμό, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής. Αλλά και εδώ, η κα Καλογήρου και η παράταξη της σιωπούν. Καμία απάντηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καμία γραπτή απάντηση.
Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ κρούουμε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη Περιφέρεια σε δύο επίπεδα:
-          Στο επίπεδο της σημερινής ηγεσίας της Περιφέρειας, ώστε να αλλάξει, έστω και τώρα, τακτική αξιοποιώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη σωστή λειτουργία των θεσμών και των εργαλείων που έχει στη διάθεση της
-          Στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, ώστε να απαιτήσουν αλλαγή πορείας μέσα από τη προώθηση ιδεών και ατόμων που να συνάδουν με τη λογική της Αυτοδιοίκησης.

Οι κοινωνίες των νησιών οφείλουν αν αντιδράσουν στα συνεχή βατερλώ της Περιφερειακής Αρχής.  Γιατί αυτές θα  κληθούν να  …….πληρώσουν το μάρμαρο.
Γ.Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...