ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΧΙΟΥ


Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε

Το σφράγισμα των ιαματικών πηγών της Ικαρίας, ενώ υπάρχουν λουόμενοι που περιμένουν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, αλλά και του υδροθεραπευτηρίου των Αγιασμάτων Χίου εξ αιτίας μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών πιστοποίησης των υδάτων και των εγκαταστάσεων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τα δύο νησιά. 

Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι πηγές της Εφταλούς προβλέπεται να κλείσουν στο τέλος του χρόνου, ενώ κλειστές παραμένουν επίσης του Πολυχνίτου.

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και τη στασιμότητα που υπάρχει στη περίπτωση του Σάρλιτζα στη Θερμή Λέσβου – που έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας εδώ και 2 χρόνια και μέχρι στιγμής η πρόοδος είναι υποτυπώδης – μπορούμε να συμπληρώσουμε την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας σημαντικός πόρος για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, παρά τις μεγαλόστομες κατά καιρούς εξαγγελίες διαφόρων παραγόντων, αρμόδιων και μη.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι δεν πρέπει να σπαταληθεί χρόνος στη προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, αλλά να υπάρξει άμεση δράση από την πλευρά της Περιφέρειας:
  • Να ζητηθεί άμεσα η αναστολή του κλεισίματος των πηγών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης με δεδομένο ότι η ευθύνη υπάρχει τόσο από τη πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού που δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την διαδικασία με αποτέλεσμα να ζητούνται διαρκώς τα ίδια πιστοποιητικά που είχαν σύντομη ημερομηνία λήξης.
  • Να συσταθεί γνωμοδοτική επιτροπή του άρθρου 97 του ν.4555/18 για την επεξεργασία ολοκληρωμένης πρότασης για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας με τη συμμετοχή των Δήμων των νησιών, εκπροσώπων των αρμόδιων Τοπικών Συμβουλίων, φορέων ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητά να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι, μετά από δεκαετίες λόγων και έργων αμφίβολου αποτελέσματος, που έχουν οδηγήσει στην απαξίωση ενός σημαντικού πόρου τουριστικής ανάπτυξης, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να υπάρξουν τα αναγκαία συγκροτημένα βήματα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας στα νησιά μας. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γιάννης Σπιλάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής Παράταξης
Γιούλα Αργυρούδη, Περιφερειακός Σύμβουλος
Μανώλης Κάρλας, Περιφερειακός Σύμβουλος
Μαρία Νικολάρα, Περιφερειακός Σύμβουλος 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ


Ολοκληρώνοντας την 4ήμερη επίσκεψη στη Χίο, ο επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γ.Σπιλάνης έδωσε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ του νησιού μαζί με την περιφερειακή σύμβουλο Χίου κα Γ.Αργυρούδη.

Ο κ. Σπιλάνης αναφέρθηκε στη σειρά συναντήσεων που είχε μαζί με την κα Αργυρούδη με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ.Π.Μπουγδάνο, το προσωρινό ΔΣ του Φορέα Τουρισμού Χίου, και τα Τοπικά Συμβούλια Βολισσού και Καρδαμύλων αλλά και για την παρουσία τους στη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Βολισσού.

Στόχος όλων των συναντήσεων ήταν η αμφίπλευρη ενημέρωση: από τη πλευρά των φορέων για τα ιδιαίτερα προβλήματα που τους απασχολούν και από την άλλη πλευρά να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια για να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα αυτά.

Ο κ.Σπιλάνης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός ο οποίος πρέπει να έχει δύο συγκεκριμένους στόχους: από την μια πλευρά να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες δραστηριότητες και θέσεις εργασίας και από την άλλη πλευρά για βελτίωση της ποιότητας ζωής με την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και ευκαιριών ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης και ευρύτερα δυνατοτήτων έκφρασης της δημιουργικότητας ιδιαίτερα των νέων που επιλέγουν ή θέλουν να επιλέξουν τα νησιά και ειδικά τις περισσότερο απομονωμένες περιοχές τους για να ζήσουν. Υπογράμμισε ότι η δημιουργία σχεδίου δράσης με συγκεκριμένες προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα που να αφορά είτε τη περιοχή των βορειοχώρων είτε τον τουρισμό είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι όποιες προσπάθειες να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η κα Αργυρούδη υπογράμμισε ιδιαίτερα το θέμα των νέων που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την αγωνία τους, ώστε να ενημερωθούν για τις δυνατότητες παρέμβασης που υπάρχουν σε ότι αφορά τις τοπικές κοινωνίες ώστε να βελτιώσουν την ελκυστικότητα των τόπων κατοικίας τους και της Χίου γενικότερα με στόχο να ανατραπεί η τάση πληθυσμιακής συρρίκνωσης που επικρατεί.

ΈΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ


Η επιστροφή στην κανονικότητα που έχει διαταραχθεί από τη προσφυγική κρίση σημαίνει, όπως φαίνεται από το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης που οργάνωσε ο Περιφερειάρχης με τους Δήμαρχους του Β. Αιγαίου για το προσφυγικό, ... «κρύβω τους ανθρώπους-σκουπίδια κάτω από το χαλί».

Η πρόταση αναφέρεται μεταξύ άλλων για κλειστά camp μακριά από αστικά κέντρα (πιθανά με προδιαγραφές βουστάσιου), σε συνδυασμό με την εφαρμογή της προτροπής για «αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων». Θέσεις-προτάσεις προς τη κεντρική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην ενστερνίζεται πλέον τις ακραίες αυτές απόψεις, με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις που γίνονται από τους αρμόδιους υπουργούς, μετά από μια «ρεαλιστική» αποτίμηση της πραγματικότητας και της «γεωπολιτικής» θέσης της χώρας και των διεθνών συνθηκών. Προτάσεις που δεν περιλαμβάνουν τίποτα σχετικά με το ποιες πρωτοβουλίες διαχείρισης της έντασης θα πάρει η αυτοδιοίκηση τοπικά.

Το προσφυγικό αποτελεί μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση που έχει σοβαρές συνέπειες στο δικαίωμα των πολιτών των νησιών μας να βιώνουν μια ομαλή καθημερινότητα. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε στα νησιά έχουν δημιουργήσει έντονο φόβο, αλλά και πολύ θυμό στους νησιώτες. Ιδιαίτερα προς όλους εκείνους που έχουν δημιουργήσει τις προσφυγικές ροές αλλά αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τους. Εκείνους που έχοντας μετατρέψει ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε ελληνικό και τοπικό, αφήνουν τη διαχείριση του στις πλάτες των -για πολλούς λόγους, ιστορικούς αλλά και σύγχρονους- πολλαπλά ευαίσθητων τοπικών μας κοινωνιών. Σε όλους εμάς δηλαδή που αντιμετωπίσαμε με υψηλό φρόνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τα κύματα των προσφύγων/μεταναστών, όταν προέκυψαν ως τσουνάμι στα νησιά μας, και που σήμερα αισθανόμαστε δικαιολογημένα κουρασμένοι και θυμωμένοι που εξακολουθούμε να προσπαθούμε, σχεδόν μόνοι μας, να διαχειριστούμε τοπικά τις συνέπειες του στην καθημερινότητα μας, μέσα σε ένα τοπίο θολό χωρίς ξεκάθαρες προοπτικές.

Η δική μας πρόταση είναι σε τοπικό επίπεδο να προκρίνουμε  ως αποτελεσματικότερο μέσο για τη διαχείριση του φόβου για το διαφορετικό, αυτό που κάνουν μεμονωμένοι πολίτες, συλλογικότητες και φορείς- ΜΚΟ προσπαθώντας:

  • από τη μια να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, να μετατρέψουμε την παραμονή τους σε όσο γίνεται περισσότερο δημιουργική και εποικοδομητική για το μέλλον τους (ειδικά των παιδιών και των νέων), όπου και αν εγκατασταθούν τελικά, αλλά και να μειώσουν τις εσωτερικές τους εντάσεις,
  • από την άλλη να ελαττώσουν τις τριβές με την τοπική κοινωνία μέσω από δράσεις αλληλογνωριμίας και συνύπαρξης, για όσο καιρό παραμείνουν αναγκαστικά στα νησιά μας.

Προτείνουμε μάλιστα στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους, αντί να κινούν απειλητικά το δάχτυλο στην κοινωνία των πολιτών, να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την πολύ σημαντική δουλειά τους, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια νέα κανονικότητα, αυτή της ανεκτικότητας στο διαφορετικό. Ας θυμίσουμε ότι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κάνει αυτό το βήμα πριν από δεκαετίες και βγήκαν κερδισμένες.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζήτησε από τον κ. Μουτζούρη να παραβρεθούν οι παρατάξεις στη συνάντηση με τους Δημάρχους ή έστω να  υπάρξει μια συζήτηση των επικεφαλής των παρατάξεων ΠΡΙΝ τη συνάντηση αυτή. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πως εννοεί ο κ. Μουτζούρης την «συνεργασία». Παρ’ όλα αυτά εμείς καταθέσαμε εγκαίρως  προτάσεις  για να στρέψουμε προς μια διαφορετική πορεία τη συνάντηση από αυτήν που ο ίδιος είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, που όμως δεν εισακούστηκαν.

Βρισκόμαστε στην αρχή της θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου και δυστυχώς όχι μπροστά στο τέλος του μεταναστευτικού προβλήματος. Για το λόγο αυτό θεωρούμε απαραίτητο πριν την επόμενη συνεδρίαση του forum Περιφέρειας - Δημάρχων Β. Αιγαίου να υπάρχει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα, με την σοβαρότητα που επιβάλει η σπουδαιότητα του. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα είναι παρούσα συνεχώς για  να συμβάλει στην άρση του φόβου για το διαφορετικό και προκειμένου να καταγραφεί το αίσθημα ασφάλειας και αλληλεγγύης που υπάρχει στα νησιά μας ως brand name της Περιφέρειας μας, παράλληλα με τις μοναδικές περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και παραγωγικές της αξίες.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΓΝΩΣΗ, ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ


Από την επόμενη των αυτοδιοικητικών εκλογών κυκλοφορεί έντονη φήμη στους διαδρόμους και στα γραφεία της Περιφέρειας ότι ανώτατο διοικητικό στέλεχος σβήνει και γράφει ονόματα υπηρεσιακών παραγόντων που θα μετακινηθούν, με την πάγια επαναλαμβανόμενη δικαιολογία ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή χρειάζεται ένα «φιλικό» προς αυτήν περιβάλλον για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνουν χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση ή άλλη τυπική διαδικασία αλλά με καθαρά προσωπικά κριτήρια.

Την ίδια πρακτική, χωρίς αξιολόγηση τυπικών και ουσιαστικών ικανοτήτων των υπαλλήλων και χωρίς τις τυπικές διαδικασίες μέσα από το υπηρεσιακό συμβούλιο, ακολούθησε και η κα Καλογήρου και όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά σταδιακά οδήγησε στην «ηρωική έξοδο» από την υπηρεσία με παραιτήσεις και μετατάξεις σημαντικού αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα οι πρόχειρες αλλαγές που έγιναν στον τρόπο διεκπεραίωσης των υπηρεσιακών εγγράφων με στόχο τον πλήρη έλεγχο από την ίδια και τους στενούς συνεργάτες της, δημιούργησε ακόμη περισσότερες δυσλειτουργίες. Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις δημιούργησε ακόμη και ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης έργων με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα χαμηλή απορρόφηση πόρων.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρούμε ότι βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και συνολικά των νησιών μας, απαιτεί όχι απλά να μην επαναληφθούν πελατειακές πρακτικές αλλά να υπάρξει συνολική τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη αναδιάρθρωση της λειτουργίας της διοικητικής μηχανής, όπως έγινε και στη περίπτωση της Περιφέρειας Κρήτης -αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του εκεί Πανεπιστημίου- με εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως παρουσιάστηκαν σε ειδική συνεδρίαση των νησιωτικών περιφερειών με τον ΟΟΣΑ που μελετά το πρόβλημα της περιφερειακής διακυβέρνησης στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:
  • Την ανάθεση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της αποτύπωσης και της αξιολόγησης της λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος διοίκησης (δομή υπηρεσιών, διαδικασίες, επίπεδο εξυπηρέτησης πολιτών, αποτελεσματικότητα παραγωγής έργου) με βάση τα σύγχρονα πρότυπα.
  • Την άμεση έναρξη της εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας που, μέσα από τις προτεραιότητες που θα αποφασιστούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα αναδείξει τις ανάγκες αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών.
  • Την άμεση σύσταση υπηρεσιακού συμβουλίου με στόχο τόσο την αξιολόγηση του προσωπικού όσο και στην επιλογή αυτών που μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων μονάδων.
  • Την εκπόνηση νέου οργανογράμματος της ΠΒΑ που θα μειώσει τον αριθμό των Γενικών Διευθύνσεων στις εντελώς απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της και θα ενισχύσει τις νευραλγικές διευθύνσεις όπως αυτή του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι η αλλαγή πορείας στο Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει με παλιά υλικά και αποτυχημένες νοοτροπίες. Ας μην ψάχνουμε να ρίξουμε τις ευθύνες σε άλλους όταν εμείς είμαστε υπεύθυνοι για προβλήματα που οι άλλοι έλυσαν γιατί κινήθηκαν διαφορετικά. Οι αλλαγές στη διοικητική μηχανή της Περιφέρειας να γίνουν με γνώση, με σχέδιο και με αξιοκρατία με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ


Με την ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου και την πρώτη του συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα περίοδος 2019-2023  διακυβέρνησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον κ. Μουτζούρη.

Κυρίαρχο στοιχείο η ανατροπή βασικών διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ όσον αφορά την  εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, βάσει της οποίας άλλωστε και οι ψηφοφόροι ψήφισαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου. O νέος περιφερειάρχης αποφάσισε να διατηρήσει για τη παράταξη του όλες τις θέσεις ευθύνης όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, θεωρώντας ότι οι ανατροπές του νόμου του επιτρέπουν να «τα καταφέρει μόνος», παρόλο που η παράταξη του κατέχει μόλις 10 από τις 41 θέσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην εκλογή ή μάλλον στον διορισμό του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής. Διορισμός, αφού η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ’’κυβερνησιμότητα ‘’ για τον πρωτεύσαντα στον δεύτερο γύρο των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες, οδήγησε σε διορισμό από κάθε παράταξη των υποψηφίων της και στην αυτοψήφιση τους αλλά και σε υφαρπαγή μελών των επιτροπών από τις μικρότερες παρατάξεις και ενίσχυση της παράταξης του Περιφερειάρχη. Έτσι, δια νόμου δηλαδή, κλάπηκε από την  ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η θέση στην Οικονομική Επιτροπή. Οι παλαιότεροι αυτοδιοικητικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους ……….

Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την απόφαση του συνδυασμού του να μην συνεργαστεί επί προγραμματικής βάσης με άλλες παρατάξεις. Αναμενόμενο και το περιεχόμενο της σύντομης ομιλίας του μετά την ορκωμοσία. Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, σε ότι αφορά στα θέματα ανάπτυξης αρκέστηκε σε δύο κουβέντες για υποδομές, ενώ αφιέρωσε την υπόλοιπη παρέμβαση του στο μεταναστευτικό. Ανησυχητικά και τα δύο.

Σε ότι αφορά στο αναπτυξιακό γιατί, με δεδομένο ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι η βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας η ταύτιση της ανάπτυξης με τις υποδομές δεν αλλάζει σε τίποτα το αφήγημα που είχαμε την τελευταία πενταετία. Επιπλέον ούτε και σε αυτή τη περίοδο ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης με αυτό το αντικείμενο (με το τρέχον ΕΣΠΑ να έχει αναξιοποίητα εκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ 2021-27 να έχει ξεκινήσει), ενώ ούτε το θέμα της επιχειρηματικότητας κρίθηκε ως μείζον πρόβλημα για τα νησιά μας, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την ανατροπή της πορείας της οικονομίας της ΠΒΑ  που συμπαρασύρει εισοδήματα, θέσεις εργασίας, δημογραφικό.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης, αποφεύγοντας την ουσία του ζητήματος και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας,  ήταν εμφανές ότι ήθελε να χαϊδέψει τα αυτιά σε διχαστικές, και ξενοφοβικές απόψεις που αποτέλεσαν το υπόβαθρο της όλης προεκλογικής εκστρατείας – σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Απόψεις που δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προσφυγικού προβλήματος (αιτίες προσφυγικής κρίσης), ούτε τα αποτελέσματα τους στα νησιά όπως φαίνεται και από τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ το οποίο εμφανίζεται αδύναμο να υλοποιήσει τουλάχιστον όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα οι δηλώσεις περί φυλετικής και θρησκευτικής αλλοίωσης των νησιών εντείνουν τα συναισθήματα φόβου του τοπικού πληθυσμού αφού ενεργοποιούν στο υποσυνείδητο πολλών απόψεις που έχουν ακουστεί και παλαιότερα, ότι δηλαδή οι μετανάστες υποκινούνται από συγκεκριμένο σχέδιο για να μας «καταλάβουν». Απόψεις που αξιοποιήθηκαν από τοπικούς πολιτικούς να κερδίσουν κύριο ρόλο στις πρόσφατες εκλογές, αλλά που τώρα καλούνται να διαχειριστούν τα όσα έλεγαν. Ειδικά όταν την άποψη αυτή εγκατέλειψε και η ίδια η Κυβέρνηση δεχόμενη πλέον ότι η ένταση του προβλήματος στη χώρα μας είναι συνέπεια της γεωγραφικής της θέσης.

Με βάση τα παραπάνω η τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Προσφυγικής Κρίσης (με ποιες αρμοδιότητες άραγε;) και όχι Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακής Κρίσης (με πολλές αρμοδιότητες και πόρους) οδηγεί στο πως πρόκειται να διαχειριστούν τις σημαντικές υποθέσεις των νησιών μας ο κ.Περιφερειάρχης, οι Σύμβουλοι και παρασύμβουλοι του.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν θα μείνουμε σε διαπιστώσεις και κριτική, αλλά προχωρούμε σε προτάσεις. Ειδικά ενόψει της σύσκεψης της Τετάρτης με τους Δημάρχους των νησιών που συγκαλεί ο κ.Μουτζούρης  με ατζέντα τα δύο αυτά θέματα. Από την σύσκεψη αυτή έχει αποκλειστεί η αντιπολίτευση, σύμφωνα με απάντηση σε ερώτησή μας στο χθεσινό  ΠΣ, γι’αυτό αισθανόμαστε την υποχρέωση να καταθέσουμε δημόσια τις προτάσεις μας που απορρέουν από τις προεκλογικές μας θέσεις.

Σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων των νησιών μας ώστε μέσα από έναν εντατικό διάλογο να διαμορφωθεί άμεσα όραμα και στρατηγικοί στόχοι που θα ενεργοποιήσουν όχι μόνο τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Το εργαλείο που διαθέτει η Περιφερειακή Αρχή είναι η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν φορείς και ενδιαφερόμενοι πολίτες από όλα τα νησιά που πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει μαζί με τους αιρετούς των Δήμων και της Περιφέρειας έναν συντεταγμένο διάλογο που να δώσει άμεσα αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ όσο και στη σύνταξη του νέου που και τα δύο έχουν χρονικό ορίζοντα το 2020.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό οι θέσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει παραμένουν επίκαιρες:
  • Την ανάγκη λειτουργίας των δομών μέχρι τα όρια της χωρητικότητας τους
  • Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στα ΚΥΤ
  • Την ανάγκη παροχής στις μικρές αυτές «πόλεις» των προσωρινών κατοίκων όλων των αναγκαίων υπηρεσιών (πχ. υγείας, τροφοδοσίας και διατροφής, τραπεζικές, ταχυδρομικές και επικοινωνιακές (wi-fi), εκπαίδευσης και κατάρτισης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης κλπ που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, ώστε να περιοριστεί ο αναγκαίος αριθμός μετακινήσεων τους κάτω από τις οποιοσδήποτε συνθήκες, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τις ήδη προβληματικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους.
  • Την ανάγκη πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών εκείνων που θα επιτρέψουν όχι απλά την λείανση των σχέσεων μεταξύ των τριών «κόσμων» που συμβιώνουμε σήμερα στα νησιά μας (κάτοικοι, πρόσφυγες-μετανάστες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών-εθελοντές-ΜΚΟ), αλλά και να αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο αυτήν την «υποχρεωτική» συγκατοίκηση για όσο διαρκέσει.
  • Τέλος την ανάγκη αξιοποίησης των εκτάκτων αναγκών που βιώνουμε για την αναβάθμιση όλων των υποδομών και των υπηρεσιών (οικονομικών, τουριστικών, κοινωνικών, υγείας, παιδείας, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών) που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ως υπεύθυνη δύναμη με προοδευτικό πρόσημο δεν θα κουραστεί να επιμένει στην αναγκαιότητα ενός συγκροτημένου σχεδίου με όραμα, στόχους και αποδεκτό από την κοινωνία και θα δουλέψει με όλες της δυνάμεις για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα.

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...