Πρόταση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ προς το ΠΣ για λήψη απόφασης σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου νόμου στη παιδεία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Αιγαίου

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β.Αιγαίου,

 

Ακουσε τις απόψεις των εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση που έχουν συσσωρεύσει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των ιδρυμάτων της χώρας ως κέντρων παραγωγής και διάχυσης της γνώσης με ελεύθερη τη διακίνηση των ιδεών, και ειδικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω κυρίως:

-          των χαμηλών παροχών φοιτητικής μέριμνας που δημιουργούν εμπόδια στους νέους και τις νέες της χώρας μας να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους στη χώρα μας (και ειδικά αυτούς των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων)

-          των σοβαρών περικοπών στο προϋπολογισμό και στις προσλήψεις όλων των κατηγοριών προσωπικού δημιουργούν εμπόδια τόσο στην εκπλήρωση των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών στόχων όσο και σε αυτή την εύρυθμη καθημερινή λειτουργεία των Ιδρυμάτων.

-          της δημιουργίας πολλών νέων τμημάτων σε όλη τη χώρα με σκοπό τη μείωση της ανάγκης για μετακίνηση των υποψήφιων φοιτητών μακριά από το τόπο κατοικίας τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι μια σειρά από ιδρύματα (Αιγαίου, Θράκης, Δ.Μακεδονίας) ιδρύθηκαν με ακριβώς το αντίθετο σκεπτικό.

-          του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση - χωρίς διάλογο με την Ακαδημαϊκή κοινότητα εν μέσω lockdown- δίνει απλόχερα 30 εκ € για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, για να τοποθετηθούν κάμερες και κάρτες εισόδου όχι όμως και τους απαιτούμενους πόρους για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και εν προκειμένω του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

-          του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ως δυνάμει κακοποιά στοιχεία παρουσιάζοντας τα πανεπιστήμια ως κέντρα ανομίας, βίας, παραβατικότητας και διακίνησης ναρκωτικών θεσμοθετώντας σωρεία από πειθαρχικές ποινές που φθάνουν μέχρι και σε φυλάκιση 3 ετών στοχεύοντας να μόνο στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων και των αγώνων φοιτητών και εργαζόμενων.

-          Του ότι δεν γίνονται από μεριάς κυβέρνησης αλλά και από μεριάς διοίκησης πανεπιστημίου οι απαραίτητες ενέργειες για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων, ώστε να επιστρέψουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στα πανεπιστήμιά τους, να επιστέψουν στη Μυτιλήνη, τη Χίο, στο Καρλόβασι, στη Ρόδο, στη Σύρο, τη Λήμνο. Τα νησιά ερήμωσαν, οι πανεπιστημιακές αίθουσες και τα κτήρια είναι άδεια και θα έπρεπε να αποτελεί για όλους πρώτη προτεραιότητα η άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα του Πανεπιστημίου μας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο:

 

Α) Θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και εθνικό έργο που έγινε στα νησιά μας μεταπολεμικά γιατί:.

-          Ενισχύει τα νησιά μας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που όταν του δοθεί η ευκαιρία μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας,

-          Ενισχύει κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά τις τοπικές κοινωνίες με νέους ανθρώπους που δίνουν ζωή στα νησιά όλο το χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να μείνουν εδώ,

-          Συμβάλλει, μέσω των φοιτητών, των γονιών τους και των φίλων τους, στη ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα.

-          Συμβάλει πολλαπλά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών

-          Δίνει την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες των νησιών μας , από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, για σπουδές στη 3οβάθμια εκπαίδευση στον τόπο τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκα έξοδα που θα τους έκοβε τα όνειρα.

-          Συμβάλλει τα μέγιστα με το ερευνητικό του έργο και στέκεται αρωγός, όταν του ζητηθεί, στην Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη των νησιών.

 

Β) Θεωρεί ότι ο πρόσφατος νόμος του Υπουργείου Παιδείας που άλλαξε το σύστημα εισαγωγής των νέων φοιτητών στα Πανεπιστήμια απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου χωρίς να αναβαθμίζει, όπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το επίπεδο των σπουδών και αποκτώμενων γνώσεων και δεξιοτήτων στη χώρα μας αφού όσοι αποτυγχάνουν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια μπορούν να σπουδάσουν στα ισότιμα πλέον Κολλέγια αλλά και σε χαμηλού επιπέδου Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Άλλωστε η λογική της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν λειτουργεί υπέρ της αναβάθμισης του μορφωτικού επιπέδου των νέων μας αλλά αποκλειστικά ως μόνιμος «κόφτης» νέων προς τη δημόσια εκπαίδευση.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις εμποδίζεται ακόμη περισσότερο η ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που εδώ και μια δεκαετία έχει πλήρως διαταραχθεί από τη κρίση, ενώ η πανδημία έχει ανατρέψει τα πάντα στη λειτουργία των ΑΕΙ. Όλα αυτά επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα ακριτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Γ) Ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα:

- εκείνα τα νομοθετικά μέτρα ώστε οι εισακτέοι στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να είναι αυτοί που ζητά η ακαδημαϊκή κοινότητα με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να παράγεται σωστό ακαδημαϊκό έργο.

- να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις σε ότι αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών που θα επιτρέψουν στο Πανεπιστήμιο να είναι ελκυστικό για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (πχ. επέκταση της σίτισης, χρηματοδότηση για αγορά ξενοδοχείων, επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων για κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών)

- να υποστηριχθεί η δράση του Πανεπιστημίου προς ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών τόσο προς τις τοπικές επιχειρήσεις και κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου που θα βελτιώνουν την ευημερία των κατοίκων τους και την ελκυστικότητα τους, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ενισχύοντας την εξωστρέφεια του και τη διεθνή του παρουσία στους καινοτόμους τομείς που θεραπεύει και που βρίσκονται στην αιχμή των επιστημονικών ενδιαφερόντων της παγκόσμιας κοινότητας.

 

Συντονιζόμαστε με τους φορείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αντιδρούν και στηρίζουμε τον αγώνα τους- που είναι και δικός μας αγώνας – υπεράσπισης ενός πανεπιστημίου  προσανατολισμένου στις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος και όχι έρμαιο των εταιρειών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ένα πανεπιστήμιο με την ακαδημαϊκή κοινότητα παρούσα και ενεργή, χώρο κριτικής σκέψης και αμφισβήτησης και όχι ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, ένα φρούριο με συστήματα και δυνάμεις ασφαλείας χωρίς δυνατότητα άρθρωσης φωνής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής για την ίδια και το σύνολο της κοινωνίας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει να επιδοθεί η απόφαση αυτή στα κόμματα και στη κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...